A trai supraconstient
Invata sa traiesti ( mai mult ) supraconstient . Aceasta inseamna sa traiesti cu o constiinta nascuta din meditatie . Incearca sa faci din linistea pe care o traiesti in timpul meditatiei temelia experientei tale obiective a vietii. Nu lasa linistea meditativa sa-ti scape printre degete asemenea grauntelor de nisip in momentul in care esti izbit, din nou, de vanturile indatoririlor tale lumesti.
Nu permite ca cererile insistente ale oamenilor sa-ti alunge linistita constiinta de sine. Nu le permite celorlalti sa te defineasca in termenii lor. Traieste in functie de ceea ce stii despre tine insuti , inlauntrul tau . Realitatea ta statornica este linistea , dragostea si bucuria pe care le-ai trait in sufletul tau. Meditatia te face constient de o lume mai buna. Nu este o lume de vis, dar o lume mai reala decat oricare alta . Datorita faptului ca tu constientizezi aceasta lume, vei putea face fata mult mai eficient lucrurilor si situatilor despre care ceilalti sustin ca ar reprezenta lumea realitatii. Linistea te va ajuta sa rezolvi probleme pe care altii, traind asa cum traiesc, incorsetati de griji si ganduri, le considera de nerezolvat.
Linistea va veni la tine in urma meditatiei zilnice. In aceasta liniste, vor aparea perceptiile intuitive . In situatiile in care, mai inainte, este posibil sa te fi simtit paralizat de enormitatea autentica a problemelor vietii, intuitia iti va oferi raspunsuri simple si clare. Vei constata ca, prin meditatie, ti se va dezvolta o calitate a dispozitiei care ii va inspira si pe ceilalti sa-si priveasca problemele mai constructiv. Meditatia iti va ascuti capacitatea de concentrare si iti va dezvolta puterea de vointa . Obstacolele de orice fel, pur si simplu, vor disparea si vei reusi sa realizezi in cateva minute ceea ce, inainte ti-ar fi luat ore, zile sau chiar saptamani .
Un om de afaceri de mare succes dintre cunoscutii mei isi petrecea diminetile meditand. Se ducea la birou numai dupa-amiaza. Asociatii lui il dojeneau uneori: “La ce responsabilitati ai, cum iti poti permite sa vii atat de tarziu ?“ “ Din cauza responsabilitatilor, le raspundea el, nu-mi pot permite sa nu vin tarziu .” Descoperise ca, ducandu-se la birou cu mintea limpede, putea sa rezolve probleme cu care altii ar fi pierdut zile intregi, fara a fi vreodata siguri ca raspunsurile pe care le-ar fi gasit erau cele corecte .
Caci intuitia, fructul natural al meditatiei, are un avantaj suprem in fata facultatii ratiunii : ofera certitudinea launtrica. Mintea rationala nu poate fi niciodata absolut sigura de ceva. Cel mai bun lucru pe care il poate face este sa decida care anume, dintr-o suma de posibilitati, pare sa fie cea mai buna. Marile descoperiri si realizari sunt intotdeauna consecinta, intr-o anumita masura, a intuitiei.
Invata sa privesti viata gandindu-te mai mult la unitatea ei fundamentala . Nu analiza totul . Evident, exista situatii in care este necesara analiza, dar chiar si in asemenea cazuri, concentraza-te asupra unei constientizari mai profunde a relatiilor dintre lucruri . Deoarece orice lucru este o manifestare a unei realitati universale – la fel cum valurile, oricare ar fi formele lor, sunt manifestari ale aceleiasi mari. Exista o anumita coerenta in viata, un scop si o semificatie fundamentale. Trebuie sa stii ca, pentru fiecare problema trebuie sa existe o rezolvare.
Priveste-i pe ceilalti oameni nu (ca sa-l citez pe Sartre) drept “ceea ce nu esti tu“, ci ca parte a realitatii tale mai mari. Iubeste-i prin prisma acestei constiinte launtrice pe care ti-o dezvolti prin meditatie. Intreaga umanitate este, in sensul cel mai profund, propriul tau eu. Toate lucrurile sunt supuse Legii Unicului. Orice lucru are opusul sau care il compenseaza. Pendulul dupa ce se misca intr-o directie, se intoarce in directia opusa. Pentru orice urcus exista un coboras; pentru stanga exista drepta; pentru orice negativ exista un pozitiv. Intuneric si lumina, rece si cald, durere si placere, barbat si femeie – in intrega Natura gasim opusi care se echilibreaza unul pe celalalt.
La fel, pentru fiecare problema exista o solutie. Orienteaza-te catre solutii, nu catre probleme. Asta inseamna sa gandesti supraconstient. Nu te cantona in dificultati mai mult decat este necesar pentru a le defini cu claritate. Adeseori, solutiile apar din perceperea opusilor ca fiind perechi in unitate. Lasa-te calauzit, dincolo de toate, de bucuria launtrica. Cu cat te lasi calauzit mai mult in mod supraconstient, cu atat mai mult vei simti bucuie in tot ceea ce faci. Vei atinge punctul in care vei intelege faptul ca, daca aceasta bucurie tacuta, launtrica lipseste, mai bine nu ai face nimic din ceea ce vrei sa faci. Iar cand bucuria launtrica va fi acolo, vei sti, cu siguranta, ca ceea ce planuiesti tu este drept si bine.
J. Donald Walters
Sursa: Meditatia pentru incepatori
Imagine:images.fineartamerica.com/