Aromaterapie pentru o piele sanatoasa

Autor: Cristina Ciobanu - miercuri, 17 iulie 2013, 1749 vizualizari
Aromaterapie pentru o piele sanatoasa

De secole, uleiurile esentiale au fost parte integranta din ritualurile de infrumusetarea a femeilor. Femeile din Egipt, Grecia si Roma Antica foloseau esentele plantelor, flori si alte miresme pentru a obtine o piele catifelata, tonifiata si luminoasa.

Dupa cum stiti, pielea este cel mai mare organ al nostru. Tot ce punem pe fata, si piele, ajunge in corpul nostru. Deseori ne intrebam ce sa folosim pentru tipul nostru de ten? Aromaterapia, prin minunatele uleiuri esentiale si cele vegetale, vine in ajutorul nostru pentru ingrijirea pielea in mod natural.

Uleiurile vegetale (migdale dulci, jojoba, cocos, avocado, samburi de struguri etc.) imbogatite cu  uleiuri esentiale, creaza o alternativa a cremelor cumparate din comert. Ele au in componenta lo vitamine (A, D, E si F)  si minerale, obtinute prin presarea samburilor sau a semintelor. Recomandat este sa folositi un ulei nerafinat. Cu cat gradul de rafinare este mai mare, cu atat ele isi pierd din proprietati. In scop terapeutic si cosmetic folositi ulei « virgin », adica primul ulei colectat. 

“ Mixul” dintre uleiurile esentiale si cele vegetale face minuni, dar nu peste noapte. Asa cum se intampla si cu alte tratamente pe baza de plante, pentru a obtine efectul dorit, e nevoie de rabdare, timp si perseverenta. Orice tratament pentru piele dureaza 40 de zile. Nu va asteptati ca dupa doua zile sa aveti efectele pe care nu le-ati avut in ani sau luni de zile. 

Important este sa-ti cunosti tipul de piele si apoi in functie de aceasta sa folosesti uleiurile specifice, dupa cum urmeaza:

Tenul uscat  -Pentru acest tip de ten  putem folosi urmatoarele uleiuri vegetale: de avocado, ulei din seminte de caise sau piersica, argan. Acestea le putem imbogati cu ulei esentialde: portocala, lemn de trandafir, geranium.

Pentru calmarea tenului putem adauga in uleiul de baza: levantica, trandafir, portocala, iasomie, geraniu, ylang-ylang, pachiuli, tamaie.

Pentru demachiere putem folosi  50 ml de ulei vegetal in care adaugam cate 5 picaturi de ulei esential de geranium si trandafir.

Pentru pielea de sub ochi putem folosi ulei de jojoba pe care il imbogatim cu unul din uleiurile esentiale de iasomie, neroli, trandafir.

Ten gras- vom folosi uleiurile din seminte de struguri in care putem adauga ulei esential de: rozmarin, lamaie, cuisoare, pachouli.

Efectul de calmare al acestui tip de ten il putem obtine punand in uleiul de baza, ulei esential de: levantica, pachouli, tea tree (arbore de ceai), ylang-ylang.

Cosurile si punctele negre pot deveni amintiri cu ajutorul uleiului din arbore de ceai, care reuseste sa extraga "substantele active" din inflamatiile purulente.

De asemenea pentru a avea un ten tonifiat putem adauga in uleiul vegetal, ulei esential de: rozmarin, melissa, lamaie.

Pentru imbunatatirea culorii tenului si pentru a indeparta excesul de sebum,  putem adauga in uleiul vegetal ales, ulei esential de neroli, lemn de trandafir, portocala.

Uleiul pentru demachiere il putem obtine din 50ml ulei de samburi de struguri peste care presaram cate 3 picaturi de lamaie, levantica, tea three.

Pentru toate tipurile de ten putem folosi ulei de jojoba, samburi de caise, alune de padure, luminita noptii si germeni de grau. 

Uleiurile de jojoba si germeni de grau au proprietati de conservant si contin vitamina E. Daca adaugam o lingurita de ulei de jojoba sau germeni de grau peste un amestec preparat ii marim valabilitatea.

Pentru pielea gatului si a decolteului putem folosi in uleiul vegetal, ulei esential de fenicul, ylang-ylang, geraniu. In 50 ml de ulei puteti adauga 16-18 pic de ulei esential.

Pentru fata se folosesc aproximativ 5ml de ulei vegetal in care se presara 1 picatura de ulei esential. Este suficient!  Nu va ganditi ca daca adaugati mai multe picaturi efectul este unul mai eficient, din contra pot aparea unele reactii.

Pe perioada verii, evitati sa imbogatiti cremele sau uleiurile cu uleiuri esentiale din citrice. Cresc fotosensibilitatea.


Cristina Farcasanu- terapeut

Telefon: 0725 410 105

Email: terapieholistica@gmail.com


*Bibliografie:“Aromaterapia” Denise W. Brown

SeminariiaromaterapieVivasan – dr. Angela Laur

http://health.howstuffworks.com/

*Sursa imagine: www.excelsior.com




Astro Shop

Cele mai noi articole