Ce este succesul?

Autor: AstroCafe.ro - joi, 07 septembrie 2017, 18650 vizualizari
belive

Succesul este realizarea constantă a tuturor obiectivelor planificate care prezintă importanţă pentru individ.

Majoritatea îşi măsoară succesul comparându-şi-1 cu al celorlalţi, însă succesul autentic îl reprezintă valorificarea propriului potenţial, dezvoltarea şi îmbogăţirea propriei personalităţi. Succesul autentic este legat de ţelurile fiecărui om. Cu toate acestea, el nu constă în atingerea acestor obiective, în ciuda opiniei generale care caută să ni se impună, ci în strădania de a le realiza.

După cum spunea Oliver Wendell Holmes, important este nu unde ne aflăm, ci încotro ne îndreptăm. Succesul este parcursul, drumul, călătoria, şi îşi are izvorul în atitudinile şi deprinderile însuşite în cursul acestui efort. El nu este determinat atât de nu ştiu ce talente neobişnuite, cât de educarea capacităţii noastre de a valorifica acest capital de talente şi aptitudini. Nu este vorba atât de a face ceva neobişnuit, cât de a face neobişnuit de bine lucruri obişnuite.

Prin urmare, trebuie să ne fixăm tot timpul ţeluri şi obiective pe care să ne propunem să le realizăm. După ce ne atingem o serie de asemenea obiective, trebuie să ne ridicăm ştacheta şi mai sus, fixându-ne altele şi mai ambiţioase - dacă nu, înseamnă că nu progresăm. Din moment ce am avut succes în trecut, poate chiar un succes mare, dar nu ne mai propunem obiective pentru viitor, încetăm de a mai fi oameni de succes. La fel, dacă ne stabilim obiectivele, dar nu ne dăm silinţa de a le atinge. În sfârşit, dacă ne propunem obiectivele şi ne străduim să le realizăm dar nu le alegem bine şi ele nu sunt cu adevărat importante, nu putem obţine un succes autentic.

Ceea ce trebuie să înţelegem este că orice ne ajută să ne dezvoltăm potenţialul constituie un ţel valoros. Astfel, succesul înseamnă să abordăm teritorii nemaiabordate înainte şi nu se măsoară prin comparaţia cu ceea ce deja au reuşit să facă alţii.

Cred că motivul principal pentru care oamenii nu izbutesc să realizeze ceea ce vor să realizeze este acela că le lipseşte o definiţie clară a succesului şi a surselor acestuia, din cauză că, în ciuda dorinţei de a reuşi, nu îşi precizează cu suficientă limpezime ce anume doresc. Prin urmare, ei nu ajung să afle de ce capacităţi dispun şi, astfel, se resemnează să facă ceea ce au mai făcut şi să rămână ceea ce sunt. Chiar Shakespeare pune pe buzele lui Hamlet cugetarea: Doamne, ştim ceea ce suntem, dar nu ştim ceea ce am putea fi.

Cu toate că, adeseori, succesul este asociat cu bunăstarea materială, oamenii au tendinţa să pună un accent mai mare pe altele dintre roadele reuşitei: celebritatea, prestigiul, asigurarea viitorului şi, mai presus decât orice, pacea lăuntrică.

Nu este nimic rău în a fi bogat - banii şi prosperitatea sunt lucruri bune, dacă au fost dobândite în chip cinstit. Noi, occidentalii, am fost deprinşi să considerăm că acumularea de bogăţii este, întrucâtva, inechitabilă. Banul nu este nici bun, nici rău, iar averea poate reprezenta unul dintre „produsele derivate" fireşti ale realizării obiectivelor noastre importante.

Totuşi banul în sine constituie un destul de prost barometru al succesului. De exemplu, atunci când cineva îşi face un unic scop din a strânge bani, acest scop nu constituie, în acelaşi timp, obiectivul valoros de care vorbeam, pentru că o asemenea persoană va sfârşi prin a deveni sclava, nu stăpâna averii sale, ceea ce în nici un caz nu o va ajuta să-şi dezvolte potenţialul înnăscut.

Timpul ne-a învăţat că succesul înseamnă mult mai mult decât acumularea de bogăţii şi că nimeni nu se poate considera un ratat, indiferent cât de subţire îi este portofelul, atâta vreme cât trăieşte o viaţă de progres constant, înaintând pas cu pas, zi de zi, către realizarea ţelurilor sale şi dedicându-se, altruist, celor din jur. Aceasta nu este o simplă platitudine sau un clişeu moralizator, întrucât legile imuabile ale universului, de sub acţiunea cărora ne este imposibil să ne sustragem asigură echilibrul dintre merit şi răsplată. Atât Donald Trump, magnatul, cât şi Maica Tereza vor intra în istorie, deşi, fiecare, pentru realizări diferite.

Colin Turner

Sursa: Născut pentru succes - Editura TEORA

Imagine: cloudfront.net

 



Astro Shop

Cele mai noi articole