Cum folosim uleiurile esentiale

Autor: Cristina Ciobanu - miercuri, 08 mai 2013, 13509 vizualizari
Cum folosim uleiurile esentiale

Dupa cum spuneam intr-un articol trecut, sunt peste 15 de metode de utilizare a uleiurilor esentiale, insa eu voi enumera doar cateva metode simple, totodata foarte eficiente, cu ajutorul carora putem pune in valoare proprietatile aromoterapiei.

Una dintre metodele cele mai folosite, in afara de masaj pentru care vreau sa fac un articol separat, este aromacandela.

Aromacandela este cea mai cunoscuta si mai raspandita metoda cu ajutorul careia ne bucuram de aromoterapie. Umpleti recipientul cu apa peste care presarati 5-6 picaturi de ulei esential si apoi aprindeti lumanarea.

Cu ajutorul acesteia putem purifica si energiza o incapere si ne ajuta, totodata, sa ne revigoram spiritul si intelectul (tamaie, smirna). Aceeasi metoda este benefica si pentru raceala sau gripa (menta, grapefruit, eucalipt), cefalee (menta, levantica, busioc), insomnii (portocala, leventica). 

Cand dorim sa scapam de mirosul urat dintr-o incapere putem folosi uleiul esential de melissa. Acum dupa cum simte fiecare poate presara in aroma candela uleiurile care il inspira in acel moment.

Baile aromoterapeutice sunt si au fost folosite atat de placere cat si in scopuri terapeutice. Hipocrate spunea «Calea spre sanatate este sa faci in fiecare zi o baie parfumata si un masaj aromat».

Uleiurile esentiale sunt simplu de utilizat in baie. Umpleti cada cu apa si apoi presarati 5-6 picaturi de ulei esential. Mentionez ca uleiurile trebuie puse dupa ce s-a umplut cada deoarece acestea se vor evapora daca le punem inainte si nu vom mai beneficia pe deplin de mirosul acestora. Usa baii este recomandata sa fie inchisa, iar dupa ce ati adaugat uleiul trebuie sa stati in cada minim 15 minute. 

Uleiurile esentiale nu sunt solubile in apa, dar le puteti adauga intr-o lingura de ulei vegetal. Pe langa faptul ca aromele uleiurilor vor patrunde in corpul nostru, si vor aduce un plus de sanatate, vitalitate si relaxare, la sfarsit veti avea si o piele foarte catifelata.

Eu am folosit uleiurile esentiale fara a pune ulei vegetal si nu am avut nicio problema, insa trebuie un pic de atentie la uleiurile folosite. Spre exemplu uleiul de iasomie si benzoina trebuie puse in ulei vegetal deoarece sunt rasinoase, se scufunda in apa si sunt foarte greu de curatat. De asemenea trebuie sa fim atenti sa nu ne asezam direct in picaturile de ulei.

Atunci cand le facem baie bebelusilor, recomandat este sa diluam uleiurile esentiale intr-un ulei de baza iar doza pentru acestia va fi nevoie de 1-2 picaturi. Recomandarea mea este ca pana la 1 an pentru bebelusi sa se foloseasca doar lavanda.

In apa de baie putem folosi orice ulei esential : lavanda, lamaie, portocala, iasomie, rozmarin, pachiuli, ylan-ylang si lista poate continua. Le puteti chiar amesteca fiecare in functie de preferinte si stari. 

Si cu ajutorul dusurile putem beneficia de aromoterapie, imbogatind gelul de dus cu 2 pana 6 picaturi de ulei esential, sau aplicandu-l direct pe burete.

Inhalatiile -inhalarea uleiurilor esentiale este o alta metoda, la indemana oricarei persoane, care ne ajuta in afectiuni precum: bronsita, sinuzita, astm, afectiuni ale plamanilor, dar ne ajuta si atunci cand suntem depresivi, axiosi, neincrezatori. Inhalarea uleiurilor esentiale actioneaza nu numai asupra corpului si intelectului, cat si asupra spiritului.

Putem pune pe o batista sau un servetel cateva picaturi (1-3) de ulei esential si le inhalam de-a lungul zilei. De asemenea putem face inhalatii punand intr-un vas cu apa fierbinte 2-4 picaturi de ulei esential ne acoperim cu un prosop si stam pret de cateva minute. Atentie cei care au astm, recomandarea mea ar fi sa se puna doar 1 picatura de ulei esential.

Aroma medalionul este un medalion din ceramica in interiorul caruia se presara cateva picaturi de ulei esential. Il trec tot la inhalatii pentru ca il purtam cu noi si acesta emana mirosul pe parcusul zilei. 

Puteti pune sub perna, pe lenjerie, in patutul copilului, pe o discheta de vata peste care presarati 1-2 picaturi de ulei esential daca aveti insomnii (lavanda, portocala, trandafir) sau sunteti foarte stresata, aveti respiratia greoaie (eucalipt, cedru, isop, pin) sau il folositi pur si simplu pentru ca va face placere sa inhalati acel miros sau va relaxeaza. 

De asemenea, iarna asezati pe calorifer un vas cu apa in care presarati 5-6 picaturi de ulei esential. Aveti grija daca in camera isi petrece timpul si un copil sub un an, micsorati cantitatea de ulei esential in functie de aroma folosita.

Compresele si gargarele

Compresele pot fi folosite pentru o varietate de probleme cum ar fi: durerile de cap (menta, grapefruit, lemongrass, salvie), durerile musculare (eucalipt, cimbru, coriandru, musetel) arteriale, reumatice (angelica, cedru, chiparos, cuisoare, geranium), colici (lavanda, ienupar, mahiran), vanatai (lavanda, lemn de trandafir, santal).

Compresele se pot aplica fie calde fie reci insa pot fi alternate, in cazul luxatiilor. Spre exemplu atunci cand aveti febra, umflaturi  calde la pipait se pun comprese reci. In cazul durerilor cronice este recomandata tratarea pe termen lung a unei afectiuni si se folosesc compresele cu apa calda.

Puneti intr-un vas mic apa calda sau rece peste care adaugati 6 picaturi de ulei esential. Luati un prosop, o bucata de bumbac si  inmuiati in vas, dupa ce o stoarceti asezati-o pe zona afectata apoi infasurati cu folie sau cu bandaj. Este recomandat ca si compresa sa stea aproximativ doua ore. Se poate lasa si peste noapte. 

Gargarele sunt benefice in special pentru durerile in gat (ulei esential de lamaie, arbore de ceai, cimbru), probleme respiratorii, respiratie urat mirositoare, afte, reducerea sangerarilor gingivale (chiparos), stomatite (lamaie, cimbru), inflamatii (lemn de santal, musetel roman/german, geranium). Foarte benefic este amestecul de ulei esential de smirna si arbore de ceai in tratarea cancerului de gat.  

Pentru gargara aveti nevoie de 2 picaturi de ulei esential si de jumatate de pahar de apa pura.  In aceasta compozitie mai puteti adauga o lingurita miere naturala, lamaie sau otet de mere. Amestecati bine si apoi faceti gargara, dar nu inghititi solutia preparata.

In speranta ca va este de ajutor, va astept si saptamana viitoare sa descoperim impreuna lumea minunata a aromaterapie!

Cristina Farcasanu- Terapeut

*Bibliografie:

Aromaterapia- Denise W. Brown

www.aromaweb.com

www.vivasanint.ro

www.naha.org

*Sursa imagine: www.fashionpassion.com

www.youngliving.com

 



Astro Shop

Cele mai noi articole