Cojile de fructe si legume- multiple beneficii si intrebuintari ingenioase
Iata de ce sa nu aruncam cojile de fructe si legume:
1. Portocale
Una dintre intrebuintarile cunoscute ale cojilor de portocale uscate este aceea ca sunt folosite pentru a inmiresma casa.
Astfel, cojile de portocale uscate pot fi asezate in boluri in mai multe zone ale casei sau direct pe calorifer pentru a raspandi un miros placut. De asemenea, aseaza cateva coji de portocale in galeata de gunoi inainte de a pune un sac peste ele pentru a indeparta mirosul neplacut.
O alta utilizare mai putin cunoscuta a cojilor de portocale este aceea ca pot inlocui hartia pentru aprins focul. Astfel, cojile uscate de portocale pot fi folosite pentru aprinderea focului intrucat contin uleiuri inflamabile ce ard pentru multa vreme.
Coaja de portocale tine departe insectele. Maseaza-te cu o coaja de portocala pe pielea expusa la intepaturi si acestea vor fi tinute la distanta. De asemenea, cojile de banana calmeaza intepaturile de insecte.
2. Alune
Aduna cojile de alune intr-o punga si foloseste-le tot pentru a aprinde focul atunci cand vrei sa faci un gratar, in loc de carbune. Pentru a se aprinde mai repede stropeste-le cu o solutie formata din detergent de vase si apa, lasa-le sa se usuce, dupa care imprastie un praf de bicarbonat peste ele. Vei observa ca acestea se vor dovedi la fel de eficiente ca bucatile de carbune, fiind mult mai prietenoase cu mediul inconjurator.
Cojile de alune indeparteaza paduchii de plante. Ingropati coji uscate si taiate in pamant, in scurt timp, paduchii vor disparea. Nu folositi coji sau banane intregi,rozatoarele si iepurii, vor sapa dupa ele.
3. Banane
Cu ajutorul cojilor de banana poti curata si lustrui argintaria si pantofii din piele. Sterge apoi urmele lasate cu o carpa moale.
De asemenea, cojile de banane pot fi folosite pentru a sterge frunzele plantelor de apartament. Vei observa ca, tratate astfel, frunzele vor capata un luciu aparte.
Cojile de banane indeparteaza paduchii de plante. Ingropati coji uscate si taiate in pamant, in scurt timp, paduchii vor disparea. Nu folositi coji sau banane intregi, rozatoarele si iepurii vor sapa dupa ele.
Pot fi folosite ca ingrasamant pentru flori. Pune in pamantul de la flori cojile de banana maruntite sau date prin blender cu putina apa si coji de oua si nu va trebui sa cumperi ingrasaminte pentru acestea.
4. Struguri
Multe persoane consuma strugurii fara pielita. Daca te numeri printre aceste persoane, in loc sa arunci pielitele strugurilor, pune-le la uscat in cuptor la o temperaratura foarte mica. Ulterior poti folosi pielitele uscate in salate sau pentru a aromatiza ceaiurile.
5. Lamaie
Cojile de lamaie date pe razatoare pot fi folosite pentru aromatizarea prajiturilor insa nu multe persoane stiu ca acestea pot fi folosite pentru usurarea durerilor de articulatii si calmarea nervilor.
Uleiurile volatile care se gasesc in coaja de lamaie ajuta la relaxarea vaselor de sange si au efect anti-inflamator.
Astfel, coaja de lamaie data pe razatoare poate fi folosita pentru a infasura zonele dureroase ale corpului.
Coaja de lamaie este buna pentru baie. Pune niste coaja de lamaie in apa din cada si o sa iti simti corpul tonifiat si curat. De asemenea, daca tii intr-un saculet in baie niste coaja de lamaie, mirosul o sa fie unul proaspat.
Curata petele de cafea de pe cana preferata tot cu coji de lamaie. Pune in cana gheata, sare si coji de lamaie si amesteca timp de 1-2 minute. Goleste, clateste si vei avea o cana stralucitoare.
6. Pepene
Taie pepenele in doua, scoate-i pulpa si foloseste coaja pe post de bol pentru salata de fructe. Aceasta solutie simpla se va dovedi de efect mai ales in cazul petrecerilor.
7. Avocado
Coaja de avocado iti hidrateaza tenul. Dupa ce ai curatat un avocado, nu arunca cojile, freaca-te cu ele pe fata si o sa ai un ten mai hidratat, mai luminos si mai curat.
8. Rodie
Coaja de rodie te scapa de diaree. Fierbe niste coaja de rodie cu putina scortisoara, asteapta sa se raceasca si bea sucul. Bea de trei ori pe zi acest ceai.
9. Cartof
Cojile de cartofi, proaspat curatate pot fi un revigorant pentru ochii obositi. Aplica-le pe zona de sub ochi timp de 15 minute si vei vedea efectul.
De asemenea, cojile de cartofi pot fi folosite pe post de vopsea pentru păr. Fierbe mai multe coji in apă timp de 30 de minute, lasă zeama să se racească si apoi ai grijă să te clătesti cu ea pe cap de fiecare dată când te speli (după ce te-ai limpezit). Părul, mai ales firele albe, se va innegri putin, treptat.
10. Piersici
Piersicile reprezintă un fruct adesea neglijat, dar coaja lor este bună şi consumată – pentru nutrienti- şi aplicată pe faţă prin frecare usoară, pentru strălucirea tenului. Bogată in potasiu şi vitamina A, coaja ajută la revitalizarea pielii, iar consumarea ei poate stimula sistemul imunitar, poate indepărta toxinele din organism, poate proteja ochii de cataractă si reduce riscul de cancer, boli de inimă si artrită.
Dacă vrei să o folosesti ca si exfoliant, pune puţin zahăr pe partea sa cărnoasă si freacă uşor tenul.
11. Kiwi
Deşi perişorii de pe coajă nu sunt chiar tentanţi pentru a fi consumaţi, coaja de kiwi are de trei ori mai multi antioxidanti decât miezul, având proprietăţi anti-cancer, antiinflamatoare si alti-alergeni.
De asemenea, lupta cu microbii, precum stafilococi si E coli. Dacă nu-ti place ideea de a consuma un kiwi cu tot cu coajă, combină un astfel de fruct, cu tot cu coajă, cu altele diferite, intr-o salată, sau pasează totul pentru un suc.
12. Pere
Coaja de la pară este plină de fibre si contine de asemenea si vitamine si nutrienti in cantităţi mai mari decât miezul in sine.
Printre altele, contine o substanţă despre care s-a arătat că poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
13. Ananas
Ananansul aduce o mulţime de beneficii sănătăţii tale. Fructul conţine multă vitamina C şi bromelaină, care ajută la tratarea tusei şi a răcelilor. Iar interiorul cărnos din coaja de ananas, rămasă după ce ai curăţat fructul, poate fi folosit pentru un masa pielea după duş. Ajută la catifelarea pielii de pe coate, genunchi sau călcâi.