Fă ceea ce este important, nu ceea ce este urgent

Autor: AstroCafe.ro - joi, 04 octombrie 2018, 9280 vizualizari

În cartea sa, Seven Habits of Highly Effective People, Stephen Covey sugerează: „Fă ceea ce este important, nu ceea ce este urgent.“ Cât de ușor te poți lăsa prins în vârtejul lucrurilor urgente de fiecare zi, neglijându-ți visurile!

Uneori te lași păcălit pentru că îți dai seama că, dacă ai reuși să faci ceea ce într-adevăr contează, viața ți se va schimba, iar pentru majoritatea oamenilor obișnuitul, familiarul, chiar dacă e împuțit, pare mai sigur decât necunoscutul. Viața pe care o cunoști poate fi tristă și lipsită de generozitate, dar, cel puțin, te poți baza pe ea. Știi cine te poate răni, cât de tare, când și cât timp. Prizonierii fricii preferă să rămână ascunși în temnița pe care și-au construit-o decât să se aventureze într-o vilă despre care nu știu nimic.

Identitatea are și ea un cuvânt de spus. Dacă ți-ai acceptat o imagine de jucător mediocru, trebuie să renunți la ea pentru a deveni o personalitate, ceea ce este dificil atunci când acea imagine îți este adânc înrădăcinată în conștiință. Am călătorit odată cu avionul, cu o prietenă. Cei care-mi sponsorizau conferința îmi rezervaseră bilet la clasa I, iar prietena mea avea bilet la clasa „economic“. Am aranjat să stea cu mine la clasa I, dar a rămas doar câteva minute, nu s-a simțit bine și s-a întors la locul ei. „Nu mă simt bine, mi-a spus cu voce timidă, nu am ce căuta aici.“

Invitația de a duce o viață mai bună scoate la lumină nesiguranța și complexele. Am întâlnit mulți oameni care și-au „sabotat“ visurile atunci când erau pe punctul de a și le împlini. Dacă nu vrei să-ți înfrunți temerile, găsești întotdeauna căi de a da înapoi. Te ocupi de tot felul de mărunțișuri și lași deoparte lucrurile importante pentru când vei avea timp. Dacă însă nu-ți faci timp, nu vei avea niciodată. Iar la sfârșit vei avea exact ceea ce-ți faci.

Te poți scufunda în tot felul de activități sortite eșecului pentru că preferi să ai dreptate decât să fii fericit. Dacă adopți o poziție de victimă și tragi foloase emoționale sau materiale încrâncenându-te să arăți că ai întotdeauna dreptate împotriva oamenilor sau forțelor care te oprimă, ajungi să te lași călcat în picioare pentru a-ți dovedi punctul de vedere. Este rețeta sigură pentru a deveni un ratat. Vendetele tale au efect neînsemnat asupra opresorilor și un efect copleșitor asupra ta.

Când te opui permanent, îți slăbești potențialul creativ, te îndepărtezi de la misiunea pe care o ai și nu vei mai cunoaște bucuria de a trăi.

Alan H. Cohen

Sursa: Viata ca o teapa - Editura NEMIRA

Imagine: 635.gtbank.com



Astro Shop

Cele mai noi articole