Beneficiile uimitoare ale meditatiei

Autor: AstroCafe.ro - marti, 28 aprilie 2020, 7779 vizualizari

Meditatia  este o practica ce nu ar trebui sa lipseasca din viata noastra. Cand invatam cum sa meditam vom sti deasemenea cum sa reducem stresul, sa ne calmam mintile si corpurile, sa ne imbunatatim calitatea somnului, sa ne simtim mai bine, cu alte cuvinte sa fim mai fericiti.

 

Ce este meditatia?

Meditatia nu inseamna sa devenim o persoana diferita, o persoana noua sau chiar o persoana mai buna. Este vorba de sensibilizare, constientizare si despre sensul sanatos al perspectivei. Nu este nevoie sa ne oprim gandurile sau sentimentele, ci doar sa le observam fara a le judeca, iar astfel este posibil sa le intelegem mai bine.

Meditatia este atat experienta cat si abilitate, un exercitiu formal de cultivare a constientizarii si compasiunii. Exersand, invatam din ce in ce mai mult sa avem o experienta directa a momentului prezent si ne umplem de calm, claritate, multumire si compasiune.

Cea mai simpla metoda de meditatie prin care ne putem linisti creierul si putem constientiza prezentul este  acordarea atentiei asupra respiratiei noastre. Aceasta este cea mai la indemana tehnica  si poate fi practicata de oricine fara a fi nevoie de un instructor calificat.

Meditatia nu este o practica religioasa cum sustin unele comunitati si nu este despre golirea mintii sau stoparea gandurilor. In fond natura mintii umane este de a gandi. Meditam pentru a vedea mai clar aceste ganduri.

Poate ca suntem gata sa incepem o practica de meditatie si sa experimentam beneficiile pe care aceasta le ofera, dar nu stim cum sa procedam. Cu atat de multe tehnici si traditii este firesc sa ne simtim coplesiti sau chiar confuzi, dar meditatia nu trebuie sa fie descurajanta. Indiferent ca suntem la inceput de drum sau ca o practicam de foarte mult timp, iata ce trebuie sa stim despre modul de meditatie.

Bazele meditatiei

Majoritatea meditatiilor incep prin alegerea unui loc linistit, inchiderea ochilor, asezarea intr-o pozitie confortabila si concentrarea asupra respiratiei. Cand meditam cultivam in esenta cunostinta si compasiunea, antrenand mintea sa nu mai fie usor de distras, concentrandu-ne la prezent. Folosind respiratia ca ancora de moment, pur si simplu stam si invatam treptat sa lasam gandurile si sentimentele sa vina si sa plece.

Desigur, este complet normal cand incepem sa meditam ca mintea sa sara peste tot. Natura mintii este sa gandeasca, deci va gandi. Exersam sa ne observam gandirea fara sa ne prindem in ganduri si emotii. Invatam sa imblanzim aceasta neliniste dezvoltand o constientizare pentru acele momente in care atentia noastra se pierde. De fiecare data cand observam ca suntem distrasi, ne intensificam constientizarea si ne readucem atentia asupra respiratiei.

Prin procesul de meditatie mintea devine mai confortabila cu aceasta idee de a sta nemiscati si puteam sa invatam cum sa integram calitatile traite in timpul meditatiei (calm, concentrare, compasiune, atentie) in viata de zi cu zi.

Cum sa incepi sa meditezi?

Este foarte usor sa invatam sa meditam mai ales daca urmam acesti pasi simpli:

Pasul 1

Trebuie sa decidem ora si locul preferat. Cercetarile arata ca cel mai usor ne cream un obicei nou atunci cand il repetem la aceeasi ora si in acelasi loc in fiecare zi. Cel mai bun moment este atunci cand simtim nevoia si ne simtim pregatiti, iar cel mai bun loc este acela in care ne simtim confortabil si nu putem fi distrasi.

Pasul 2

Decidem o perioada de timp pentru a medita. Daca suntem incepatori pornim cu sedinte scurte si usor de gestionat de 3, 5 sau 10 minute. Vom tine cont ca exercitiul se va repeta zilnic, iar perioada de timp aleasa  trebuie sa fie eficienta.

Pasul 3

Ne asiguram ca ne-am asezat intr-o pozitie confortabila. Nu vom incrucisa nici mainile, nici picioarele ci vom sta sezand cu picioarele intinse pe podea, iar palmele pe picioare sau pe langa corp tot pe podea. Spatele trebuie tinut drept dar nu foarte incordat. Putem folosi o perna sau un prosop rulat pentru a ne ajuta sa mentinem spatele drept.

Pasul 4

Decidem daca dorim ca meditatia sa fie ghidata sau nu. O meditatie ghidata este condusa de un profesor experimentat, fie personal la un grup sau la o clasa de meditatie fie prin intermediul audio sau video.

Meditatia ghidata este recomandata incepatorilor deoarece acestia au nevoie de initiere si de indrumare in cunoasterea celor mai bune tehnici.

Meditatie simpla pentru incepatori

Tehnica de scanare corporala poate fi o introducere excelenta pentru persoanele care invata sa mediteze. Este conceputa pentru a sincroniza corpul si mintea, efectuand scanari mentale, din varful capului pana la capatul degetelor de la picioare.

Scanarea in sine trebuie sa dureze aproximativ 20 de secunde si trebuie sa observam care parti ale corpului se simt mai relaxate, tensionate, confortabile sau incomode in momentul prezent. Cand apar ganduri pur si simplu ne concentram pe partea corpului unde am ramas inainte sa fim distrasi.

Dupa ce ne obisnuim cu aceasta metoda de meditatie putem sa trecem la tehnici de meditatie mai profunde.

Numeroasele beneficii ale meditatiei

Beneficiile meditatiei sunt nenumarate si sunt sustinute de diverse studii. Multi oameni incep sa mediteze pentru a gestiona stresul, pentru a reduce anxietatea si pentru a cultiva linistea sufleteasca. Dar exista si alte beneficii mai putin cunoscute, care pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii mentale, fizice si emotionale.

Principalele beneficii dobandite in urma meditatiei sunt:

 

Meditatia este la dispozitia oricui si oricine poate beneficia de pe urma acesteia. O putem face oriunde si  oricand fara echipamente speciale sau abonamente. Ne putem imbunatatii viata cu doar cateva minute pe zi acordate unei tehnici preferate.

Autor: Dinoiu Ovidiu Danielamcumparat.ro

 

Imagine: pixabay.com 



Astro Shop

Cele mai noi articole