A deveni si a fi
Sursa primă a oricărei tensiuni este conţinută în devenire. Întotdeauna vrem să fim într-un fel sau altul; nimeni nu se mulţumeşte să fie ceea ce este. Ceea ce suntem nu este acceptat, este refuzat, şi ne construim un ideal pe care dorim să-l atingem. Ca urmare, tensiunea de bază se exercită întotdeauna între ceea ce sunteţi şi ceea ce vreţi să deveniţi.
Voi doriţi să deveniţi ceva anume. Tensiunea însemnă că nu sunteţi satisfăcuţi cu ceea ce sunteţi si aspiraţi să fiţi ceea ce nu sunteţi. Tensiunea se crează între aceste două stări. Nu contează ceea ce vreţi să deveniţi. Indiferent dacă vreţi să deveniţi bogaţi, celebri, puternici, sau dacă vreţi libertatea, divinitatea, nemurirea sau dacă aspiraţi la mântuire, la moksha; tensiunea este oricum creată.
Toate dorinţele voastre menite să se îndeplinească în viitor, în contrast cu ceea ce sunteţi, reprezintă un factor de tensiune. Cu cât idealul vostru este mai greu de atins, cu atât tensiunea este mai mare. Ca urmare, materialistul nu este de obicei atât de încordat ca persoana ce tinde spre spirit, în măsura în care aceasta din urmă aspiră la imposibil, la lucruri îndepărtate. Distanţa este atât de mare încât numai o tensiune enormă o poate acoperi.
Tensiunea însemnă distanţa care separă ceea ce sunteţi de ceea ce vreţi să fiţi. Dacă distanţa este mare, tensiunea va fi puternică; dacă este minimă, tensiunea va fi slabă. Iar dacă nu există nici o distanţă, însemnă că sunteţi satisfăcuţi cu ceea ce sunteţi, că nu aveţi nici o dorinţă de schimbare. In acest caz, mintea voastră trăieşte clipa de faţă, in prezent, iar tensiunea nu are cu ce să se întreţină: vă simţiţi bine cu voi înşivă. Sunteţi în Tao. Pentru mine, absenţa distanţei dovedeşte că aveţi un spirit religios, că trăiţi în conformitate cu dharma.
Distanta despre care este vorba poate fi de mai multe feluri. Dacă dorinţa voastră este fizică, tensiunea va fi fizică. Dacă doriţi să aveţi un corp ca acesta, o formă specifică (dacă vreţi să fie diferit de ceea ce sunteţi pe plan fizic), tensiunea se naşte în corpul vostru fizic imediat ce doriţi - de exemplu - să deveniţi mai frumoşi, apare o tensiune în corpul vostru. Mai întâi în primul vostru corp, în corpul fiziologic. Dar dacă dorinţa este de durată, dacă ea persistă, va intra în profunzimi şi se va extinde şi în celelalte straturi ale fiinţei voastre.
Dacă vă aflaţi în căutarea puterilor psihice, tensiunea va apare în plan psihic, apoi se va răspândi. Această răspândire se face în acelaşi fel ca şi cum aţi arunca o piatră în apă. Ea cade într-un punct determinat, dar vibraţiile create datorita căderii se răspândesc foarte departe. Tensiunea, se poate naşte în oricare din corpurile voastre, chiar dacă sursa ei primară rămâne întotdeauna aceeaşi, şi anume distanţa care separă o stare efectivă de o stare la care aspirăm.
Dacă doriţi o transformare a minţii - trebuie să deveniţi mai abil, mai inteligent - există o stare de tensiune. Tensiunea nu este absentă decât în cazul în care ne acceptăm pe noi înşine în întregime. Acceptarea totală este miracolul, singurul miracol. A întâlni o persoană care se acceptă în întregime reprezintă singurul lucru surprinzător.
Faptul de a exista este liber de tensiuni. Tensiunile au întotdeauna drept cauză posibilităţi ipotetice, non-existenţiale. Prezentul este liber de tensiuni; tensiunile apar doar odată cu preocupările legate de viitor. Ele sunt rodul imaginaţiei. Va puteţi imagina că sunteţi diferit faţă de ceea ce sunteţi. Şi tocmai acest potenţial imaginar este cel care creazâ tensiunea. Cu cât o persoană este mai imaginativă, cu atât mai mult ea creazâ posibilitatea tensiunii. În acest caz, imaginaţia este distructivă.
Totuşi, imaginaţia poate fi şi constructivă, creativă. Dacă vă concentraţi întreaga voastră capacitate de imaginaţie în prezent, în clipa de faţă, în loc să o îndreptaţi spre viitor, veţi putea percepe existenţa voastră ca poetică. Iar imaginaţia voastră nu crează - în acest caz - o aspiraţie; o folosiţi numai pentru a trăi. Iar această trăire în prezent se situează dincolo de orice tensiune.
Osho
Sursa: Revoluţia interioară - Editura MIX
Imagine: Deviant Art