Clişeele

Autor: AstroCafe.ro - joi, 31 mai 2018, 8051 vizualizari

Dacă veţi întreba un biolog despre ereditate, el vă va spune că toate trăsăturile caracterului pe care un copil le prezintă la naştere sunt conţinute în cromozomi şi că modificând cromozomii se poate acţiona asupra caracterului. Este adevărat că, cromozomii conţin elementele necesare formării caracterului unui copil, dar ei nu constituie decât aspectul biochimic al problemei.

Ştiinţa ezoterică afirmă că tot ceea ce există pe pământ îşi are dublul. Tot astfel şi corpul nostru fizic are un dublu: corpul eteric, care are exact aceeaşi formă, aceleaşi funcţiuni ca şi el, fiind constituit însă dintr-o materie diferită, mult mai subtilă. Corpul eteric este sediul memoriei, el este cel care are proprietatea de a înregistra şi de a păstra memoria evenimentelor exterioare, dar şi a propriilor noastre acţiuni, dorinţe şi gânduri.

Putem compara aceste înregistrări cu nişte clişee fotografice care ne permit să copiem aceleaşi imagini în mii de exemplare. Odată înregistrat fiecare gând, sentiment sau acţiune, se va repeta în mod obligatoriu: aşa se naşte un obicei. Pentru a schimba un obicei, trebuie să schimbăm clişeul.

Dar veţi înţelege mai bine dacă vă voi da un exemplu. Ce este o sămânţă? Un clişeu. Traseele liniilor de forţă nu sunt vizibile, dar ia să o puneţi în pământ şi să o udaţi: soarele o va încălzi şi în curând veţi vedea apărând un colţ,o tulpină, frunze... Totul exista dinainte desenat în interiorul sămânţei de către o mână foarte inteligentă. Cum altfel s-ar putea explica toate aceste proporţii, aceste dimensiuni, toată această frumuseţe a unei plante, dacă nu ar exista,ascuns în fiecare sămânţă, câte un clişeu ale cărui linii de forţă să canalizeze energiile?

Tot aşa, dacă unii oameni sunt mereu împinşi spre a comite o anume crimă, aceasta se întâmplă pentru că există în ei, depuse, anumite clişee, care, ca şi liniile de forţă, îi împing în acea direcţie. La început, nu se ştie când anume, poate în această viaţă, sau poate în alta, ei au avut un gând, un sentiment, au făcut un gest care s-a imprimat pe materia eterică a creierului; şi acest clişeu odată gravat, ei repetă mereu acel gest sau sentiment pentru că natura este fidelă.

De aceea vă spuneam mai înainte că cromozomii nu sunt suficienţi pentru a explica temperamentul unui copil, acesta vine mult mai de departe. Dar biologii, care n-au studiat niciodată aceste probleme din punct de vedere iniţiatic, nu ştiu că în corpul eteric al omului se găsesc clişee anterioare vieţii prezente, şi că tocmai ele au o importanţă superioară celei a cromozomilor.

Să analizăm câteva cazuri foarte simple din viaţa cotidiană. Cineva studiază pianul. Dacă neglijează legile înregistrării, el începe să studieze o piesă nouă cântând-o repede şi cu mai multă sau mai puţină atenţie. Bineînţeles că în această rapiditate şi neatenţie face cel puţin o greşeală, dacă nu mai multe. Iar această greşeală, odată înregistrată în subconştientul său, s-a fixat: şi după 20 sau 30 de ani, chiar atunci când va şti bucata pe dinafară, dacă nu se va supraveghea, va repeta greşeala în acelaşi loc, căci clişeul există!

De aceea eu îi sfătuiesc pe muzicieni să înceapă să studieze o piesă nouă fără grabă, notă cu notă, luându-şi atâta timp cât este necesar pentru a avea un clişeu impecabil. Apoi vor putea să cânte din ce în ce mai repede, şi vor cânta fără greşeală, căci în subconştient a fost imprimat clişeul corect. Ceea ce vă spun acum este valabil în toate domeniile. Dacă nu aplicaţi această metodă, veţi fi obligaţi să reîncepeţi de patru, de cinci, de zece ori şi asta încă nu este tot, va trebui să fiţi atenţi tot timpul şi asta înseamnă multe eforturi inutile. În timp ce, cu înţelepciune şi inteligenţă puteţi economisi şi eforturile, şi timpul.

Nu trebuie să ne grăbim, trebuie să lucrăm atenţi la primul clişeu pentru ca el să fie perfect. Observaţi un gravor: dacă este grăbit sau nervos, el trasează pe metal o linie uşor strâmbă şi apoi, s-a terminat, n-o mai poate şterge, este gravată. Dar oamenii nu prea sunt buni psihologi: ei se reped asupra lucrurilor sau a fiinţelor fără atenţie, fără delicateţe sau precizie comiţând astfel erori pe care le repetă apoi toată viaţa. Fac ulterior eforturi pentru a le remedia, dar în van; aceleaşi prostii, aceleaşi slăbiciuni, aceleaşi vicii se repetă la infinit. Căci această lege este valabilă în toate domeniile. Un om se apucă de fumat, de îmbrăţişat fete, de băgat mâna în buzunarele altora, şi s-a terminat, clişeul.

Este imprimat în memoria celulelor, el se va repeta mereu. Este la fel ca în imprimerie. Dacă nu schimbaţi clişeul, veţi imprima mereu acelaşi text. Cunoaşterea ne fereşte de supărări, de decepţii şi de amărăciuni. Dar oamenii care nu au instructori, îşi permit câte puţin din orişice şi totul se înregistrează. Natura este fidelă şi corectă, ea înregistrează totul.

Obişnuiţi să spuneţi:” Fac asta doar o dată, pentru prima şi ultima dată!” dar fapta s-a înregistrat şi veţi începe de două ori, de trei ori de zeci de ori... De aceea nu este de loc recomandabil să vă lansaţi în aventuri riscante cu titlu de experienţe, aşa cum este astăzi obiceiul, mai ales la tineri, care vor să guste totul, să cunoască totul, să experimenteze totul. Şi atunci se aruncă în plăceri, pasiuni, nebunii: drogul, violenţa, sexualitatea fără frâu... Da, dar iată că, odată gravat clişeul, când tinerii vor să se redreseze şi să urmeze o altă cale, ei nu o mai pot face şi de aici vine tragedia.

Şi totuşi, există un mijloc de a scăpa de sub influenţa clişeelor vechi. Metoda este simplă: trebuie pregătite clişee noi, având o altă atitudine, obişnuiţi-vă să aveţi gânduri şi sentimente diferite, să faceţi alte gesturi. Începeţi, astfel, o nouă înregistrare.

Omraam Mikhael Aivanhov

Sursa: Alchimia sau Cautarea Perfectiunii - Colectia Izvor

Imagine: Tree Of Life by Tanielle Childers



Astro Shop

Cele mai noi articole