Alimente alcaline/ Alimente acide

Autor: AstroCafe.ro - duminica, 17 noiembrie 2013, 4683 vizualizari
Alimente alcaline/ Alimente acide

In timp ce noi de multe ori parem si suntem inconstienti sau nepasatori asupra alegerilor noastre alimentare sau de stil de viata, e bine de stiut ca organismul nostru face eforturi de nebanuit pentru a mentine la nivel normal functiile necesare “supravietuirii”. De multe ori micile simptome pe care le simtim de genul dureri de cap, ameteli, amorteli, etc. sunt avertizari pe care corpul ni le da cu privire la dezechilibrele prezente in organism. Un astfel de dezechilibru se produce in ce priveste Ph-ul, echilibrul intre aciditate si alcalinitate din sange. In mod normal Ph-ul trebuie sa se situeze undeva la 7.34 – 7.45 pe o scala intre 0 si 14 unde 0 este foarte acid si 14 este foarte alcalin. Pentru a mentine acest echilibru trebuie sa avem in vedere atat alimentele dar si alte activitati care influenteaza intr-un fel sau altul aciditatea si alcalinitatea sangelui.

Aciditatea creeaza inflamatie, asimetrie, contractie a tesuturilor. Trebuie sa consumam mai multe alimente alcaline si mai multa apa de calitate de izvor alcalina. Apa pura distilata H2O are un ph de 7, neutru.

95% din activitatile corpului nostru sunt conduse de minerale, nu de vitamine. Biochimia noastra este dependenta de minerale. Fiecare celula are in ea peste 4000 de enzime care sunt activate doar cand avem destule macro si micro minerale in dieta. In mod general cu cat mancarea este mai concentrata in minerale cu atat mai bine. Plantele salbatatice au cele mai multe minerale. Plantele crescute de noi si cele organice contin si ele o cantitate mare de minerale fata de cele comerciale. Frumusetea parului, unghiilor si a pielii noastre depinde de cat de mineralizati suntem.

Parca fiecare carte de nutritie are o alta parere despre ce alimente sunt alcaline si care sunt acide.

Primul indiciu de cat de alcalin sau acid este un anumit aliment este continutul de minerale. Daca alimentele contin minerale alcaline (calciu, magneziu, siliciu, fier, sodiu, magneziu) creeaza alcalinitate, daca sunt bogate in fosfor, clor, iod, nitrogen sau sulf, creaza aciditate.

Avem nevoie de amandoua felurile de minerale acide si alcaline pentru a fi sanatosi si in echilibru.

Principiul directivei minerale

Acest pricipiu spune ca minerale sunt atrase catre diferite parti ale plantelor sau animalelor. Astfel mineralele alcaline sunt gasite in tulpini si in frunzele plantelor si in oasele animalelor. Mineralele acide sunt gasite in seminte si radacininile plantelor si in muschii animalelor. Fructele si florile pot fi putin acide, putin alcaline sau neutre. La fel sunt si organele animalelor.

Deci daca cineva mananca orez (adica seminte deci acid), pentru a compensa trebuie sa manance langa o salata verde (adica frunze, deci alcalin).

“Intelepciune primitiva” – civilizatiile primitive pareau ca inteleg asta instictiv. Dieta moderna este foarte acida insa . Ganditi-va la un hamburger de exemplu : Chifla = seminte, carne= muschi, cartofi prajiti= radacini. Toate sunt acide.

Daca nu stiti sigur de ce are nevoie corpul vostru inclinati sa consumati mai multe alimente bogate in clorofila, verzi. Multi oameni au o parere gresita despre alimentele acide. Asta nu e bine, avem nevoie de alimente acide si de alimente alcaline. Dar mai mult de cele alcaline, mai ales in primii ani ai schimbarii catre o alimentatie mai sanatoasa.

Aciditatea si stimulantii

Semne sigure de aciditate sunt obiceiuri precum dependenta de cafea sau fumat, abuzul de alcool sau alte droguri licite sau ilicite. Aceste droguri contin stimulanti alcalini (alcaloizi) ce stimuleaza senzatia de alcalinitate pentru o perioada pentru ca apoi sa-i prabuseasca. Un factor important in depasirea acestor dependente este de a restabili echilibrul ph. Consumati multe verdeturi alcaline.

Orice adictie este de fapt un mod de a ascunde un discomfort spiritual, emotional sau fizic, chiar durere.

Fructele sunt in general fie usor alcaline fie usor acide sau neutre. Sunt cel mai incantator grup de alimente. Dar nici cele mai acide fructe nu sunt atat de acide precum semintele, radacinele sau muschii de animale.

