Cum sa te imprietenesti cu schimbarea

Autor: AstroCafe.ro - marti, 02 septembrie 2014, 2673 vizualizari
Cum sa te imprietenesti cu schimbarea

Schimbarea poate fi descurajatoare. Te pune la incercare in toate felurile si face sa apara sentimente de frica si confuzie, indoiala si nesiguranta pentru ca sunt atat de multe necunoscute. Fiecare dintre noi avem de-a face personal cu mari schimbari chiar acum: ne vindem casa, ne schimbam locul de munca, orasul in care traim, ne restrangem, ne schimbam felul de a gandi si chiar de a manca, lasam in spate tot ce a fost pana acum, ne deschidem catre ce va fi de acum incolo. Dar este si o ocazie importanta in acelasi timp de a ne reaminti ca schimbarea reprezinta esenta vietii.

Lumea din jurul nostru nu mai este aceeasi de acum un moment. S-au nascut copii, au murit oameni, au trecut nori, s-au ridicat si s-au spart valuri. Ne plimbam de-a lungul unui rau sau a unei mari privind apa. Pare aceiasi, dar este in continua miscare, nu e niciodata la fel nici macar o secunda. Noi nu mai suntem aceiasi care eram acum un an, acum o luna, acum o saptamana, ieri sau acum cateva minute. Gandurile noastre deja sunt altele, o parte din celulele noastre au murit in timp ce altele noi s-au creat; sentimentele noastre, convingerile, chiar si relatiile sunt la fel de schimbatoare precum ploaia sau soarele, precum ziua si noaptea.
 
Iti da un sentiment incredibil de libertate sa stii ca asa este viata, ca toate lucrurile vor trece. Dar, oricat ar fi schimbarea de inevitabila, nu este intotdeauna primita cu bratele deschise sau cu usurinta. Dimpotriva, poate dezorienta si contraria.

Iata 4 lucruri care vin inevitabil odata cu schimbarea si care te pot ajuta sa o accepti, daca esti constient de ele si stii sa le intelegi:

 
1. Lipsa de permanenta este inevitabila 
 
Tot ce se intampla acum se va schimba in altceva; fiecare gand si sentiment, indiferent cat e de intens sau dramatic, intr-o buna zi va fi diferit. Orice structura va lua sfarsit intr-o buna zi si forme noi vor fi create. Viata nu sta pe loc. Acceptarea acestei realitati ne permite sa fim atenti la sentimente pe masura ce apar, fie ca e vorba de frica sau tristete, sa fim constienti de reactiile noastre, si sa intelegem ca orice greutate, provocare, bucurie sau succes vor fi diferite la un moment dat si toate vor trece.  
 
2. Transformarea este intotdeauna posibila.    
 
Asa cum palmierii transforma apa plina de noroi in lapte dulce de nuca de cocos, la fel si noi putem transforma teama in curaj, egoismul in bunatate, si pierderea intr-un nou inceput. Ne putem recrea cu fiecare suflare, cuvant sau actiune. Nu trebuie decat sa pasim, intai cu dreptul apoi cu stangul. Daca totul pare fara speranta, noi avem sansa sa devenim ceva mai bun: ce numeste crisalida sfarsitul lumii, noi numim fluture. Ca sa ajungi fluture nu ai nevoie decat de rabdare si constiinta de sine.

“Nimeni nu se poate intoarce pentru un nou inceput, dar oricine poate incepe azi si poate construi un nou sfarsit.” Maria Robinson, autor  

3. Renunta sa opui rezistenta

Chiar si atunci cand este greu, daca opui rezistenta nu faci decat sa atragi mai mult disconfort si nefericire. Acceptarea ne permite sa primim realitatea, ne ofera spatiu si loc sa respiram. Astfel putem sa ne familiarizam cu situatia in loc sa ne dorim ca lucrurile sa fie altfel decat sunt. Rezistenta la schimbare inseamna rezistenta la scopul existentei aici, care este de a deveni ceva mai mult decat eram pana acum.

4. Nu te opri

Cheia transformarii este sa te misti cu valurile, sa atingi adancurile pentru a fi pregatiti sa ne inaltam pe urmatoarea creasta. A merge cu valul inseamna a face fata situatiei din acel moment. Meditatia creaza un spatiu in care momentele de durere, tristete, manie, teama, lovitura, confuzie, indoiala si orice alta emotie contradictorie apar, se iau la cunostinta si se lasa sa plece cu blandete. Ne permite sa fim constienti de tot ceea ce este, sa acceptam, sa imbratisam si sa mergem odata cu schimbarea. Privim fara sa negam, sa fortam sau sa ne atasam.

Iata o meditatie pentru a ramane prezent. Se bazeaza pe respiratie, care este precum o ancora care ne da stabilitate si fermitate. La fel cum respiratia vine si pleaca, la fel sunt si lucrurile care trec si vin.
 
Sursa: www.viataverdeviu.ro
 


Astro Shop

Cele mai noi articole