8 metode prin care sa te protejezi de manipularea emotionala

Autor: AstroCafe.ro - luni, 16 martie 2015, 27595 vizualizari
8 metode prin care sa te protejezi de manipularea emotionala

Iata 8 metode prin care putem sa identificam manipularea emotionala si sa ne protejam de aceasta:

1. Nu are niciun rost sa incercam sa fim sinceri cu un manipulator emotional.

Faci o afirmatie, iar aceasta va fi rastalmacita. De exemplu: “Sunt suparat(a) ca ai uitat de ziua mea”. Raspuns – “Ma intristeaza insusi faptul ca te-ai gandit doar ca as putea sa uit de ziua ta. Ar fi trebuit sa-ti spun despre problemele mari prin care trec in momentul de fata, dar vezi, nu am vrut sa te necajesc. Ai dreptate, ar fi trebuit sa las la o parte toata durerea (nu te mira daca in acest punct vor aparea si lacrimi) si sa ma concentrez pe ziua ta de nastere. Imi pare rau”. Chiar din momentul in care auzi aceste cuvinte ai senzatia ca de fapt si de drept nu sunt niste scuze sincere. Dar din moment ce ti s-a spus “imi pare rau”, nu prea mai ai ce sa zici. Fie se intampla asta, fie te trezesti cumva ca incepi sa ai grija de angoasa lor.

Daca simti ca se aplica abordarea aceasta, sub nicio forma nu capitula! Nu te implica, nu accepta o scuza care nu este autentica. Daca ai senzatia ca iti vinde gogosi, asa si e – iti vinde gogosi.

Regula numarul 1 – daca ai de a face cu un manipulator emotional, ai incredere in intuitia ta. Ai incredere in simturile tale. Odata ce a gasit o metoda care functioneaza, un manipulator emotional o va adauga in arsenalul sau, iar tu vei primi numai scuze din acestea de aici incolo.

2. Manipulatorii emotionali sunt intruchiparea perfecta a ajutorului voluntar.

Daca le ceri sa faca ceva pentru tine, aproape intotdeauna vor accepta – asta DACA nu s-au oferit ei deja. Iar atunci cand le vei spune “multumesc”, vor ofta din greu sau vor fi alte semnale non-verbale care sa iti transmita ca, de fapt si de drept, nu au niciun chef sa faca ceea ce au spus/s-au oferit sa faca. Cand le vei spune ca ai senzatia ca nu prea vor sa faca acel ceva, vor rasturna situatia de asa maniera incat “BINEINTELES” ca ei vor si cat de nedrept esti.  Asta este o forma de a face pe cineva sa para nebun – iar la aceasta, manipulatorii emotionali sunt extrem de buni.

Regula numarul 2 – Daca un manipulator emotional a spus “Da”, trageti-l la raspundere. Nu picati in capcana oftaturilor si a altor subtilitati. Daca nu vor sa faca ceva, determinati-i sa va spuna acest lucru verde-n fata. Sau puneti-va castile in urechi si faceti a o baie fierbinte, lasandu-i pe ei sa isi faca jocul in continuare.

3. Innebunitul – spun ceva, asigurandu-te mai tarziu ca nu ei au spus-o.

Daca te afli intr-o relatie in care ai senzatia ca ar trebui sa tii un jurnal cu ceea ce ai spus, pentru ca deja incepi sa iti pui propria sanatate mintala sub semnul intrebarii – ai de a face cu un manipulator emotional. Un manipulator emotional este expert in a rastalmaci lucrurile, rationalizand, argumantand si explicand totul in maniera proprie. Pot minti cu o asemenea usurinta, incat pot sa iti spuna ca laptele e negru. Si pot argumenta atat de convingator, incat mai ca incepi sa ii crezi. Dupa un timp, toata treaba asta devine atat de insidioasa si coroziva, incat poate sa iti afecteze simtul realitatii. AVERTIZARE: Manipulatorii emotionali sunt extrem de periculosi! Este foarte derutant pentru un manipulator daca vei avea cu tine un pix  si un carnetel in care sa notezi lucruri spuse in timpul conversatiilor. Poti sa ii spui ca esti atat de uituc in ultimul timp, incat ai inceput sa notezi ce iti spune lumea, pentru posteritate. Insa, in cazul in care ai ajuns in punctul in care sa fii nevoit sa faci asa ceva, cel mai bine este sa elimini o asemenea relatie.

