12 moduri în care să vindeci relațiile familiale în preajma sărbătorilor
Ești mai “treaz” decât familia ta?
Cu toții ne trezim! Problema este că fiecare dintre noi o face la un niveluri și intensități diferite. Acest lucru este destul de provocator atunci când apare un asemenea decalaj în cadrul unei familii.
Dacă citești asta, sunt mari șanse că tu să fii cel mai “treaz” (conștient) dintre toți membrii familiei tale, iar acest aspect poate ridica unele probleme în preajma sărbătorilor. Până la urmă, atunci când ești conștient, poate fi foarte dificil să interacționezi cu membrii familiei, precum părinți, frați și/sau surori, socri, care sunt încă adormiți, mai ales atunci când reacțiile obișnuite ne fac să picăm în inconștiență, arătându-ne astfel punctele în care și noi suntem încă adormiți.
Cheia în vindecarea familiilor noastre nu este aceea de a încerca să îi trezim, ci mai degrabă să rămânem noi înșine conștienți. Dacă ai norocul să fii mai treaz decât ceilalți membri ai familei tale, ce anume trebuie făcut, astfel încât să rămâi conștient în prezența indivizilor adormiți
Cunoaște-ți factorii declanșatori
Cu toții avem proprii factori declanșatori la nivel emoțional, care odată declanșați, ne trag înapoi, în vechile dinamici, făcându-ne să cădem în starea de adormire, uitând cine suntem cu adevărat. Un factor declanșator poate fi o problemă veche sau actuală, iar când aceasta este activată în orice fel, ești prins în reacție. Dacă îți poți identifica aceșți factori, poți de asemenea să alegi conștient să stai departe de acele subiecte, iar dacă altcineva le aduce în prim-plan, poți alege conștient să nu te lași prins. Respiră profund, ieși la o plimbare, fă orice e nevoie pentru a nu te lasă “agățat”.
Nu “agăța” pe nimeni
Să fim oneșți, cu toții cunoaștem factorii declanșatori ai membrilor familiei noastre care îi fac să reacționeze. Cu toții știm pe ce butoane trebuie să apăsam și mai ales, cum. Însă unde anume ne duce acest lucru? Dacă suntem conștienți cu adevărat, nu ne duce nicăieri. De fapt, stârnirea rănilor altcuiva, doar pentru a avea sentimentul de putere sau de răzbunare sau fie doar și din perpetuarea unui vechi obicei, ne ține adormiți. Atunci când suntem conștienți, nu mai simțim nevoia de a obține reacții din partea celorlalți. Ce anume s-ar întâmplă dacă pur și simplu i-am lăsa în pace pe cei la care ținem și îi iubim?
12 moduri în care să vindecăm relațiile familiale
Iată 12 modalități puternice prin care să identificăm propriile butoane și să vindecăm relațiile noastre:
1. Nevoi emoționale nesatisfăcute
Majoritatea dintre noi avem nevoi emoționale nesatisfăcute încă din copilărie și mulți dintre noi continuăm să îi privim pe părinții sau pe frații noștri ca pe niște modalități de satisfacere a acelor nevoi, mult timp după ce am depășit vârsta copilăriei. Atunci când cauți aprobarea, aprecierea sau recunoașterea din partea unui membru al familiei, te setezi pe tine însuți și pe aceștia pentru dezamăgire. Pentru a rămâne conștient, este crucial să te opreșți din a te mai aștepta ca ceilalți să îți satisfacă nevoile emoționale.
Dacă ești adult și încă mai cauți aprobarea tatălui, de exemplu, cel mai probabil eșți prins într-o dinamică ce vă ține pe amândoi adormiți. Trezirea din această dinamică înseamnă eliberarea tatălui tău, pur și simplu prin a nu mai simți nevoia de a primi aprobarea sa. În starea de conștiență, noi suntem cei care ne satisfacem nevoile emoționale, astfel încât să nu mai avem nevoie că alții să o facă pentru noi.
2. Controlează-ți reacțiile
Atunci când reacționăm negativ față de un membru al familei, crezând că el sau ea “nu s-a schimbat” sau că “nu înțelege”, aproape instantaneu intrăm în starea de adormire (inconștiență). Nu poți reacționa în mod negativ față de altcineva sau altceva fară să îți cobori nivelul vibrației și fară să vibrezi la acel nivel, pe care, de altfel, îl judeci. De obicei, reacționăm pentru că recunoaștem ceva în cealaltă persoană, ceva la care noi înșine opunem rezistență. Identificând care este cu adevărat miezul problemei, accesăm șansa de a ne vindeca pe noi înșine.
