Cât de importantă este relația tată- fiică?
Prezența tatălui conturează stima de sine, încrederea și părerea despre bărbați pe care fiica lui o va avea mai târziu.
Mai departe, modalitatea în care un tată privește viața este un exemplu concret despre modalitatea în care ea încearcă să-și construiască propria viață, chiar dacă alege să trăiască altfel experiențele sale.
Ceea ce contează cu adevărat în relația tată – fiică este că tatăl să încerce să-și construiască o viață sinceră în care să evite ipocrizia astfel încât modelul pe care fiica să încearcă să-l urmeze să fie unul autentic, bazat pe felul acestuia de a se comporta, nu pe o minciună.
Cultura în care trăim îi îndeamnă pe tați să se implice încă din fragedă pruncie în viața fiicelor sale. Încă de atunci, ei sunt încurajați să schimbe scutece, să facă baie fetiței, să o adoarmă sau chiar să o calmeze atunci când plânge. Prezența și eforturile sale sunt importante încă de începutul relației tată- fiică.
Potrivit psihologilor, această modalitate de a petrece timpul este crucială indiferent de vârsta pe care o are fiica. Nu este de ajuns să fie alături de ea doar când face primii pași, ci și la grădiniță, scoală, adolescență și așa mai departe.
Tatăl și imaginea pe care fiica o are despre propria persoană
Implicarea tatălui în viața fiicei sale este un ingredient crucial în dezvoltarea respectului de sine.
Au fost identificate o serie de elemente de bun simț pentru tați cu scopul de a-și ajuta fiicele să-și construiască un nivel de stima sănătos sau să diminueze posibilitatea unei stime de sine distructive: încurajarea verbală, prezența în viața acesteia, încercarea de a empatiza cu emoțiile sale, interesul față de hobbyurile sale și capacitatea de a o asculta atunci când are nevoie.
Toate aceste acțiuni pot fi destul de provocatoare în diferite momente ale vieții noastre. Oricât de mult ar încerca, tatăl nu poate fi mereu alături de fiica sa din motive mai mult sau mai puțin relevante. Este posibil că această lipsă să fie resimțită destul de profund de fiică și să-i creeze o serie de răni.
În astfel de cazuri, comunicarea pare a fi adevărată soluție. Tatăl îi poate spune fiicei sale: “Sunt destul de ocupat în această perioadă, însă asta nu înseamnă că nu te mai iubesc sau că nu mă interesează ceea ce tu trăiești acum. Încerc doar să găsesc posibilitatea de a-mi rezolva problemele pentru a reuși să petrec apoi timp cu tine.”
Relația cu tatăl influențează relațiile amoroase ale fiicei?
Puteți citi enunțul de mai sus că pe o afirmație, nu că pe o întrebare. Relațiile de lungă durată ale femeilor vor purta întotdeauna amprenta relației cu tatăl. Femeia vă avea tendință de a caută caracteristicile tatălui sau în partenerii pe care îi va întâlni.
De asemenea, este important că relația dintre părinții ei să fi fost una armonioasa astfel încât modelul familial pe care l-a văzut să fie unul echilibrat. Sunt foarte multe aspecte pe care relația tată – fiică le include. De cele mai multe ori, fetele resimt o serie de lipsuri chiar daca tatăl a încercat să le ofere tot ceea ce este mai bun.
Rămâne că ele să aleagă dacă se vor încrunta atunci când vor privi această cicatrice sau dacă o vor mângâia și vor încerca să o înțeleagă. După cum bine spunea cineva, e alegerea noastră cum ne trăim cea de-a doua copilărie…
Sursa articol: www.aimee.ro
Imagine: www.scaryforkids.com