Este posibil sa incerci sa schimbi lumea, fara sa fii agresiv?

Autor: AstroCafe.ro - vineri, 06 februarie 2015, 8002 vizualizari
Este posibil sa incerci sa schimbi lumea, fara sa fii agresiv?

Este agresiv. Chiar si efortul de a schimba un singur individ este agresiv. Cine esti tu sa hotarasti ce e bine pentru o anumita persoana? Cine esti tu sa hotarasti ca lumea, daca va fi schimbata dupa placul tau, va fi un loc mai bun? Inseamna sa-ti asumi rolul de mantuitor, iar acesta este un mod inconstient de a-i domina pe oameni. Este pentru binele lor, desigur, astfel incat ei nici macar nu se pot rascula.

Fiecare parinte face asta pentru copiii lui. "Pentru binele lor" ii disciplineaza, ii silesc sa faca lucruri pe care acestia nu vor sa le faca, le impun o anumita religie fara consimtamantul lor. In orice mod posibil, libertatea acestora este ingradita. Mai putina libertate, mai putina individualitate... iar in momentul in care copilul devine suta la suta ascultator, a murit. In neascultarea lui sta libertatea copilului. In rebeliunea lui consta fiinta lui.

Si nu poti sa spui ca intentiile parintilor sunt gresite. Eu n-am suspectat niciodata intentiile cuiva. Dar nu asta e problema. Problema este: care-i rezultatul? Intentia este ceva din tine, poti avea numai intentii bune sau numai intentii rele, dar tine-le pentru tine. Din clipa in care incepi sa actionezi asupra lor, intentiile bune devin mult mai primejdioase decat intentiile rele. O intentie rea poate fi imediat curmata, condamnata, nu doar de catre persoana asupra careia o impui, dar si de catre cei care ii sunt martori. Dar o intentie buna este primejdioasa.

Ambele fac acelasi lucru- distrug libertatea individului de a fi el insusi- asa ca natura lor nu e nicidecum diferita de ceea ce vrei tu. Rebeliunea este posibila fata de o intentie rea si este sustinuta de toata lumea, dar impotriva unei intentii bune rebeliunea devine imposibila. Toata lumea va sustine intentiile bune care distrug individul. Nimeni nu va veni in sprijinul individului.

Nu e treaba noastra sa salvam lumea. In primul rand, nu noi am creat-o. Nu e treaba noastra incotro se indreapta si ce se intampla cu ea. Singura noastra responsabilitate este ca, atata vreme cat ne aflam aici, sa traim viata plina de bucurie, de iubire, de beatitudine. Atata vreme cat ne aflam aici, treaba noastra este sa stim cine suntem si ce e cu viata asta. Iar miracolul obtinut facand asta este ca deja schimbam lumea fara sa fim agresivi. In mintea ta nu exista nicio idee despre a schimba lumea, deci nu se ridica problema agresiunii. N-ai niciun gand vag macar de a schimba lumea si de a o face in concordanta cu tine. Pur si simplu iti traiesti viata al carui stapan esti. Incerci s-o traiesti cat mai intens si total posibil, pentru ca viata e scurta, iar urmatorul moment este atat de nesigur, incat ar trebui sa consideram fiecare moment ca si cand ar fi ultimul.

Chiar si numai ideea- ca acesta ar putea fi ultimul moment- te transforma. Apoi, nu mai ai de ce sa fii gelos, de ce sa fii furios. In ultimul moment al vietii, cine vrea sa fie gelos si furios, trist si nefericit? In ultimul moment, toate ranchiunele si toate nefericirile legate de viata dispar. Daca fiecare moment este considerat a fi ultimul, avand in vedere ca tot ce urmeaza acestuia este nesigur, te schimbi, iar schimbarea va fi molipsitoare. Ar putea schimba intreaga lume, cu toate ca tu nu ai intentionat asta.

Acesta este modul meu de a schimba lumea fara a fi agresiv.

Osho- fragment din Putere, politica si schimbare (editura Litera)




Astro Shop

Cele mai noi articole