3. Eliberează-te de așteptări
De fiecare dată când avem unul de la celalalt așteptări ascunse sau declarate, creăm un conflict în relație. Atunci când vin din partea familei apropiate, adesea, aceste așteptări sunt bazate pe întâmplări din copilărie și chiar dacă nu mai suntem copii, menținem acel nivel de așteptări la nivel inconștient, afectându-ne comportamentul în mod negativ. Eliberarea de aceste așteptări este ca și cum ai descuia porțile închisorii din interior.
4. Renunță la responsabilitate
Multe dintre conflictele din cadrul unei familii apar din credința că suntem responsabili unul pentru celălalt. Din momentul în care crezi că ești responsabil pentru un membru al familiei, chiar și un frate (soră) mai mic(ă), distrugi echilibrul relației, creând inconștient un conflict latent. Nu poți controla modul în care alții te văd, însă te poți elibera de simțul responsabilității față ceilalți membri ai familiei. Tu nu ești responsabil pentru părinții sau frații tăi. Această schimbare de perspectivă are puterea de a tranforma complet dinamica relațiilor într-o familie.
5. A judeca nu este egal cu a-ți păsa
Deoarece ne dorim tot ce este mai bun pentru cei pe care îi iubim, adesea deghizăm judecățile într-o formă de “îngrijorare”, pentru că “ne pasă”. Însă a judeca nu este același lucru cu a-ți păsa. Indiferent cât de mult iubești pe cineva, tu nu ai cum să știi ce este cel mai bine pentru acea persoană. De asemenea, nu te poți aștepta ca alții să învețe din greșelile tale, așa cum nu îți poți impune propriul punct de vedere și judecățile tale în fața celorlalți. Judecata este cea mai rapidă cale către separarea unuia față de celălalt, creând fricțiuni. Ține-ți sfaturile pentru tine și ai încredere că aceeași sursă care te-a trezit pe tine va face același lucru și cu cei dragi ție.
6. Treci peste lupta pentru putere
Majoritatea familiilor au o anumită formă de luptă pentru putere, ce se dă între membrii acestora. O mare parte a discordiei dintr-o familie este acest joc de putere. Dacă încă te mai lupți pentru putere în cadrul familiei tale, acesta este punctul în care încă ești adormit. Vestea bună este că e nevoie ca o singură persoană să renunțe la luptă, pentru ca aceasta să se încheie.
Această luptă de putere poate fi depășită prin însușirea propriei puteri, evitând să o dai altcuiva sau încercând să o iei de la altcineva. Renunță la sabie și toată lumea va avea de câștigat.
7. Încetează să mai trăiești în trecut
Nu poți să fii conștient și să trăieșți în trecut în același timp. Dacă te regăsești având de-a face cu chestiuni vechi în familie, acest lucru se întâmplă pentru că aceste probleme nu sunt rezolvate încă la nivel personal. Atunci când asemenea probleme apar, este momentul ideal să te trezești și să le vindeci.
8. Iertarea eliberează
Eliberarea de trecut și lucrul pe anumite arii ale vieții tale, în care încă nu ești trezit, necesită adesea un anumit nivel de iertare. Iertarea nu înseamnă să tolerezi comportamentul altcuiva, ci pur și simplu se referă la faptul că îți dorești să te eliberezi și să treci peste acea problemă. Ține minte, motivul pentru care îți este atât de dificil să ierți pe cineva este, de fapt și de drept, reala ta problemă. Vindec-o și iertarea va veni de la sine, cu ușurință. Din starea de conștiență, știm că niciodată nu este vorba despre altcineva.
9. Practică aprecierea
Poate fi atât de ușor să ne concentrăm atenția pe acele lucruri care ne irită unii la alții, însă există la fel de multe lucruri pe care le putem aprecia. Atunci când intenția ta este de a-i aprecia pe cei pe care îi iunești, atenția ta este automat direcționată către acele lucruri pe care le poți aprecia. Concentrarea ta determină rezulatul tuturor interacțiunilor. Într-o stare de inconștiență, ne concentrăm pe ceea ce nu este bun, pe când într-o stare de prezență, aprecierea este ghidul nostru interior.
