10 motive pentru a imbratisa “ciudatenia” din tine
“Fii tu insuti; toti ceilalti sunt deja luati.” - Oscar Wilde
Liceul a fost greu, insa nu atat de mult din cauza claselor. Acestea, cel putin in liceul meu, au fost usoare. Partea grea in liceu a fost navigarea prin bisericutele sociale, facand tot posibilul, inclusiv salturi de efort si imaginatie, pentru a nu spune nimic ce ar fi putut fi etichetat cu usurinta si pentru totdeauna, ca fiind ciudat. Am facut tot posibilul sa arat ca toata lumea si toata lumea a facut tot ce i-a stat in putinta sa arate ca mine. Cu totii ne ascundeam unii cu altii si unii de altii.
Sa fii nesigur in liceu e ceva usor de inteles. Toata lumea inca are de crescut, incercand sa isi seteze coordonatele spectrului relatiilor sociale. Liceenilor le este permis sa fie emotinati, tematori de faptul ca pana si propria umbra ar putea face misto de ei, la cea mai mica greseala. Insa dupa liceu, cand intram in etapa de adulti, nu ar trebui ca aceasta constanta nevoie de a primi aprobari si validari sa dispara? Anii de liceu au ramas in spate de tot, insa oriunde ma uit in jur, vad aceeasi presiune sociala. Si adultilor le este teama sa nu para ciudati. Ar trebui sa fie asa?
De-a lungul istoriei, marii inventatori si creatori au fost cei care nu s-au temut sa iasa in fata, din multime si sa riste sa fie diferiti. Adevarul este ca toti suntem diferiti. Iar acest lucru ar trebui celebrat, nu ascuns. Sa-ti permiti sa fii ciudat este bine, deoarece inseamna ca ai incetat sa te mai judeci. Iar atunci cand incetezi sa mai faci acest lucru, vei inceta sa ii judeci si pe altii. Insa in primul rand, nu trebuie sa-ti fie teama sa fii diferit. Nu trebuie sa-ti fie teama sa fii ciudat.
E in regula sa fii ciudat(a). Iata si de ce:
1. Nu exista asemenea lucru, precum “normal”.
Toata lumea este ciudata – in consecinta, numeni nu este un(o) ciudat(a). Personalitatea exista pe un spectru larg. Unii oameni sunt galagiosi, altii sunt tacuti. Unii oameni sunt creativi, altii sunt analitici. Nu exista un mod corect sau gresit de a fi. Nu exista normal. Exista doar natural. Ceea ce este natural pentru mine, s-ar putea sa nu fie si pentru tine. Nu va bateti capul cu a fi normali. Gasiti-va naturalul.
2. Ceea ce crezi ca este ciudat este, de fapt, superputerea ta.
Cu totii avem trasaturi care ne fac diferiti. Adevarul este ca ceea ce ne diferentiaza este, in mod secret, superputerea noastra. Daca ceva inca ne pare ciudat, pur si simplu nu am invatat cum sa manuim acea putere, inca. In loc sa ascundeti ceea ce va face ciudati, invatati cum sa-l folositi. Atunci cand va maiestriti ciudateniile, gasiti puterea din ele.
3. Ceea ce te face ciudat te face memorabil.
Sa fii normal te duce la rezultate mediocre. Nimeni nu da bani ca sa vada ceva la care se asteapta deja. Lumea plateste pentru a vedea lucruri neasteptate, captivante. Ceea ce te face ciudat te face interesant, deoarece ai ceva ce altii nu au. Lumea nu isi va aduce aminte lucrul facut de tine pe care oricine il face, insa isi vor aminti acel lucru pe care numai tu il poti face.
4. Lumea are nevoie de mai multa autenticitate.
Lumea este avida dupa autenticiate si realism. Ciudatenia ta este la mare cerere pentru ca este reala. Atunci cand incepi sa traiesti si sa fii tu insuti, cu tot cu ciudatenii si ce mai vine la pachet, le dai celor din jur permisiunea sa faca acelasi lucru. Cu totii dorim sa fim autentici. Insa ne este teama sa fim noi primii. Sinceritatea si adevarul tau au o mare valoare pentru ceilalti. S-ar putea sa nu o spunem cu voce tare, insa vrem ca tu sa fii sincer. Vrem ca tu sa fii ciudat.