4. Vinovatia. Manipulatorii emotionali sunt experti in a inocula sentimentul de vinovatie.

Manipulatorii te pot face sa te simti vinovat pentru ca ai spus sau nu ai spus ceva, pentru ca esti prea sau nu suficient de emotional, pentru ca iti pasa sau pentru ca nu iti pasa suficient de mult. Orice poate fi folosit pentru a-ti inocula sentimentul de vinovatie. Rar isi va exprima un manipulator emotional nevoile si/sau dorintele in mod direct – de altfel, asa isi face jocul. Iar vinovatia este unul dintre asii pe care ii are in maneca. Majoritatea dintre noi facem cam tot ce ne sta in puteri pentru a nu ne simti vinovati.

Un alt as pe care il au in maneca este puternicul sentiment de empatie. Manipulatorul emotional este victima perfecta, inspirand o acuta nevoie de sprijin, atentie si grija. Manipulatorii emotionali rar isi rezolva problemele singuri. Partea cu adevarat nebuna este ca atunci cand faci ceva pentru ei (lucru pe care niciodata nu ti-l vor cere in mod direct), pot rasturna situatia de asa maniera incat iti vor spune ca in mod cert ei nu au vrut sau cerut ajutorul tau! Incercati sa va vedeti de treaba, fara sa va mai implicati. O replica foarte buna este “am toata increderea in abilitatea de a rezolva acest lucru singur(a)”. Sa vedeti atunci reactie…

5. Manipulatorii emotionali nu joaca corect 

Ei nu se confrunta in mod direct. Vor vorbi pe la spate si, eventual, isi vor transmite mesajul prin intermediul celorlalti. Sunt pasiv-agresivi, in sensul in care vor folosi cele mai subtile metode pentru a-ti spune ca ceva nu le convine. Iti vor spune ceea ce cred ei ca tu ai vrea sa auzi, iar apoi vor face o gramada de chestii care sa submineze cele afirmate. Exemplu: “Bineinteles ca mi-ar placea sa iti reiei studiile, draga. Si stii ca vei avea tot sprijinul meu”. Cu o noapte inainte de examen insa, tu stai la masa si incerci sa inveti, iar deodata apar partenerii lui de poker, in timp ce copiii plang, iar televizorul dat la maxim - si tot ce face “iubi” este sa se uite chioras la tine…

6. Daca tu ai o durere de cap, manipulatorul va avea o tumoare!

Indiferent de situatia in care te afli, manipulatorul deja a trecut prin ea sau o experimenteaza chiar acum – numai ca de 10 ori mai intens. Dupa o perioada de timp, devine din ce in ce mai greu sa empatizezi cu un manipulator emotional, deoarece acesta are un stil aparte in a divaga in orice conversatie, punandu-se pe el sub lumina reflectoarelor de fiecare data. Daca ii reprosezi acest comportament, va fi profund ranit sau tafnos, aruncandu-ti in fata ca esti egoist sau ca mereu esti in centrul antentiei. Si desi stii ca nu e asa, nu prea mai ai cum sa demonstrezi contrariul. Nici nu te mai obosi – ai incredere in propria-ti intuitie si pleaca!

7. Manipulatorii au un dar aparte de a influenta climatul emotional din jurul lor.

Cand un manipulator este trist sau manios, acest lucru se poate simti in toata incaperea in care se afla. Si in mod instinctual, se naste in cealalta persoana tendinta naturala de a balansa situatia si de a-l face pe manipulator sa se simta mai bine, rezolvand problema cu care acesta se confrunta. Daca vei sta prea mult in compania unor astfel de persoane, te vei trezi atat de invaluit si co-dependent, incat vei uita de propriile nevoi. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca si tu ai tot dreptul ca nevoile tale sa fie satisfacute.

8. Manipulatorii emotionali nu au simtul raspunderii.

Acestia nu isi asuma responsabilitatea pentru ei si pentru comportamentul lor. Intotdeauna este vorba despre “ce le-au facut ceilalti lor”. Una dintre metodele cele mai usoare de a identifica un manipulator este faptul ca adesea, acestia incearca sa stabileasca un nivel de intimitate, impartasind lucruri extrem de personale, care sa te “agate”. La inceput, poti percepe o asemenea persoana ca fiind foarte sensibila, deschisa si poate, un pic vulnerabila. Credeti-ma pe cuvant cand va spun ca o asemenea persoana este la fel de vulnerabila precum un pit bull turbat…si intotdeauna vor aparea noi si noi probleme si crize…

www.themindunleashed.org

Traducere: Alice Danila



Astro Shop

Cele mai noi articole