De ce crezi că nu poți trăi fără a te enerva?
Ajunşi în acest punct al vieţii lor, mulţi oameni îşi ridică disperaţi mâinile la cer şi renunţă să mai lupte, convinşi fiind că viaţa lor este un haos. Alţii se înfurie pe ei înşişi sau pe viaţă, dar renunţă şi ei să mai lupte.
Prin renunţarea la luptă, ei iau practic decizia: „Oricum este imposibil să mai schimb ceva în viaţa mea, aşa că ce rost are să mai încerc?” Este ca şi cum şi-ar spune: „Rămâi aşa cum eşti. Cel puţin, ai învăţat să te descurci de minune cu propria durere. Ştiu că nu-ţi place, dar măcar eşti familiarizat cu ea. Tot ce poţi să mai speri este ca situaţia să nu se înrăutăţească şi mai tare.”
După părerea mea, micile enervări de zi cu zi ale oamenilor sunt ca şi cum s-ar aşeza singuri la colţ cu o mină îmbufnată. Ţi se pare cumva familiară această imagine? La cel mai mic obstacol, ei se enervează. Nici nu ies bine din această stare, că se enervează din nou, apoi din nou şi din nou, şi aşa mai departe. Foarte puţini oameni reuşesc să iasă din acest tipar mental penibil.
La ce îţi foloseşte enervarea? Aceasta este o simplă reacţie stupidă, care nu face decât să îţi irosească timpul şi energia. În plus, ea reprezintă refuzul de a percepe viaţa dintr-o altă perspectivă.
Ar fi mult mai bine dacă te-ai întreba: cum se face că îţi creezi atât de multe situaţii care te enervează? Care crezi că sunt cauzele acestor frustrări? Ce vibraţii emani care îi determină pe cei din jur să te irite? De ce crezi că nu poti trăi fără a te enerva?
Toate vibraţiile pe care le emani se întorc înapoi la tine. Cu cât vei emite mai mult vibraţia mâniei, cu atât mai multe situaţii enervante îţi vei crea singur. Este ca şi cumai sta într-un colt cu o mină imbufnată, fără să ajungi nicăieri.
Te-a enervat citirea acestui paragraf? Foarte bine! Înseamnă ca am atins un punct dureros. Iată un prim lucru pe care ai putea să îl schimbi în viaţa ta.
Louise L. Hay
Sursă: Poţi să-ţi vindeci viaţa – Editura Adevăr Divin
Imagine: https://hbr.org