Care sunt diferenţele dintre IQ şi EQ?

Autor: AstroCafe.ro - joi, 09 iunie 2016, 7041 vizualizari
EQ

În termeni simpli, IQ reprezintă un instrument de măsurare a capacităţilor de ordin intelectual, analitic şi raţional ale unui individ. Aceasta masoară de asemenea şi capacitatea verbală, spţială, vizuală si matematică. Acest coeficient masoară cât de repede putem învaţa lucruri noi; cum ne concentrăm asupra unor sarcini şi exerciţii; cum reţinem şi ne amintim informaţii de natură obiectivă; cum ne angajăm într-un proces de argumentare; cum manipulăm numerele; posibilitatea de a gândi atât analitic cât şi abstract precum şi rezolvarea problemelor în baza aplicarii cunostinţelor anterioare.

Dacă aveţi un IQ ridicat, media fiind 100, sunteţi bine pregătiţi sa faceţi faţă unei game tot mai largi de examene şi să luaţi (nu întămplător) note mari la toate testele IQ.

Totul este în regulă şi totuşi cunoaştem cu toţii persoane care pot trimite un test cu un IQ ridicat dar care nu reuşesc mare lucru nici în viaţa personală şi nici în cea profesională, mergând mereu parcă împotriva curentului. Şi de cele mai multe ori nici nu-şi pot da seama de ce.

Motivul principal este acela că lasă de dorit la capitolul inteligenţă emoţională, care a fost definită în mai multe feluri. Reuven Bar-On a denumit-o "o gamă de aptitudini, competenţe şi calităţi ne-cognitive care pot influenţa capacitatea unei persoane de a reuşi să facă faţa presiunilor şi solicitărilor mediului".

Peter Solovey si Jack Mayer, care au inventat termenul de "inteligenţă emoţională", îl descriu ca fiind "capacitatea de a percepe emoţiile, de a accesa şi genera emoţii astfel încat să vină în sprijinul gândirii, de a înţelege emoţiile şi semnificaţia acestora şi de a regla în mod eficient emotivitatea, pentru a determina îmbunătăţirea evoluţiei emoţionale şi intelectuale."

Cu alte cuvinte, este un set de aptitudini care ne permite să ne descurcăm într-o lume complexă - aspectele personale, sociale şi de supravieţuire ale inteligenţei în ansamblul ei, bunul simţ elementar şi sensibilitatea care sunt esenţiale unei evoluţii zilnice normale.

În limbajul de zi cu zi, inteligenţă emoţională au de regula cei pe care îi numim "isteţi" sau altfel spus, cei pe care îi etichetăm ca având acea calitate aparte pe care o numim "simţul realităţii/simţ practic". Aceasta ţine de capacitatea de a "citi" mediul politic şi social şi de a-l scana; de a intui ceea ce doresc sau au nevoie alţii, care sunt punctele lor forte sau vulnerabile, a rămâne neafectaţi de stres şi a fi entuziaşti, genul de oameni în jurul cărora tuturor le face plăcere sa se afle.

Steven J. Stein

Howard E. Book

Sursa: Forţa inteligenţei emoţionale - Editura ALLFA

 

Astro Shop

Cele mai noi articole