Care sunt beneficiile pentru sănătate ale terapiei prin respiraţie?

Autor: AstroCafe.ro - joi, 28 august 2014, 5716 vizualizari
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale terapiei prin respiraţie?

Cu toţii respirăm încă din prima secundă în care am venit pe lume, însă foarte puţini dintre noi, ajunşi la maturitate respirăm corect şi sănătos. De unde această concluzie? Ei bine, respiraţia a fost studiată de mai bine de 5000 de ani, timp în care s-a dovedit, că prin învăţarea unor tehnici corecte de inspirație și expirație putem elimina stresul, controla emoţiile negative, dar şi „dirija” buna funcţionare a organelor.

Numeroşi specialişti au mediatizat cazuri prin care terapiile prin respirații nu numai că au ajutat la prevenţia bolilor, dar le-au şi vindecat. Astfel s-a ajuns la concluzia că o respiraţie corectă ajută organismul să funcţioneze în parametri normali şi să-l menţină sănătos.De asemenea, ea creează armonie în toate sistemele organismului. Centrul respiraţiei din creier este în directă legătură cu hipotalamusul, răspunzător pentru funcţiile de bază ale organismului, care corelează funcţiile vitale şi reglează tonusul muscular. În plus, mai este în legătură cu părţi ale corpului strâns legate de activitatea hormonală, planul emoțional, procesele de gândire şi de conştientizare. În limba ebraică respiraţia se traduce “ruach”, ceea ce mai înseamnă şi “spirit”.

Ştiinţa respiraţiei susţine că mai mult de 80% dintre toxinele emoţionale şi fizice se pot elimina prin respiraţie. În mod normal, oamenii nu pot beneficia de acest lucru, deoarece folosesc numai 35% din capacitatea plămânilor. Aici intervin exerciţiile de respiraţie pe care ar trebuie să le facem zilnic, pentru a ajunge la procentul de 80%.

Respiră ca să nu te mai doară capul

Pentru durerile de cap poţi încerca un exerciţiu simplu: întinde-te pe pat, pe o parte şi respiră cu nara părţii opuse celei pe care stai întins. După câteva minute, schimbă partea. În majoritatea cazurilor acest exerciţiu ajută, iar explicaţia este simplă: aerul nu se mişcă în mod egal prin căile nazale. Când nara stângă este mai deschisă, cea dreaptă este mai închisă şi invers. Lucrul acesta se întâmplă deoarece sângele se mişcă prin cele două nări într-un ritm care durează în jur de 2 ore. Acesta poartă denumirea de ritm ultradian care este în strânsă legătură cu funcţionarea emisferele cerebrale.

Respiră ca să uiţi de durerile inimii

Terapiile prin respirații sunt de mare ajutor şi atunci când inima este afectată. Cercetările au scos la iveală faptul că între atacurile de cord şi respiraţia superficială ar exista o relaţie. Acest lucru este confirmat de Donna Farhi în lucrarea „Cartea respiraţiei”, care susţine că pacienţii care au suferit un atac de cord au fost sfătuiţi să respire profund. Astfel, mulţi dintre ei şi-au redus vizibil şansele de a repeta un alt episod de criză.

Respiră ca să scapi de anxietate

Respiraţia superficială este aceea în care executăm între 12 şi 14 respiraţii pe minut, o rată mult mai mare decât cea normală. Astfel, după cum ar spune specialiştii, respirăm cu vârfurile plămânilor, adică superficial. Din această cauză, cantitatea de oxigen pe care organismul o primeşte este mult mai mică, activând astfel sistemul nervos simpatic. Această activare duce la nervozitate, irascibilitate şi anxietate. Pentru a evita situaţia neplăcută e musai să încetinim respiraţia. Asta nu înseamnă că vom respira mai puţin, ci că vom respira mai profund, cu diafragma. Și vom accesa mai ușor starea de relaxare.

Respiră pentru a te relaxa

Pentru cei care practică Yoga, respiraţia este un mod de viaţă. Ei sunt învăţaţi să respire profund şi conştient. Tocmai de aceea, după numai o şedinţă de Yoga, corpul este relaxat total, dar la fel şi mintea. Cheia stă în conştientizarea respiraţiei şi în ghidarea ei. Cel mai simplu exerciţiu pentru a dobândi o astfel de respiraţie este să stai, în fiecare zi, în linişte, preţ de câteva minute şi să urmăreşti respiraţia.

Respiră pentru sănătatea ochilor şi a pielii

Cum majoritatea dintre noi îşi petrece cea mai mare parte a timpului în faţa calculatorului, ochii şi muşchii feţei au şi ei de suferit. Din acest motiv, specialiştii propun un exerciţiu simplu de relaxare şi destresare. Din 15 în 15 minute, mută privirea în partea opusă calculatorului. În plus, tot în acest timp, relaxează şi muşchii feţei. Rezultatul este uimitor: în pauza în care privirea nu mai este îndreptată înspre monitor, mişcarea diafragmei revine la normal, iar nivelul oxigenului pe care organismul îl primeşte, creşte.

Respiră pentru sănătatea sistemului digestiv

Pentru îmbunătăţirea digestiei este extrem de folositor următorul exerciţiu de respiraţie: aşază-te pe un scaun, cu spatele drept, picioarele paralele pe sol şi palmele pe genunchi cu podul palmei “îmbrăcând”rotula iar degetele orientate în jos. Cu ajutorul degetelor arătător, mijlociu şi inelar găseşte trei scobituri sub rotulă. După ce ai fixat degetele, apasă uşor, menţinând presiunea. Pe inspiraţie se introduce energie în zona ombilicală, iar pe expiraţie, abdomenul se contractă natural. Exerciţiu trebuie repetat, zilnic, câte cinci minute.

