Colagenul. Ce este, ce functii are si de ce e vital pentru sanatate

Autor: AstroCafe.ro - marti, 21 august 2018, 22454 vizualizari

Alaturi de elastina, colagenul este considerat principala componenta a tesuturilor conjuctive, in special a pielii.

Colagenul reprezinta proteina cea mai importanta din punct de vedere cantitativ din organismul nostru. Aceasta substanta detine ponderea principala in majoritatea tesuturilor conjunctive si de sprijin si determina proprietatile acestora. De asemenea, colagenul reprezinta un constituent al oaselor, cartilajelor si ligamentelor. O fibra de colagen prezinta o rezistenta considerabila la tractiune: de exemplu, pentru ruperea unei fibre de colagen cu un diametru de 1 mm, este necesara o sarcina de 10 – 40 kg. 

In plus, dincolo de beneficiile pe care le aduce in ceea ce priveste sanatatea sistemului articular, colagenul joaca un rol esential in frumusetea pielii noastre, in compozitia careia este prezent in proportie de aproximativ 70%. Prin proprietatile sale, colagenul confera pielii fermitate si un aspect sanatos. Un aport insemnat de colagen este cea mai buna metoda pe care o avem la dispozitie impotriva efectului pe care il au asupra pielii expunerea indelungata la raze ultraviolete, fumatul, sedentarismul, deshidratarea sau consumul excesiv de zahar.
Sinteza colagenului este influentata de Vitamina C. Astfel, Vitamina C contribuie la formarea normala a colagenului, pentru functionarea normala a ligamentelor si a sistemului osos.

Privita din punct de vedere chimic, molecula de colagen produsa de fibroblaste (celule ce intra in alcatuirea tesuturilor conjunctive) este formata din 3 siruri incrucisate de proteine (circa 1400 de aminoacizi). O astfel de structura este responsabila de rezistenta si de flexibilitatea cartilajelor.

Principalele functii

In functie de secventa aminoacizilor de alcatuiesc lanturile polipeptidice si de structura acestor lanturi, s-au identificat nici mai mult, nici mai putin decat 28 de tipuri distincte de colagen. Dintre toate, cele mai importante sunt cele de tipul I, II, III si IV:

 

Beneficii pentru organism

In general, colagenul este responsabil de:

 

Ce efecte produce administrarea colagenului hidrolizat, ca supliment alimentar:

In cosmetica/estetica

 

Sistem osteo-articular

Administarea pe termen lung a suplimentelor pe baza de colagen, contribuie la completarea rezervelor necesare organismului pentru a repara tendoanele, cartilajele si a ameliora patologiile articulare. Diverse studii clinice au confirmat ca 10 g de colagen hidrolizat zilnic, pe o perioada de cel putin 6 luni, a reusit sa amelioreze simptomele artrozelor.

In paralel cercetarilor efectuate pentru combaterea artrozei, s-a confirmat ca hidrolizatul de colagen, chiar si in absenta asocierii cu vitamina D in combinatie cu calciu, imbunatateste starea pacientilor afectati de osteoporoza, simultan cu:

 

Sistem pulmonar

Colagenul este prezent din belsug la nivelul plamanilor, iar elastina (o proteina in cantitate insemnata ce face parte din clasa colagenului) este cea care permite elasticitatea plamanilor. Cu alte cuvinte, elastina faciliteaza umflarea plamanilor in timpul inspiratiei si dezumflarea acestora pe parcursul procesului de expiratie.

Daca elastina sufera modificari structurale sau cantitative, plamanii isi pierd elasticitatea si sunt amenintati de o maladie periculoasa, cunoscuta cu denumirea de emfizem pulmonar. Redobandirea elasticitatii este facilitata de doza zilnica de 10 g de colagen hidrolizat.

Sistemul circulator

Fiind prezent in peretii vaselor sanguine (vene si artere), administarea zilnica de colagen (circa 10 g de colagen hidrolizat) favorizeaza intarirea si repararea acestora.

Un plan terapeutic destinat ameliorarii bolilor reumatice (artrite, artroze) va favoriza mentinerea elasticitatii vaselor sanguine, contribuind astfel si la recuperarea functiilor sistemului cardiocirculator.

Ochi si functia vizuala

Colagenul intra si in compozitia ochilor si contribuie la tonifierea globului ocular. Corneea, care are nevoie de colagen, permite mentinerea elasticitatii ochilor si imbunatateste functia vizuala.

Avand in vedere ca opacizarea cristalinului sau cataracta poate fi favorizata de carenta de colagen, este recomandat consumul de suplimente alimentare bogate in aceasta proteina.

Suplete si tonus muscular

Similar tuturor proteinelor, colagenul este un aliat de incredere in regimul pentru slabit. Mai exact, ajuta la dezvoltarea masei musculare (participa si la mentinerea tonusului muscular) si intervine in procesul de metabolizare a grasimilor.

Carenta de colagen

Principala problema a acestei substante este ca organismul nostru nu este capabil sa acumuleze rezerve inseminate, care sa compenseze deficitele ce apar pe masura ce inaintam in varsta. Procesul sintezei de colagen incepe sa incetineasca in jurul varstei de 25 de ani, iar concentratia se reduce brusc dupa 50-60 de ani.

Din cauza ca nu reusim sa regeneram depozitul de colagen, de multe ori, ajungem sa ne confruntam cu diverse carente, chiar grave, ce duc la degradarea unor organe, in special a celor expuse efortului fizic: tendoane, articulatii, oase, muschi, cartilaje, vertebre. Diminuarea concentratiei de colagen se identifica prin primele semne ale procesului de imbatranire.

 

 

Reducerea capacitatii organismului de a sintetiza colagenul este urmata de instaurarea osteoporozei (un proces in care are loc rarefierea si pierderea masei osoase). In plus, carenta de colagen provoaca suferinta intregului corp si este agravata odata cu inaintarea in varsta, fiind responsabila de:

 

Surse alimentare de colagen

Odata cu batranetea, treptat, scade si capacitatea organismului de a mai sintetiza colagenul in mod natural. Diminuarea cantitatii de colagen mai este cauzata si de faptul ca rareori obisnuim sa consumam alimente in care se afla din belsug (sorici, piftie, zgarciuri).

Multi cercetatori sustin teoria conform careia o buna parte din cantitatea de colagen se pierde in timpul procesului digestiv, insa totul se poate compensa prin introducerea in regimul zilnic a unor alimente considerate anti-age:

 

 

 

Curiozitati

 

Descoperiri stiintifice

Pana nu demult, molecula de colagen si-a dovedit eficacitatea dermatocosmetica datorita calitatilor sale anti-age. Pentru cine era obisnuit sa asocieze colagenul doar cu tratamentele pentru reducerea ridurilor si a petelor pigmentare sau pentru imbunatatirea luminozitatii si a elasticitatii pielii, poate fi dificil sa-i recunoasca proprietatile si impotriva acneei.

Insa, nu cu mult timp in urma, i s-au descoperit si beneficii terapeutice pentru tratarea acneei si ameliorarea cicatricilor lasate in urma de aceasta afectiune dermatologica. Noutatea a fost prezentata la Universitatea din Pisa, in timpul unui congres international de dermatologie.

Studiul a implicat un grup de 25 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 25 si 60 de ani, afectati de acnee. Rezultatele au confirmat ca aplicarea mastilor de colagen are ca efect diminuarea edemelor si a eritemelor. Totodata, s-a constatat o imbunatatire vizibila a elasticitatii pielii, in timp ce niciuna dintre persoanele supuse testelor nu a acuzat aparitia vreunui efect colateral.

Astro Shop

Cele mai noi articole