Cele trei comori ale corpului uman

Autor: Cristina Ciobanu - marti, 03 decembrie 2013, 3918 vizualizari
Cele trei comori ale corpului uman

"Din unul s-au nascut doua lucruri, apoi trei lucruri..." - Tao te qing

Cele trei comori ale vietii sunt: jing (esenta), qi (energia) si shen (spiritul). Asemenea aspectelor yin si yang, cele Trei Comori sunt elemete diferite si totusi interdependente. Esenta, energia si spiritul sunt asociate cu viata, mai ales cu viata oamenilor. Aceastea includ cele trei niveluri fundamentale ale existentei pentru toate fiintele: fizic, energetic si mental.

Jing: esenta vietii

Exista trei forme fundamentale de jing produsein interiorul corpului. Prima este esenta sangvina, a doua este esenta hormonala care are doua manifestari: esenta vietii (toti hormonii vitali secretati de diferite glande din intregul sistem endocrin)  si esenta spermei (hormonii masculini de la barbati si ovulele impreuna cu hormonii feminini la femei), iar a treia forma de esenta este alcatuita din fluidele grele (limfa si lubrifiantii din jurul incheieturilor),  din lacrimi, sudoare si urina.

Esenta si energia se afla intr-o relatie stransa: "Qi este generalul sangelui; daca qi se deplaseaza, se deplaseaza si sangele". Din moment ce sangele urmeaza respiratia, este logic faptul ca respiratia corecta controleaza si intensifica circulatia.

Conform medicinei traditionale chineze, factorii naturali de imunitate si rezistenta la boli se gasesc, in principal in esenta vitala a corpului. Chinezii citeaza "esenta hormonala" , mai ales hormonii sexuali, ca fiind a treia sursa principala de factori imunitari.

Qi: energia vietii

Tradus literal, qi inseamna "respiratie" si "aer", dar si "energie" si reprezinta echivalentul termenului prana din yoga indiana. Qi adopta multe forme diferite in cadrul sistemului uman. Forma de baza se numeste yuan-qi, adica "energia primordiala", care poate fi comparata cu energia potentiala existenta intr-o baterie. Ea incepe sa se imprastie din momentul nasterii si viteza pierderii acestei energii determina durata de viata. Poate fi tonifiata si intensificata prin regim, cu ajutorul plantelor, al respiratiei corecte si al altor discipline taoiste care au scopul de a reincarca bateriile primordiale, micsorand viteza de disipare si prelungind, astfel, viata.

Corpul produce doua forme diferite de qi direct din elementele nutritive esentiale extrase prin digestie din mancare si apa. Atunci cand qi-ul pamantului extras din mancare si apa se intalneste cu qi-ul cerului absorbit din aer, cele doua tipuri de qi se amesteca in fluxul sangvin pentru a forma varietatea unica de energie vitala care da viata sistemului uman. De aceea, regimul alimentar si respiratia reprezinta aspecte fundamentale si complementare in cultivarea sanatatii si a longevitatii.

Shen: spiritul vietii

Shen cuprinde toate facultatile noastre mentale, inclusiv gandirea rationala, spiritul, intuitia, atentia, vointa si orgoliul. Spre deosebire de dualismul occidental, care sanctifica spiritul ca fiind o entitate independenta, superioara, transcendenta corpului, taoismul considera spiritul a fi floarea trinitatii taoiste, in timp ce esenta (corpul) reprezinta energiile, iar energia (qi) constituie tulpina care le uneste pe celelalte doua. Doar radacinile bine hranite, infipte intr-un sol fertil pot genera tulpini puternice si flori frumoase. Radacinile slabe, subnutrite si tulpinile fragile produc flori slabe, ofilite. 

Textul medical vechi de 2000 de ani Clasificarea terapiilor afirma: "Spiritul este sustinut de energie, energia se obtine prin transformarea esentei. Esenta se transform in energie, iar energia se transforma in spirit".


Cristina Ciobanu

*Bibliografie: Daniel Reid - Tao pentru sanatate, sex si longevitate, editura Polirom

*Imagine: img3.etsystatic.com



Astro Shop

Cele mai noi articole