Cauzele emoționale ale ALERGIILOR

Autor: AstroCafe.ro - luni, 06 mai 2024, 3312 vizualizari

ALERGIILE reprezintă reacții excesive ale sistemului imunitar la substanțe aparent inofensive, percepute greșit ca fiind amenințări externe. 

De la praf și polen până la acarieni și parfumuri, organismul poate reacționa violent pentru a se apăra împotriva acestor "inamici" imaginați. Rinita alergică, erupțiile cutanate și alte manifestări alergice ne dezvăluie dificultățile noastre în gestionarea mediului înconjurător, pe care îl percepem adesea ca fiind ostil și periculos. 

Aceste reacții au întotdeauna la bază conflicte emoționale care le declanșează. În momentul conștientizării cauzei emoționale, alergia se vindecă, uneori pe loc, alteori în foarte scurt timp.

Și dacă ar fi să dăm un exemplu, ne amintim de o tânără de 29 de ani care avea alergie la praf de la vârsta de 20 de ani. Astfel, ori de câte ori era praf in aer sau bătea vântul antrenând praful, ochii i se înroșeau și îi curgeau lacrimi neîncetat.

Am făcut împreună câteva ședințe de terapie pentru a găsi şocul emoțional care a avut loc în prezența alergenului și am găsit că, la 20 de ani, s-a despărțit de iubitul ei. Scena a avut loc pe plajă și și-a amintit că era toamnă și bătea vântul.

Simțea nisipul cum îi biciuia obrajii iar ochii, deşi erau în lacrimi, îi simțea plini de praf. Când a conștientizat că acel eveniment dureros a avut loc în prezența prafului de nisip care îi afecta ochii, alergia a dispărut !

Alergia poate fi văzută ca o formă de protecție a Eului, semnalând că există ceva sau cineva perceput ca ostil, periculos sau care poate cauza suferință. 

Sensibilitatea excesivă a persoanei amplifică această reacție, determinând manifestări precum iritații la nivelul ochilor, nasului și/sau gâtului. Acestea sunt adesea legate de emoțiile suprimate, eliberate acum printr-o reacție a corpului. 

Uneori, alergiile ne pot distanța de ceilalți, generând o constantă stare de alertă pentru a evita factorii declanșatori. Alimente, mirosuri sau animale pot fi printre acești factori, iar simțul mirosului, puternic legat de memorie, poate amplifica aceste reacții din cauza asocierii conștiente sau inconștiente cu amintiri negative.

Să povestim acum despre cazul unui băiețel de 10 ani care, după vacanța la bunici, s-a reîntors acasă şi a dezvoltat imediat o alergie la pisici. Mai exact, la propria pisică ! Băiețelul avea acasă o pisicuță de un an de zile, cu care își petrecea majoritatea timpului liber, uneori chiar dormea noaptea la picioarele lui.

Când vacanța de vară a venit, părinții lui l-au trimis la bunici - ca în fiecare an - însă, de data aceasta, pisicuța a rămas acasă, pentru că bunicii nu erau de acord cu animale în casă... Despărțirea de prietena lui a produs suferință copilului pe toată perioada vacanței.  În fiecare zi când vorbea la telefon cu părinții, băiețelul îi întreba ce mai face pisicuța. Vara a trecut, băiatul s-a întors acasă de la bunici, fericit că își va revedea pisica. 

Dar, în scurt timp, băiatul a dezvoltat simptome de alergie, care, în urma testelor medicale s-a dovedit a fi alergie la părul de pisică. Cu toată tristețea băiatului, părinții au fost nevoiți să dea pisicuța la nişte amici. Însă alergia nu s-a vindecat…

După câteva ședințe de terapie cu mama băiatului, am descoperit cauza emoțională a alergiei și acum băiatul se bucura de compania celei mai dragi prietene, pisicuța.

Concluzie: Alergia poate să se manifeste adesea în urma unei experiențe în care persoana s-a simțit izolată sau separată de un obiect, un animal sau o persoană, care provoacă emoții de dor, lipsă, sau, alteori, sentiment de pericol, frustrare, etc.

Autori: Gabriela Stănculescu și Iuliana Costiuc, facilitatori Recall Healing    
Facebook: Inteligența vindecării



Astro Shop

Cele mai noi articole