9 metode de a opri “ganditul excesiv”

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 11 martie 2015, 24070 vizualizari
9 metode de a opri “ganditul excesiv”

Există o linie fina intre a te gandi la ceva si a te gandi prea mult. Problema este ca multi oameni nu reusesc sa-si gestioneze eficient gandurile si cad cu usurinta in capcana “ganditului excesiv”. Acest tip de comportament poate face mai mult rau decat am putea crede, deoarece nu numai ca ne impiedica in a ne bucura de momentul prezent, dar, de asemenea, ne priveaza de luarea unor decizii adecvate, care sa nu fie dictate de frica sau de lipsa de claritate. Iata o lista de idei despre cum sa scapam de aceasta capcana mentala.

Termene-limita de luare a deciziilor 

Acordarea unui termen-limita pentru luarea unei decizii este o exclenta modalitate de a evita excesul de ganduri. De regula, atunci cand incercam sa luam o decizie de a actiona sau nu intr-o anume directie, ne lasam mintile sa se intrebe si sa exploreze toate posibilele consecinte ale potentialelor noastre alegeri. Acest lucru nu este neaparat rau, dar adesea, procesul in sine de luare a unei decizii poate consuma excesiv de mult timp. Aspect care nu numai ca ne impiedica in a actiona, dar, de asemenea, reprezinta o metoda sigura de pierde timp pretios. 

Asa ca, data viitoare cand te surprinzi pe tine insuti prizonier in lupta cu luarea unei decizii, seteaza-ti un termen-limita. De exemplu, cand este vorba despre decizii minore, acorda-ti 1 minut, iar atunci cand este cazul unei decizii majore, lasa-ti timp pana la sfarsitul zilei respective. Aceasta strategie merita pe deplin incercata, deoarece este simpla si te scuteste de timp pierdut si de dureri de cap.

Pauza

Sa faci o pauza atunci cand simti ca nu mai gandesti limpede ajuta enorm. Cu totii avem momentele noastre de incertitudine si instabilitate. In asemenea clipe, fortarea unei solutii pentru o problema anume sau a luarii unei decizii poate deveni coplesitoare. Lasand la o parte gandurile negative, iesind la o plimbare sau tragand un pui de somn, poti sa-ti imbunatatesti considerabil procesul de gandire. Te vei simti ca nou si vei fi capabil sa rezolvi problema cu care iti bateai capul, insa cu o mai mare usurinta si eficienta.

Lupta cu amanarea

Prea multa lume pierde timp pretios amanand decizii. Aceast lucru se intampla si datorita erei in care traim, in care apar atat de multe confuzii pe care mintea noastra le atrage, picand astfel in capcana amanarilor constante. De asemenea, amanarile sunt scuza perfecta pentru a ne putea gandi iar si iar la diferite scenarii si situatii, drenandu-ne de energie extrem de rapid. 

Aceasta problema nu este usor de rezolvat, pentru ca necesita un mental puternic si o foarte mare determinare. Dar daca reusesti sa devii un om al actiunii si elimini complet acest obicei negativ al amanarilor constante, nu numai ca te vei confrunta cu “ganditul excesiv” din ce in ce mai rar, dar viata ta se va schimba semnificativ in toate aspectele. Asa ca, seteaza-ti mintea sa reziste tentatiilor care te distrag si devino un nou, mai puternic si mai activ TU!  

Miscarea 

Miscarea are un efect extraordinar asupra mintii si in lupta cu ganditul excesiv. Practicand un sport sau pur si simplu mergend la sala, nu numai ca nivelul sanatatii tale va fi stimulat considerabil, ci te va ajuta sa iti pui ordine in ganduri. Miscarea facuta constant te poate ajuta sa iti organizezi timpul mai usor si iti va intari vointa si determinarea. Te vei simti mai eficient si nu vei mai pierde timp cu ganduri neinsemnate. 

Va mai conta acest lucru peste o saptamana/o luna/un an?

Aceasta intrebare te va ajuta sa constientizezi nivelul de importanta pe care problema cu care te confrunti o are. Daca nu va mai conta de aici intr-o luna, atunci de ce iti bati capul atat de mult?  Folosind aceasta metoda constant, pentru a avea o imagine de ansamblu a situatiei in sine cat mai clara, vei putea renunta mult mai usor la toate acele povestile inutile, obsedante.

Fii ancorat in momentul prezent

Sa fii in prezent te poate ajuta sa te concentrezi pe ceaa ce faci si simti acum, eliminand ganditul excesiv. Lumea, de obicei, se gandeste la ceea ce deja s-a intamplat sau la lucruri care s-ar putea intampla in viitor. De aceea, traitul in prezent este atat de benefic. Ce altceva este mai valoros, daca nu chiar aceasta clipa? 

Obsesia controlului te va tine pe loc 

Incercand sa controlezi tot ceea ce poti in viata ta nu te va duce prea departe. Dimpotriva, te va tine pe loc. Sa te gandesti de 60 de ori la acelasi lucru este o forma de obsesie. Cand te surprinzi facand asta, reaminteste-ti ca viata e facuta ca sa fie traita, nu controlata sau planificata pana in cel mai mic detaliu. Cu cat realizezi lucrul asta mai repede, cu atat vei fi mai fericit, deoarece chiar daca vei face o alegere gresita sau vei suferi un esec, intotdeauna vei avea ceva nou de invatat. Si, bineinteles, data viitoare vei putea incerca din nou, cu mai multa incredere si mult mai abil. Toate persoanele pe care tu le admiri au avut un esec la un moment dat in viata lor, inainte de a-si indeplini visele. Si probabil, tocmai datorita acestor esecuri au cunsocut succesul.

Nu te gandi la ceea ce ar putea merge rau, ci la ceea ce ar putea merge bine

In multe cazuri, ganditul excesiv este cauzat de o singura emotie – frica. Cazand in capcana ei se vor naste mari dureri de cap si mari griji. Din pacate, frica este cea care controleaza viata multor persoane. Lumea este obisnuita sa se gandeasca prea mult la lucrurile negative care li s-ar putea intampla, la modurile in care ar putea esua in viata. In mod regretabil, acesta a devenit un tipar de gandire ce priveaza lumea de a-si dezlantui adevaratul potential si de a avea vise indraznete. Daca te identifici in aceste randuri, nu te ingrijora. Tu ai puterea de a-ti depasi fricile si de a face lucruri marete cu viata ta. Data viitoare cand simti ca pici in capcana fricii si incepi sa ai ganduri negative obsesive, spune-ti “Opreste-te!” si gandeste-te la tot ce poate merge bine, la toate lucrurile pe care le POTI obtine. Vizualizeaza-ti visele si transforma-le in propria-ti motivatie.

Fii atent cu ce-ti “speli” creierul

Nu intotdeauna realizam acesta, insa ce citim, ce ascultam, ce privim si cu cine ne insotim au un impact major asupra modului in care gandim. Fii precaut cu cine alegi sa iti petreci timpul. Alege carti si bloguri care te vor ajuta sa fii ceea ce tu insuti iti doresti sa fii. Ganditul excesiv poate fi adesea cauzat de forte externe. Insotindu-te cu persoane care de ajuta sa cresti si care te sustin te pot ajuta sa renunti la obiceiul ganditului in exces.

Sursa articol: http://consciouslifenews.com/9-ways-stop-overthinking/1182155/

Traducere: Alice Danila



Astro Shop

Cele mai noi articole