Aromaterapia – remediul pentru suflet, trup si minte. Incursiune in aromoterapie

Autor: Cristina Ciobanu - miercuri, 10 aprilie 2013, 3004 vizualizari
Aromaterapia – remediul pentru suflet, trup si minte. Incursiune in aromoterapie

Aromaterapia este o terapie holistica, bazata pe metode complementare medicinei clasice, care contribuie la mentinerea sau la redarea echilibrului, sanatatii fizice, mentale si spirituale. Aceasta ramura foloseste uleiuri esentiale pure, extrase din diferite parti ale plantelor si ale copacilor. 

Substantele naturale extrase  sunt considerate de obicei "forta vietii " sau  "sufletul" plantei si au o multime de efecte curative, cautand cauzele principale ale unei boli si nu numai tratarea simptomelor acesteia, trezind abilitatiile naturale ale organismului. Pe scurt, aromoterapia presupune tratamentul cu uleiuri esentiale, denumite si uleiuri eterice sau volatile.  

Sa nu uitam, insa, ca plantele au fost folosite in scopuri medicinale inca de la facerea lumii. Oamenii primitivi se bazau foarte mult pe instinctul lor de supravietuire, isi urmau simtul mirosului, testau plantele si in timp au ajuns sa isi insuseasca cunostinte despre capacitatea imensa a plantelor de a vindeca, de a trata dureri si boli.

Diferenta dintre aromaterapie si celelalte terapii naturiste este ca uleiurile eterice actioneaza si asupra corpului nostru eteric ( corpul energetic). Pe scurt,  aromoterapia actioneaza asupra aurei si asupra starii noastre psiho-emotionale.

Aromaterapia isi are radacinele in Egiptul antic de peste 3000 de ani. Se stie prea bine ca egiptenii foloseau zi de zi uleiuri aromate pt imbalsamare, ardeau ierburi pt purificare si combaterea maladiilor, faceau bai cu flori si uleiuri frumos mirositoare. Egiptenii erau foarte constienti de puterea aromelor de a afecta sentimentele. Fiecare faraon in parte se bucura de un numar de parfumuri diferite, preparate special pentru el. Parfumurile erau create fie pentru a revigora spiritul, a inlatura nervozitatea, a incuraja dragostea sau a aduce linistea, fie pentru a indemna la lupta in timp de razboi.

Grecia a jucat si ea un rol important in aceasta ramura, dezvoltand cunostintele preluate de egipteni. Cel mai renumit”aromaterapeut” daca il putem numi asa, a fost Hipocrate.

In China ierburile aromatice si masajul erau folosite cu  mult inainte de  nasterea lui Iisus si astazi chinezii sunt renumiti in acest domeniu.

In India, plantele si extractele din plante erau folosite din anii 3000 i.hr. Ayurveda, sau medicina traditionala indiana, este cea mai veche forma de medicina din lume si foloseste multe tehnici diferite de masaj, presopunctura si, de asemenea, uleiurile esentiale.

In Roma Antica, soldatii romani aveau la ei smirna, pentru a-si vindeca ranile, iar pentru a-si reduce pofta de mancare mestecau frunze de fenicul. Astazi avem ulei esential de fenicul care printre multe alte proprietati curative, o regasim si pe aceea de a reduce pofta de mancare.

In Biblie exista numeroase referinte la diverse uleiuri pretioase: isopul, smirna, scortisoara si maslinul aflandu-se printre acestea. Bineinteles, stim cu totii ca tamaia si smirna au fost darurile oferite lui Iisus la nasterea Sa. Uleiurile esentiale au fost foarte des folosite in acele vremuri, oamenii le inhalau, le aplicau pe corp iar regii erau unsi cu ele, le foloseau pentru vindecarea fizica, pentru purificarea emotionala. 

De mii de ani, de pe vremea vechilor egiptni, de la vechii israeliti si pana la crestini, tamaia s-a folosit ca ofranda cat si ca remediu universal. Parfumul de tamaie avea darul de a inalta spiritul, proprietate pe care o pastreaza si astazi. Acest miros te indeamna catre rugaciune, meditatie. Nu este intamplator faptul ca tamaia se foloseste si astazi in bisericile crestine, sinagogi.

Nasterea aromaterapiei moderne poate fi atribuita chimistului francez Rene Maurice Gattefose. El este cel care a folosit pt prima data cuvantul «aromatherapie » prin publicarea cartii cu acelasi nume. Se spune ca, arzandu-si mana intr-un experiment, si-a scufundat membrul in vasul cel mai apropiat care continea ulei de lavanda. El a folosit uleiurile pentru tratarea ranilor soldatilor din Primul Razboi Mondial.

In zilele noastre, aromaterapia devine o terapie din ce in ce mai cunoscuta si mai des aplicata.

Exista peste 15 metode de folosire ale uleiurilor volatile, de departe cea mai cunoscuta fiind aromacandela. O alta metoda foarte veche si la fel de utilizata este masajul. Dar proprietatile aromaterapiei le putem pune in valoare si prin inhalatii, gargare, comprese   sau putem imbunatati si produsele cosmetice.

Astazi aromaterapie se foloseste si in maternitati private din Elvetia, Marea Britanie, Statele Unite in scopul de a purifica aerul, de a indeparta sentimentul de frica si de a relaxa viitoarea mamica. Aceasta terapie se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, de la bebelusi pana la varstnici.

Cristina Farcasanu - Terapeut
 
 
Bibliografie: Aromaterapia- Denise W. Brown, Uleiuri biblice tamaduitoare - dr.  Davis Stewart, Seminarii Dr. Angela Laur
Sursa imagine: www.labyrinth.net.au
 
Aboneaza-te la newsletter pentru a afla despre evenimentele si noutatile Astrocafe. Multumim!

 



Astro Shop

Cele mai noi articole