Respiră pentru o formă fizică de invidiat

În 1998, cercetătorii de la Universitatea din Pavia, Italia, au stabilit o rată optimă a respiraţiei: şase respiraţii pe minut. Pacienţii care au învăţat să-şi încetinească respiraţia au ajuns în final să aibe un nivel mai ridicat al oxigenului în sânge şi au obţinut performante remarcabile la testări. Autorii studiului au concluzionat că aceste rezultate sunt în concordanţă cu alte studii “care prezintă efectele benefice ale antrenamentului muşchilor care susţin procesul respirator”.

Tehnici de respiraţie care vindecă

Tehnica Rebirth (respiraţia renaşterii) lucrează profund la tratarea traumelor emoţionale, atât din timpul vieţii, cât şi din timpul vieţii intrauterine. Ce presupune această tehnică? E nevoie de o respiraţie specială, desfăşurată pe perioade scurte. Se face o respiraţie circulară, în care se elimină pauzele de după inspiraţie şi expiraţie. Se inspiră activ, pe gură, şi se expiră relaxat, tot pe gură. Se poate face şi respirând pe nas, stând întins pe un pat. De altfel, acest gen de respiraţie este indicat şi sub apă, respirând printr-un tub, imitând astfel condiţiile din perioada intra-uterină.

Tehnica Buteyko sau respiraţia sufletului se bazează pe un principiu, în aparenţă, total opus celei Rebirth. Filosofia tehnicii Buteyko este că oamenii respiră prea mult, lucru considerat periculos. Soluţia acestei tehnici este extinderea pauzei de după expirare. Însă dacă analizăm mai atent filosofia acestei tehnici putem constata că nu este aproape deloc opusă celorlalte. În Qigong de exemplu, se consideră că unul din secretele longevităţii este o respiraţie cât mai profundă şi mai lungă. Prin urmare, nu inspirarea unei cantităţi enorme de oxigen, ci calitatea şi profunzimea respiraţiei este de dorit. Nici Rebirth-ul nu intră în contradicţie pentru că ea este menită să ajute la eliminarea blocajelor emoţionale sau la trăirea unor stări extinse de conştiinţă, şi nu un mod în care să respirăm pe tot parcursul zilei. Metoda Buteyko s-a bucurat în toată lumea de un succes enorm, în special în rândul pacienţilor cu astm, rata de tratare fiind de aproape 100%. De asemenea, ea se mai numeşte şi respiraţia sufletului, tocmai prin prisma pauzei lungi pe care o facem, moment în care se spune, că sufletul respiră şi se încarcă de energie.

Respiraţia holotropică este şi ea una din tehnicile speciale ce se realizează însoţită de o muzică intensă şi variată. O sesiune de astfel de tehnică durează undeva pe la două, trei ore şi implică şi învăţarea câtorva manevre corporale, asemănătoare masajului ce au rolul de a relaxa şi mai bine pacientul.

Respiraţia de foc are rolul de a curăţa şi oxigena căile respiratorii, fiind considerată a fi o tehnică rapidă care se face pe nas. Se spune că acest tip de respiraţie poate fi practicat numai la munte sau în locuri cu un aer foarte curat. Respiraţia presupune inspirarea şi expirarea rapidă pe nas, iar atunci când simţim că nu mai putem, se inspiră o dată sau de mai multe ori prelung şi se expiră relaxat.

Respiraţia tactică, cunoscută sub denumirea de tactical breathing este o tehnică folosită mai ales de către pompieri, soldaţi sau cei din forţele speciale. Aceasta presupune inspirarea pe nas în 4 timpi, ţinerea respiraţiei 4 timpi, expirarea pe gură în 4 timpi şi apoi încă o pauză în 4 timpi.

Respiraţia corporală se foloseşte în practica Qigong-ului şi se realizează prin piele. În plus, ea este foarte asemănătoare modalităţii prin care respiră plantele. Acest tip de respiraţie este una extrem de benefică pentru organism, fiind responsabilă pentru eliminarea energiilor negative.

Desigur mai există şi alte tehnici de respiraţie, mai mult sau mai puţin cunoscute. Printre ele se numără şi cea folosită de către cei care practică Yoga, cunoscută sub denumirea de Pranayama. Este vorba despre o inspiraţie urmată de o pauză apoi o expiraţie şi pauză. În Yoga Tibetană există o tehnică de reţinere a aerului în plămâni ce produce o puternică căldură interioară. De asemenea, respiraţia poate fi conştientă şi inconştientă ca atunci când dormim sau am leşinat. În ceea ce priveşte sindromul morţii subite la sugari există dovezi concrete că bebeluşii “uită” pur şi simplu să respire în somn.

Oricare dintre tehnicile enumerate mai sus sunt benefice organismului și efectuate corect nu fac niciun rău. Aşadar, acordă-ţi câteva minute pe zi pentru a respira sănătos şi stilul tău de viaţă se va îmbunătăţi vizibil. Nu uita totuşi, că pentru orice afecţiune e nevoie, înainte de toate de sfatul unui medic.

http://happyhomemaker88.com/2009/05/05/using-breathing-techniques-for-healing/

http://www.breathmastery.com/different-breathing-strokes-for-different-breathing-folks/

Sursa articol: www.blog.aimgroup.ro

Sursa imagine: www.doterrablog.com


Astro Shop

Cele mai noi articole