Cum te pot contamina cei din jur. Sau cum sa ramai in adevarul tau...

Autor: Nicoleta Svârlefus - luni, 03 august 2015, 59748 vizualizari

Oamenii sunt atenti sa nu ne "dea" bacterii si virusuri, dar unii sunt foarte determinati sa ne contamineze, poate intr-un mod mai distructiv decat ar face-o o bacterie. Cu pareri si sfaturi necerute, cu incercarea de a ne convinge sa preluam un punct de vedere, cu tot felul de informatii si povesti, cele mai multe goale si fara valoare pentru viata noastra.

E impropriu spus ca ei ne contamineaza, pentru ca suna ca si cum e responsabilitatea lor. Nu e. E responsabilitatea noastra ce primim, ce lasam sa ajunga la noi, ce ne insusim.

Iata cateva moduri in care poti fi contaminat de catre cei din jur, sau pe care tu insuti le folosesti sa-i contaminezi pe ceilalti:

1. Isi dau cu parerea despre  tine si viata ta, fara ca tu sa le fi cerut asta. Iti spun ce e gresit, ce e de reparat la tine... O parere de acest gen, mai ales daca vine intr-un moment nepotrivit, de pilda intr-un moment in care nu prea-ti vine sa te lauzi, nu esti prea mandru de tine si alegerile tale, poate fi ca o lovitura la temelie. Nu te imputerniceste, ci te slabeste. 

2. Incearca sa te convinga sa imprumuti punctele lor de vedere. Vrei nu vrei, ii intrebi sau nu, ei te mitraliaza cu argumente si nu cedeaza cu una cu doua. Vor sa aiba dreptate si vor sa le-o dai tu. Acesta este un abuz, e ca si cum ar intra in casa ta cu forta. In orice caz, fara nicio urma de respect pentru tine, parerea ta, experienta si cunoasterea ta, ei vor sa le cumperi parerile. Sa te faca sa accepti ca tu gresesti si ei au dreptate. Da, e posibil sa aiba dreptate si nu e exclus ca si tu sa stii asta, dar aici nu e vorba despre cine are dreptate, ci despre o atitudine care contamineaza. 

3. Iti dau sfaturi fara sa le ceri. "Ai facut aia? Ai facut ailalta?" "Eu zic sa faci asa si pe dincolo"... Sunt momente in viata in care cei din jur se simt responsabili pentru tine si par ca vor sa se asigure ca nu-i dezamagesti. Da, ai ghicit, cand te preseaza cu tot felul de indicatii si sfaturi, de fapt de ei le pasa. Daca le-ar pasa de tine, ar fi delicati, nu te-ar invada, te-ar asigura de sprijinul lor daca ai nevoie si... te-ar iubi. Te-ar respecta, respectandu-ti alegerile, procesul si calatoria aici. Asa cum e. Asa cum esti.

4. Incearca sa te manipuleze prin vinovatie. Una-doua, ceva ai facut gresit si ei nu rateaza nicio ocazie sa-ti aminteasca sa te simti vinovat. Sa stai acolo, la "locul tau", sa nu indraznesti sa te crezi cumva bun de ceva. Da, e contaminare si, daca nu te prinzi la timp astfel incat sa nu te mai lasi prins in jocul asta, te-ai ars. O sa preiei acel punct de vedere ca ai gresit, iar si iar, apoi vei incerca sa compensezi prin a fi dragut, bun, performant, adica pe placul lor. Nu vei fi tu, ci vei fi cineva pe care il vor ceilalti in forma pe care o vor.

5. Iti spun povesti. Multe povesti. De obicei sunt plangeri, drame sau intamplari senzationale care ii fac pe ei sa para grozavi. Tu nu ai chef mereu sa-i asculti, dar o faci pentru ca nu stii sa spui nu... Ei bine, povestile celorlalti sunt una dintre cele mai usoare si subtile cai de contaminare. Umplandu-ti capul de povesti, preiei puncte de vedere, frici si alte emotii care nu-ti apartin. Incepi sa creezi scenarii si temeri false care te vor tine blocat pe loc, ca sa nu mai vorbim de starea (uneori dureri de cap, greata, nervozitate...) pe care o creeaza ascultarea de povesti nesfarsite.

Ei bine, daca-ti place sa asculti si sa spui povesti, fa-o. Dar daca esti constient ca uneori te minti ascultand ceva ce nu te intereseaza, atunci poate ca e timpul sa economisesti ceva mai mult timp, energie si... succes in viata :)

6. Fac mult zgomot. Ti s-a intamplat, cu siguranta, sa simti nevoia sa-ti acoperi urechile sau sa o iei la sanatoasa, pur si simplu, pentru ca nu mai puteai suporta galagia din jur. Exista momente si exista oameni care fac foarte multa galagie. Fie vorbesc tare, rad zgomotos in mod fortat, fie devin agresivi, ridica tonul si il pastreaza asa minute in sir, iar tu, chiar daca nu esti tinta directa ci doar te nimeresti prin preajma, tocmai te afli intr-un proces de poluare fonica si emotionala... 

7. Te intreaba, iti spun si iti cer mereu ceva. Vor atentia ta. E si asta un fel de contaminare, pentru ca a avea atentia mereu la altcineva, la problemele sau intrebarile sale existentiale, nu te lasa sa te concentrezi la drumul tau.

Suna cunoscut pentru tine? Daca da, atunci e necesar sa devii constient, prezent, pentru a identifica situatiile in care esti pe cale sa te contaminezi. Cand nu esti prezent, e mult mai probabil sa te impregnezi cu stari, emotii si puncte de vedere din exterior. Toate acestea pot fi interpretate ca fiind ale tale, desi doar le auzi sau percepi.

De fapt, cea mai eficienta solutie este sa fii in adevarul tau, sa functionezi din el, din tine. Sa ai curajul de a spune si face exact ce vrei, sa opresti o conversatie, de exemplu, daca nu te intereseaza sau simti ca nu creeaza nimic pentru tine, nu contribuie si nu face o diferenta. 

De asemenea, e important sa fii mereu orientat catre ceea ce e potrivit si bun pentru tine in fiecare moment. Sa te intrebi cum te poti ajuta, ce poti fi, spune sau face, pentru a-ti fi bine si usor. Cum poti crea mai mult spatiu curat in jurul tau... Astfel de intrebari si solutiile care le vor urma, auto-observarea permanenta, iti vor da putere, iti vor economisi timp si energie. Evident, vei putea folosi aceasta energie in sensuri mult mai implinitoare. 

Pana la urma, tu esti singurul stapan al timpului, energiei si vietii tale. Tu alegi ce, unde, cat, cu cine si cum... Sau nu?

Tu esti singurul responsabil pentru linistea, implinirea, fericirea si bunastarea ta. Deci doar tu poti sti cum arata binele pentru tine. 

Nicoleta Svârlefus

 



Astro Shop

Cele mai noi articole