Eşti un filosof sau un manager?

Autor: AstroCafe.ro - joi, 16 iunie 2016, 3640 vizualizari
strategie

Eşti un gânditor sau un om de acţiune, un strateg de birou sau o persoană potrivită pentru câmpul operaţional, cineva care formulează tactici sau o persoană orientată spre acţiune? Eşti interesat de conceptualizarea teoretică sau eşti o persoană realistă, practică, ce se ocupă de implementare - persoana care analizează evenimentele şi emite previziuni sau persoana care se pune în mişcare pentru a face lucrurile să se realizeze? Eşti un filosof sau un manager?

În lume există oameni care gândesc şi oameni care acţioneaza, oameni care teoretizează si oameni care operează. Există oameni ai ideilor şi oameni care fac lucrurile să se întâmple. Şi nu e deloc greşit să spunem că filosoful resimte o oarecare superioritate faţă de manager, în vreme ce managerul are un oarecare dispreţ faţă de filosof. 

Oamenii de acţiune susţin că ideile vin cu uşurinţă, dar cei care duc ideile la implementare sunt cei care au o mai mare contribuţie. Acest grup este de părere că ideile mediocre care sunt executate şi implementate cum se cuvine fac cât toate ideile minunate ce nu sunt niciodată puse în aplicare. Gânditorii, pe partea cealaltă, susţin că strategiile bine cumpănite sunt singura bază solidă pentru succesul pe termen lung, de durată.

Planificarea, calcularea riscurilor, dezvoltarea unor strategii competitive şi operarea prin metode alternative de implementare sunt toate cu mult mai importante decât simpla execuţie. Acest din urmă grup susţine că, fără gânditori, munca de management nu are sens. Gânditorul teoretizează, selectând date, analizând informaţii, eleborând strategii, trăgând concluzii şi făcând recomandări. Adesea rolul gânditorului poate fi atât de rupt de realitate încât pragmaticul consideră că nu prea merită sa acorde timp descoperirilor sale. Pe de altă parte, activul manager, care implementează, vinde, operează şi, in mare face ce trebuie făcut, poate să fie atât de aproape de sarcina de care se ocupă, încât adesea poate ignora imaginea de ansamblu.

În vreme ce unul vede lucrurile de la înalţime, vede imaginea de ansamblu, celălalt are doar perspectiva de la sol. Unul priveşte în jos, pe când celălalt priveşte în sus. În consecinţă, oamenii ideilor şi cei orientaţi spre acţiune dezvoltă nişte perspective foarte diferite cu privire la acelaşi obiectiv. Tu din ce categorie faci parte? Lucrezi la imaginea de ansamblu, la un nivel strategic, sau lucrezi în aria operaţională? La muncă şi în viaţă în general, consideri că imaginea de ansamblu este mai importantă decât perspectiva operaţională, mai restrânsa? Crezi că strategia joacă un rol mai vital decât operatiunile?

Lillian Too

Sursa: Descoperă-te pe tine însuţi - Pro Editura si Tipografie

Astro Shop

Cele mai noi articole