Ce mergea atunci, nu mai merge astazi

Autor: AstroCafe.ro - joi, 26 mai 2016, 19483 vizualizari
world

Mama si cu mine vorbeam intotdeauna despre starea lumii si incotro se indreapta ea. In ultimii ani, optimismul mamei legat de oameni, guverne si viitorul nostru a facut loc unei imagini deprimante a ceea ce i se pare a fi o planeta sfasiata de ocazii ratate si de probleme de nerezolvat. Dupa ce-mi ia in seama optimismul si-mi asculta cu rabdare opiniile despre lumea frumoasa, care ne asteapta chiar in pragul usii noastre si intelegand alegerile dificile pe care trebuie sa le facem pentru a ajunge la acea lume, mama termina adesea conversatia rezumand totul intr-o singura afirmatie.

In mod direct, precis si elocvent, care ii este caracteristic, mama imi spune simplu: "Renunt - lumea este un haos. O sa se duca totul de rapa!" Cum simte neincrederea mea, de fiecare data cand rosteste aceste cuvinte, adauga cu o mica sclipire in ochi si cu un zambet care imi spune ca ma iubeste, indiferent de ceea ce cred: "Si ma poti cita in acest sens."

Cand analizam sistemele modului nostru de viata - care astazi par sa fie extinse la maximum - este usor de inteles de ce multi oameni cred in perspectiva unei lumi ruinate, precum cea a mamei mele. Atat de multe dintre lucrurile pe care ne bazam de generatii (de exemplu, felul in care functioneaza banii, razboaiele, modul in care obisnuiam sa obtinem un loc de munca la o companie buna si ne puteam simti in siguranta, pentru tot restul vietii noastre) nu par sa se mai aplice. Pur si simplu, nu mai functioneaza. Insa, daca ne uitam sincer la ceea ce nu merge, incepem sa observam un tipar: singurele lucruri care se "ruineaza" sunt sistemele care nu mai fac fata tensiunii existente intr-o lume in schimbare.

Lucruri precum economia, dictaturile vechi de zeci de ani, forta militara folosita pentru a mentine pacea in 15 zone de razboi din lume si saracia lucie din tarile bogate in resurse naturale - sunt toate exemple de moduri nesustenabile de viata, care au ajuns in punctul lor de rupere. Si toate acestea de se intampla sub umbrela civilizatiei intemeiate pe resursa nesustenabila a combustibililor fosili.

Deci, economia mondiala, bazata pe piete ce trebuie sa devina tot mai mari si pe sistemul de profit in care cineva beneficiaza in detrimentul altcuiva, a putut functiona timp de un secol, ea nu mai poate dura inca o suta de ani. Si, desi productia de energie pentru o retea electrica mondiala, care consuma o sursa finita de petrol, gaze si carbune, distrugand chiar aerul pe care-l pretuim, a functionat in ultimul secol, ea nu mai poate continua astfel pentru inca o suta de ani.

Acestea sunt exemple ale curbei de invatare (evolutie) a civilizatiei noastre. Daca vom putea depasi stadiul de a le judeca drept bine, rau, corect sau gresit, atunci ele vor deveni, pur si simplu, o parte a trecutului nostru. Ele au functionat si si-au indeplinit rolul pentru care au fost create la momentul in care au fost concepute, aducandu-ne in punctul in care ne aflam astazi si permitandu-ne sa construim o civilizatie globala, care nu exista inainte de ele: sa furnizam caldura, lumina si un mod de a gati hrana, in locuri care nu au avut niciodata un astfel de lux; sa calatorim dintr-o parte a Pamantului in alta, intr-o singura zi.

Insa ele au creat si o ruptura uriasa in economiile lumii, exploatand forta de munca a popoarelor indigene, precum si o mare parte din resursele globale, in beneficiul unui numar relativ mic de oameni. Alegerile noastre ne-au servit in anumite privinte si ne-au ranit in altele. Acum, destramarea simultana a atator de multe sisteme, dintre cele pe care le-am ales, deschide poarte catre oportunitatea rara de a alege din nou. Noi trebuie sa alegem incotro o sa mergem de aici inainte si cum o sa modelam noua lume; care se contureaza deja.

Tocmai de aceea este atat de important pentru noi sa stim adevarul despre originea, mostenirea si existenta noastra. Cand vom sti cine suntem, de cat timp existam pe aceasta planeta si faptul ca nu suntem un accident al naturii si al biologiei - atunci cand vom avea toate aceste informatii la indemana - vom putea face alegeri constiente, care ne vor permite sa ne adaptam la lumea noastra aflata in schimbare.

Gregg Braden

Sursa: Adevar profund - Editura For You

 

Astro Shop

Cele mai noi articole