7 semne ale altruismului exagerat
Altruismul este una dintre cele mai inalte forme ale constiintei umane, reprezentand dorinta intrinseca de a contribui in mod generos la starea de bine a altora si a societatii, in general. Insa devine destul de greu sa oferim din toata inima, atunci cand altruismul nostru rupe bucati din noi, punandu-ne in situatia de a avea nevoie de ajutor, la randul nostru.
Altruismul nu inseamna sa te deprivezi, ci sa faci ceea ce iti sta in putere in mod realist, pentru a-i aduce si pe ceilalti acolo unde esti tu si unde consideri ca si lor le-ar fi bine. Poate din acest motiv, generozitatea este apreciata, incurajata si salutata.
Daca totusi suntem dependenti de aprobarea si aprecierea ce vin odata cu ajutorul oferit altora, atunci ne aflam pe o panta extrem de periculoasa. Aceasta poate seta inceputul unei co-dependente, mai ales atunci cand generozitatea nu se naste din dorinta de a aduce un plus de valoare, ci mai degraba pentru a castiga afectiune si simpatie. Altruismul disfunctional poate fi un canal de stoarcere a energiei si ne poate pune intr-o fractiune de secunda in postura victimei neajutorate. Odata intrati intr-un asemenea cerc vicios, foarte greu mai iesim din el, ajungand la niveluri profunde de co-dependenta, in care nu mai suntem deplin atenti la vietile noastre si nu mai avem energia necesara pentru a avea grija de noi insine.
Cand vine vorba despre altruism exagerat, exista cateva semne si simptome ce ies in evidenta si merita cunoscute, pentru a fi cat mai constienti de sine atunci cand pierdem prea multa energie, fara ca aceatsa sa se intoarca la noi. Iata 7 dintre aceste semne:
1. Altruismul tau provoaca dependenta:
Exista o mare diferenta intre a ajuta si a salva. Este extraordinar sa te simti „util”, acest sentiment venind in perfecta aliniere cu natura altruista aflata in noi. Cu toate acestea, generozitatea noastra nu ar trebui sa fie un substitut al efortului pe care cineva ar trebui sa-l depuna ca sa ii fie bine. Modul in care iti poti da seama daca dezvolti (inconstient) o co-dependenta este un simplu exercitiu prin care iti imaginezi acea persoana castigand la Loto, devenind complet independenta de ajutorul tau. Daca ideea in sine iti creeaza un disconfort, atunci te regasesti in situatia unui altruism exagerat sau a unui altruism generat de o agenda proprie. Acesta lipseste o persoana de abilitatea de a-si atinge propriul potential. Pe termen lung, va ajunge sa te urasca sau sa aiba resentimente fata de tine, deoarece in sinele lor, toti oamenii isi doresc sa fie auto-suficienti si sa isi atinga scopurile prin propriile puteri.
2. Persoana pe care o ajuti foloseste ajutorul tau pentru a scapa de responsabilitate:
O persoana care nu vrea sa isi asume responsabilitatea pentru propria ei viata si fericire va abuza de ajutorul pe care tu i-l oferi si ar putea chiar sa te manipuleze emotional pentru a continua sa o ajuti. Acest lucru te va goli, iti va lasa un gust amar, resentimente si manie. In niciun caz nu va naste sentimentele cu care ai pornit, atunci cand le-ai acordat ajutorul la inceput. Poate ceea ce au nevoie de fapt si de drept este o noua perspectiva si noi abilitati pe care sa le dezvolte. Cu toate acestea, tu nu vei gasi motivatia sa descoperi aceste abilitati sau sa cauti modalitati prin care sa le schimbi perspectiva.
3. Ajutorul acordat de tine iti compromite integritatea:
Daca te trezesti in situatia in care inventezi scuze sau minti pentru a ajuta pe cineva sau ii imprumuti a nu stiu cata oara bani sau amani recuperarea unui imprumut pentru inca o saptamana, cu siguranta esti in punctul in care irosesti o cantitate imensa de resurse si puteri personale. Lipsa integritatii iti va eroda sufletul, ducand la sabotajul propriei fericiri.