5. Toate arta a fost facuta de oameni ciudati.
Fiecare realizare mareata, indiferent ca este vorba despre muzica, arta, stiinta sau afaceri, a fost facuta, prin definitie, in mod diferit, impunand un nou mod de a gandi. Acesta este beneficiul de a fi ciudat, din punct de vedere creativ. Imbratisandu-ti ciudatenia, ti se ofera o noua perspectiva. Inovatia nu are loc in rutina, ci acolo unde “marginalizatii” provoaca rutina prin idei ciudate.
6. Opunerea in fata propriei ciudatenii te face intunecat.
Atunci cand ne exprimam liber, chiar si “piticii”, ne simtim bine. Intodeauna vor exista persoane care nu ne vor intelege sau aprecia diferentele, insa acest lucru este in regula. Insa atunci cand ne ascundem caracteristicile unice si ne opunem ciudateniei noastre naturale, nu ne simtim bine. Personalitatea noastra devine intunecata. Asa cum o gaura neagra apare in absenta unei stele, la fel si respingerea propriei lumini interioare va avea ca rezultat o proiectie intunecata si introverta a sinelui nostru. Ciudatenia ta este parte din tine. Las-o sa straluceasca.
7. Iesind din turma e modul in care iti gasesti tribul.
Multi oameni merg cu multimea, deoarece nu vor sa fie singuri. Insa sa fii de sine statator nu te face sigur. Atunci cand iesi din turma ii gasesti pe ceilalti care sunt ca tine. Aceia sunt tribul tau. Majoritatea oamenilor nu isi gasesc tribul pentru ca le este teama sa se desprinda de ce le este cunoscut. Insa atunci cand iti imbratisezi ciudatenia si te ridici pentru ceea ce crezi, ii vei gasi pe cei care au facut acelasi lucru inaintea ta, iar tu la randul tau vei putea fi inspiratie pentru ceilalti care vor veni in urma ta.
8. Orice idee noua este ciudata la inceput.
Orice idee buna pare ciudata atunci cand este introdusa. O idee noua este asemeni unei mutatii biologice. La inceput, nu are niciun sens. Insa intr-un final, capata un sens/un scop. Ideile sunt ceea ce fac ca lumea sa evolueze, impingand societatea inainte. Atunci cand Henry Ford a prezentat lumii primul automobil, acesta parea ciudat si inutil. “Daca as fi intrebat lumea ce isi doreste, ar fi spus ca ar avea nevoie de cai mai rapizi”, a spus acesta. In schimb, Ford si-a asumat riscul unei idei nepopulare. Parea ciudat in acel moment, insa cine ar mai putea azi sa spuna ceva?
9. Daca iti ascunzi adevarul, s-ar putea sa regreti mai tarziu.
Nimeni nu se uita in urma si spune “Mi-as fi dorit sa incerc mai mult sa fiu ca ceilalti”. Insa daca iti petreci intreaga viata incercand sa fii ca ceilalti, in loc sa fii cea mai buna versiune a ta, sunt sanse ca atunci cand te vei uita in urma sa regreti si sa te gandesti ceva de genul “Imi doresc sa fi trait fara frica de a fi judecat sau inteles gresit”. In final, sa-ti traiesti adevarul este tot ceea ce conteaza.
10. Atunci cand stapanesti cine esti, lumea se va conforma.
Exista putere reala in perceptia de sine. Daca te vezi ca fiind o persoana capabila, ceilalti te vor vedea la fel si invers. Atunci cand iti stapanesti ciudatenia si iti revendici puterea ce vine odata cu aceasta, nimeni nu te poate judeca. Alegerea este a ta. Ce alegi: sa iti distragi atentia si concentrarea, pentru a-ti gasi un locsor in lumea din jurul tau sau ai vrea sa mulezi lumea pe tine, prin puterea propriului tau fel de a fi?
“Atunci cand s-a transformat intr-un fluture, omizile nu au vorbit despre frumusetea ei, ci despre ciudatenia sa. Ele vroiau sa o schimbe inapoi in ceea ce a fost. Insa ea avea acum aripi.” - Dean Jackson
James McCrae