Experienţa umană
Toate strădaniile noastre au ca obiectiv comun înţelegerea sau influenţarea experienţei umane. Pentru această finalitate, omul a dezvoltat numeroase discipline descriptive sau analitice: morala, filosofia, psihologia şi aşa mai departe. În încercarea de a prevedea direcţia în care se îndreaptă umanitatea, s-a cheltuit enorm de mult timp şi mari sume de bani, numai pentru adunarea şi analiza datelor.
In această căutare frenetică este implicată aşteptarea de a găsi un „răspuns” ultim. „Răspuns” care, odată gasit ne va permite să rezolvam problemele economiei, infracţionalităţii, sănătaţii sau politicii. Dar, cel puţin până în acest moment, nu am rezolvat nici una dintre acestea.
Nu e vorba că ne-ar fi lipsit datele; ne pierdem realmente în date. Obstacolul este că nu avem instrumentele potrivite pentru a interpreta semnificaţia datelor noastre. Încă nu am pus întrebările corecte, pentru că nu am avut un etalon adecvat al relevanţei sau acurateţii întrebărilor noastre.
Dilema omului, acum şi întotdeauna, a fost aceea că el a identificat propriile sale artefacte intelectuale în mod eronat cu realitatea. Dar aceste supoziţii artificiale nu sunt altceva decât produsul unui punct arbitrar al percepţiei. Răspunsurile inadecvate pe are le primim sunt o consecinţă directă a limitelor celui care pune întrebările. Pentru că greşelile mici din formularea întrebărilor atrag după ele marile erori din forma răspunsurilor.
Înţelegerea nu provine pur şi simplu din examinarea datelor, ci din examinarea lor într-un anumit context. O informaţie e inutilă până ce nu ştim ce înseamnă. Pentru a înţelege semnificaţia acesteia, nu avem nevoie doar să punem întrebările corecte, ne mai trebuie şi instrumentele potrivite cu care să măsurăm amintita informaţie într-un proces semnificativ de sortare şi descriere.
Cea mai mare parte a comportamentului uman a rămas nedescifrată în ciuda tuturor încercărilor de a o înţelege în profunzime. Sistemele pe care le-am creat pentru a ajunge la înţelegere pot părea vaste si impresionante, dar fiecare dintre ele nu ne-a condus decât în fundături, din cauza limitelor lor inerente. Pe măsură ce explorăm natura problemelor umane, devine clar că nu a existat niciodată un instrument potrivit pentru masurarea şi interpretarea motivaţiilor şi experienţelor umane din cursul istoriei.
David R. Hawkins
Sursa: Putere versus Forţă – Cartea Daath
Imagine: ae01.alicdn.com