10. Premite-le celorlalți să fie cine sunt ei
Contrar credinței populare, nu trebuie să accepți orice de la oricine. De fapt, atunci când ne forțăm să îi acceptăm pe alții, întotdeauna există un element de non-acceptare împotriva căruia luptăm. Astfel că, în loc să ne forțăm să acceptăm, pur și simplu trebuie să permitem/lăsăm să fie. E ca și atunci când lași soarele să răsară și să apună. Nu există nimic ce ai putea face, chiar dacă ai vrea. Permițând celorlalți să fie cine sunt, fară a încerca să îi schimbăm, rezistența scade, iar energia dintre cele două persoane se curăță, aducându-le la un nivel mai înalt de conștiență.
Eu și mama mea am avut o relație tumultoasă timp de foarte mulți ani. Am crezut că sunt atât de conștientă, încât o voi trezi și pe ea, ceea ce a adăugat și mai multe frustrări și dezamăgiri pentru amândouă. Într-un final, într-o bună zi, m-am trezit cu adevărat – am conștientizat că mama mea nu avea să se schimbe niciodată și nici nu avea de ce. O puteam iubi exact așa cum era, chiar dacă ea încerca să mă schimbe, pentru a îndeplini propriile ei așteptări! Așa că asta am făcut – fară să îi spun mamei, am făcut un angajament față de mine însami să o iubesc necondiționat, fară a mai avea nevoie sau fără a-mi mai dori să o schimb. Ea putea fi exact cine e ea și putea fi exact în punctul în care era în viața ei. Până și ce credea/gândea ea despre mine nu mai era treaba mea.
A fost ca și cum aș fi găsit o baghetă magică, deoarece în acele zile în care am făcut această alegere conștientă, relația cu mama mea s-a transformat complet și pentru totdeauna. Eliberând judecata, am eliberat-o pe mama și, ca rezultat, modul în care a început să interacționeze cu mine a fost complet diferit și înălțător. Ceea ce nu reușeam să îmi dau seama înainte de acest moment era faptul că judecata mea era ceea ce o ținea pe ea adormită în conștienta mea. Singura persoană care trebuia să se trezească eram eu.
11. Magia eliberării
Când toate celelalte eșuează, pur și simplu eliberați. Eliberați-vă de toate opiniile, de toate fricile, de bagajele din trecut și de orice altceva vă trage în jos. Eliberându-vă la modul universal de tot, rămâneți doar voi cu voi, în prezent. Atunci când ești ancorat în prezent, eșți conștient, iar atunci nu mai contează ce face sau ce zice oricine altcineva. Totul este perfect armonios.
12. Ridică-i pe ceilalți
Este tendință noastră omenească de a întâlni oamenii “în punctul în care se află”. Dacă cineva este furios sau supărat, imediat ne mulăm pe energia lui/ei, chiar dacă îi opunem rezistență, de fapt – noi încercăm să ne ajustăm. Ce s-ar întâmpla dacă am alege conștient să menținem un nivel de energie înalt și nu l-am compromite pentru nimic și nimeni? Cu alte cuvinte, ce s-ar întâmpla dacă ne-am ridica deasupra lipsei de armonie din jur, atingând o stare de iubire, pace și apreciere, devotându-ne acesteia.
Atunci când cei din jur se prezintă în stări mai joase, nu îi întâlni în acel punct, reacționând, judecând sau încercând să îi schimbi. Menține-ți starea ta înaltă și invită-i să se ridice. S-ar putea să nu vină acolo și acest lucru este în regulă. Însă nu vor putea sta prea mult în preajma ta, dacă nu fac această mutare. Oricum ar fi, modul în care tu te simți nu depinde de nimeni și de nimic, iar tu menții acea stare de conștiență fară compromis.
Atunci când stai în mod constant în integritate și în acord cu cine ești tu cu adevărat, vei ajunge la un moment dat, la un prag energetic în care oamenii din lumea ta vor veni în întâmpinarea nivelului tău vibrațional. Această este manifestarea trăirii într-o stare de conștiență și acesta este cel mai mare dar pentru cei pe care îi iubim.
Fii treaz(ă), rămâi conștient(ă) și invită lumea să celebreze în acea stare cu tine.
Nanice Ellis
Sursa: www.wakeup-world.com
Traducere: Alice Danila
Imagine: www.medicaldaily.com
-----