Intrebuintari ale uleiurilor esentiale in casa
Uleiurile esentiale le putem integra si in activitatile casnice pe care le facem in mod constant. Pe langa faptul ca aromele ne vor imbia cu mirosul lor, dandu-ne o stare de bine, vom descoperi impreuna cat de eficiente sunt acestea si cand vorbim de igiena casei, clatirea rufelor sau alte intrebuintari.
Uleiurile esentiale pot fi folosite in primul rand pentru improspatarea mirosului din casa intr-un mod 100% natural, fara riscul de a face alergii. De asemenea, numeroase uleiuri ca: arborele de ceai (tea tree), lavanda, lamaie, melissa, eucalipt pot fi folosite pentru dezinfectarea suprafetelor, iar in combinatie cu otet alb, bicarbonat de sodiu sau sucul de lamaie, obtineti efectul unui dezinfectant care nu contine clor sau alte substante nocive. In afara faptului ca ne ajuta sa dezinfectam suprafetele, aceste uleiuri resping si insectele (molii, tantari, muste). Avem iarasi doua avantaje dintr-o lovitura!
Prin urmare, putem flosi uleiurile esentiale pentru:
Dezinfectare/Curatare baie si bucatarie
Pentru suprafete fine (usoare) – avem nevoie de 2 cani de apa peste care presaram 4 picaturi ulei essential de lavanda, 4 picaturi ulei esential de lamaie, 3 picaturi ulei esential eucalipt, 2 picaturi de rozmarin. Acest amestec il puneti intr-un recipient cu pulverizator si il aveti la indemana ori de cate ori este nevoie.
Dezinfectant universal pentru suprafete dure
Avem nevoie de: 2 linguri de bicarbonat de, 2l apa calduta • Amestecati cele doua ingrediente. Intr-un pahar puneti 1 lingura de otet alb si de la 1 pana la 3 linguri dintr-un amestec de uleiuri esenţiale (combinand, de exemplu, o lingură de ulei esential de lamaie, o lingura de ulei esential de pin şi cate o lingura de ulei esential de tea tree si de scortisoara). Otetul din alcool poate fi inlocuit cu suc de lamaie.
ATENTIE –Otetul reactioneaza cu bicarbonatul şi degaja dioxid de carbon (CO2). De aceea, este importanta ordinea de incorporare a ingredientelor!
Pentru baie este recomandat in special uleiul de eucalypt deoarece baia este un spatiu predispus mucegaiului, iar acest ulei este foarte eficient in acest scop. Avem nevoie de 200ml apa peste care presarati 25-30 picaturi de ulei esential de eucalypt. Aceasta solutie o putem folosi cu succes si pentru a dezinfecta cada, chiuveta sau vasul de toaleta.
Ca si degresant putem folosi o solutie compusa din: 1 o cana apa, o cana otet alb sau zeama de lamaie, 10 picaturide ulei esențial de lamaie (daca ati folosit zeama de lamaie, nu mai este necesar si adaugarea uleiului esential) bergamota, lavanda sau tea tree.
Solutii de curatat parchetul/ podea/ covor
Pentru a curața podele dure folositi: 1/4 ceasca de otet alb pentru o galeata de apa. Apoi se adauga 5-10 picaturi din uleiurile esențiale de lamaie, ulei de pin, fenicul sau ulei de arbore de ceai (tea tree).
De retinut: uleiul esential de fenicul va este de folos si atunci cand doriti ca animalul dumneavoastra sa-si faca nevoile intr-un loc special amenajat. Puneti in solutia de curat podele 5-10 picaturi de fenicul si spalati sufrafata casei, mai putin locul cu pricina.
Pentru o alta solutie pentru parchet aveti nevoie de: 3 l apa calduta, ¼ ceasca otet, 2-4 picaturi ulei esential de eucalypt sau alte arome care va plac.
Pentru a face o solutie parfumata si eficienta pentru covor adaugati intr-o ceasca cu bicarbonat de sodiu, aproximativ 20 de picaturi din uleiuri esentiale care va plac (lavanda, lamaie, scortisoara). Amestecati bine, apoi puneti continutul intr-un recipient de sticla acoperit si lasati-l timp de 12 ore(sau peste noapte) la infuzat. Acest amestec se presara peste covor, eventual il imprastiati cu o perie pe toata suprafata covorului si apoi il aspirati.
Solutii pentru curatarea ferestrelor
Pentru solutia de geamuri avem nevoie de un recipient cu pulverizator. In acest recipient turnam o ceasca de otet, presaram 10 picaturi de ulei esential de lamaie si mai adaugam 1 o ceasca de apa.
O alta reteta la fel de efienta este alcatuita din: 3 cesti de apa, 1 ceasca otet alb, , 5 picaturi ulei esential lamaie, arbore de ceai (tea tree), lavanda, eucalypt.
Solutii pentru improspatarea si igienizarea hainelor
Eu am dus dorul balsamului de rufe, atunci cand am renuntat la el datorita substantelor nocive pe care le contine. Am descoperit intre timp, odata cu incursiunea mea in aromaterapie, un balsam 100% natural facut acasa cu uleiuri esentiale. Rufele ies foarte parfumate si moi insa, din pacate, mirosul nu persista foarte mult timp. Unele uleiuri esentiale sunt dezinfectante, antibacteriene si antifungice, asa ca va vor ajuta sa igienizati si rufele . Spre exemplu uleiul de arbore de ceai (tea tree) si eucalypt au proprietati accentuate de dezinfectare si antifungice; uleiul esential de portocala distruge bacteriile de la nivelul pielii, menta are proprietati antimicrobiene si este o aroma fresh, lavanda este foarte des utilizata si multe altele. In concluzie, aveti o gama variata de arome pe care le puteti folosi pentru improspatarea hainelor.
Pentru balsam aveti nevoie de otet (cam 1 o ceasca) sau bicarbonat de sodiu ( 2-3 linguri) si intre 10-15 picaturi de ulei esential. Aromele le alegeti voi in functie de preferinte. Umpleti compartimentul special pentru balsam cu aceasta solutie, si asta este tot.
Aceasta solutie este foarte eficienta pentru lenjeria de pat si prosoape, deoarece distruge si acarienii. Acarienii se hranesc cu celulele moarte ale pielii noastre și, prin urmare, traiesc în paturile noastre. Ce trebuie sa facesti este sa adaugati 25 de picaturi de ulei de eucalipt la ciclul de spalare.
Preocuparea pentru produsele naturale si pasiunea pentru aromaterapie, m-au determinat sa caut solutii simple si la indemana pentru a integra uleiurile esentiale in orice activitate. Prin urmare, am gasit o multime de alternative naturale in detrimetriul solutiilor chimice.
In speranta ca va este de ajutor, va astept si saptamana viitoare sa descoperim impreuna lumea minunata a aromaterapiei!
Cristina Farcasanu- Terapeut
Bibliografie:
http://www.the-energy-healing-site.com
http://gogreenamericatv.com/
http://www.auracacia.com/
http://www.auracacia.com/
http://sideris.ro/
http://www.ecolife.ro/