Florile – polenul. Polenul devine repede ranced. Pentru a-l testa puneti putin intr-un pahar cu apa si amestecati bine. Daca se duce la fund e bun daca nu este ranced.

Ne place sa ne dam cu produse de ingrijire corp cu arome de flori, fructe, legume dar nu de carne, oua, lactate.

Verdeturile sunt probabil cea mai importanta grupa de alimente si cea mai abundenta pe pamant. Sunt cea mai buna sursa de minerale alcaline. Clorofila este un constructor de sange. In 1950 dr Howard Westcott a desoperit ca numai 100 ml de clorofila pot neutraliza respiratia urat mirositoare, mirosul corpului, mirosul menstrual si cel urat al urinei si scaunului.

Radacinoasele variaza de la neutre spre acide in natura. Ridichile, cepele sunt mai neutre iar cartoful si morcovii sunt mai acide.

Nucile si semintele cuprind compusi fosforici explozivi ce permit cresterea rapida a unei plante tinere. Hidratarea lor le face mai alcaline si le elibereaza de inhibatorii de enzime care le fac mai greu de digerat. Insa nu pot fi numite alcaline pana nu germineaza si fac frunze verzi. Procesul de crestere a unei nuci sau seminte implica transformarea fosforului in calciu.

Granele = painea = acide

Carnea = muschi de animal este construita din compusi fosforici si este acida in natura.

Oasele = maduva oaselor este alcalina. Un lucru rar in natura, maslinele sunt una din singurele grasimi alcaline din natura. Daca mancam carne ar trebui sa mancam si oasele asa cum o fac si animalele. Dar nu este recomandat, oasele animalelor de consum sunt pline de toxine si chiar metale grele precum plumb. Asa ca daca mancati carne si mancatul oaselor e exclus, mancati o salata verde pentru a echilibra.

Lactatele = sunt alcaline daca le puteti digera. Si asta pentru ca majoritatea oamenilor nu au capacitatea de a digera lactatele.

Ouale = sunt considerate seminte = acide.

Bauturile carbogazoase= cele mai acide = o colectie de chimicale acide (acid carbonic, acid fosfor). Sucurile demineralizeaza oasele, dintii si pielea.

Alte elemente acide si alcaline:

Alcaline: credinta, speranta, prietenia, clorofila, dragostea, apa de izvor de la sursa, rasul, respiratiile adanci, plantele medicinale, rugaciunea, meditatia, recunostinta.

Acide: grija, stresul, ura, zaharul, frica, alcolul, apa de la robinet, supararea, respiratia superficiala, drogurile, chimicalele, toxinele, invidia.

Zaharurile rafinate si amidonul gatit

Se pare ca cei mai nesanatosi oameni sunt cei care mananca produse cu zahar rafinat si faina alba. Bomboane, dulciuri, prajituri, produse de patiserie, sucuri carbogazoase, toate acestea distrug dintii si tenul in vreme ce adauga straturi si straturi de greutate. Amidonul gatit usuca pielea si ii dau o culoare deschisa pastoasa. Astfel de mancaruri precum : painea, orezul, pastele, cartofii, porumbul, si bauturile de soia, au tendinta de a fi bogate in zaharuri si scazute in minerale.Iar acestea sunt caracteristicele pe care trebuie sa le evitam la alimente. Aceste caracteristici influenteaza nivele de zahar din sange dand dependenta.

Aceste mancaruri bogate in zaharuri si scazute in minerale consuma si restul de minerale din corp pe care pancreasul le foloseste pentru a creea enzimele necesare pentru a digera hrana gatita si insulina pentru a regla nivelul de zahar din sange.

In acelasi timp astfel de mancaruri creeaza mediul propice pentru dezvoltarea ciupercilor si a altor paraziti in corp (candida)

Avand in vedere toate aceste informatii trebuie sa luam in calcul ca trebuie sa consumam 80% alimente alcaline si 20% alimente acide pentru a mentine un Ph normal sanatos la 7.34-7.42. Exista oameni care prin puterea lor spirituala si prin felul in care traiesc compenseaza nevoia de alcalinitate si isi pot permite sa manance mai multe alimente acide. Pe de alta parte sunt multe cazuri ale celor care desi au o alimentatie corecta , sanatoasa proponderent alcalina, aceasta nu este echilibrata datorita eventualelor sentimente negative de ura, invidie, stres, grija, etc.

Surse pentru acest articol:

Acest material este o parte a capitolului Frumusete din cursul denumit “Eating for pure life“ sustinut de echipa “Viata verde viu”  pentru toti cei care sunt interesati de o alimentatie si un stil de viata sanatos. Pentru mai multe detalii ne puteti scrie la adresa : office@viataverdeviu.ro

Viataverdeviu.ro




Astro Shop

Cele mai noi articole