4. Te simti vinovat(a) atunci cand ai indoieli cu privire la ideea de a ajuta persoana respectiva:
Fie te vor face sa te simti vinovat(a), fie ti-au inoculat deja frica de a fi respins(a) in cazul in care nu vei continua sa daruiesti/sa ajuti. Fii foarte atent la momentul in care incepi sa gandesti la modul „Ar trebui sa vreau sa imi ajut prietenul. Chiar are nevoie.” si nu reusesti totusi sa alungi sentimentul de vinovatie pentru ca nu vrei sa ii mai ajuti. Acela este punctul in care altruismul tau este luat de bun si chiar asteptat, in conditiile in care generozitatea ar trebui sa vina numai din inima.
5. Ajutorul oferit te pune pe tine insuti in dificultati financiare, emotionale sau psihice:
Nu putem oferi ceea ce nu avem. Daca platind mancarea sau telefonul cuiva te pune pe tine in situatia de a ramane fara bani, clar nu e un semn bun. Cunoaste-ti limitele si comunica-le. Cand am trecut prin divortul meu, am apelat la o prietena care mi-a spus clar ca are si ea atat de multe pe cap, incat nu ar putea fi total prezenta la nevoile mele. Avand mama internata si cu o noua promovare pe cap, care o tinea mult peste orele de program, si-a dat seama ca ar fi fost complet epuizata daca ii puneam si eu in carca problemele mele. Am respectat si apreciat sinceritatea ei enorm.
6. Oferind ajutorul tau intr-o relatie s-a schimbat natura acesteia intr-un sens negativ:
Ei bine, intotdeaua exista loc pentru resentimente, vinovatie, epuizare si aproape niciodata loc pentru un balans echitabil. Ajungi sa fii pus intr-o situatie pe care nu ti-o doresti. Atunci cand nevoia de ajutor dispare, sansele ca relatia sa revina la forma initiala sunt aproape nule. De fapt, un final de acest gen este un semn mai mult decat evident ca prietenia nu mai poate exista, la fel cum nici increderea.
7. Eludezi toate efectele negative ale altrusimului tau exagerat:
Daca te surprinzi pe tine insuti inventand scuze pentru ceilalti si pentru a-i ajuta, se prea poate sa fii bagat in acest cerc vicios pana in gat. Nevoia ta de a fi un „om bun”, care ii ajuta pe ceilalti incepe sa iti compromita abilitatile de a avea grija de tine insuti si de a impune niste limite, pentru propriul bine.
Ai devenit orb la propriile nevoi si te-ai lasat prins in drama altora. Nu mai detii controlul asupra propriei vieti. Toate acestea te duc intr-un loc indezirabil, deoarece in curand tu vei fi cel care va avea nevoie de ajutor, iar acesta este un cerc vicios din care se iese extrem de greu.
Generozitatea noastra trebuie sa reverse bine de ambele parti si nu ar trebui sa fie un surogat pentru propriile nevoie de a ne simti in siguranta, respectati si apreciati.
Daca ai rezonat fie si cu unul dintre aspectele prezentate mai sus, poate ca ar fi momentul sa iti pui intrebari serioase cu privire la intentiile tale de a-i ajuta pe ceilalti si sa fii sincer cu tine insuti. Poate ca intr-un mod inocent te-ai obisnuit ca stima ta de sine sa fie bazata pe cat de util si bun esti cu si pentru ceilalti.
Altruismul este minunat, insa nu ar trebui sa aiba niciodata un pret atat de mare, incat sa ne coste propria fericire, bucurie, independenta sau stima de sine. Cu totii avem responsabilitati in mod egal, iar daca ajutorul nostru stirbeste puterea noastra sau a celorlali, este cazul sa re-evaluam pretul pe care suntem dispusi sa il platim.