Fiţi obiectivi

Autor: AstroCafe.ro - marti, 09 august 2016, 7094 vizualizari
ilussion

Din mai multe motive, meseria unui ofiţer de poliţie nu este uşoară. Una din principalele provocări este aceea de a se confrunta cu trei martori ai unui accident de maşină şi care redau trei versiuni radical diferite despre eveniment, lăsând poliţiştii să decidă ce s-a întâmplat în realitate.

Acelaşi fenomen apare în fiecare zi în orice interacţiune umană. O veche zicală surprinde foarte bine acest lucru „Orice aspect pe lumea asta are trei feţe: a mea, a ta şi adevărul”. Când suntem implicaţi într-un eveniment, cât de aproape ajungem să percepem aspectele aşa cum se desfăşoară ele, în loc să le colorăm cu temerile, dorinţele şi prejudecăţile noastre precum şi cu o mulţime de emoţii defensive sau ofensive?

A face diferenţa dintre felul cum sunt lucrurile în realitate şi cum ne temem sau sperăm noi să fie este esenţa testării realităţii. Cum parcurgem această sarcină necesară? Ea implică căutarea unor dovezi obiective care să confirme, să justifice şi să susţină gândurile şi percepţiile voastre.

Totodată, testarea realităţii este capacitatea de a „citi” situaţiile cu acurateţe pentru a înţelege ce se întâmplă. La nivelul său cel mai complex, ne permite să păşim în curentul emoţional şi al relaţiilor de putere din cadrul unui grup, modificarea alianţelor politice şi a obligaţiunilor care par a se manifesta sub suprafaţă.

Testarea realităţii ne permite să ne racordăm la o situaţie, rămânând într-o perspectivă mai largă şi corectă, fără a visa cu ochii deschisi sau fără a avea fantezii în exces. Aceasta ne permite să ne concentrăm pe modalităţile de a face faţă problemelor care apar şi de a ne păstra emoţiile sub control, necolorate de diverse iluzii.

Oamenii cu o capacitate puternică de testare a realităţii văd lumea din jurul lor într-o manieră clară, obiectivă. Aceştia recunosc problemele rapid, atunci când ele există şi pot percepe ocaziile atunci când ele apar.

Cei care au aptitudini mai slabe în domeniul testării realităţii, fie „stau ascunşi cu capul în nisip” pentru a evita problemele cu care este posibil să se confrunte sau pot vedea (şi mări) doar riscurile şi în consecinţă nu sunt capabili să beneficieze de ocaziile care apar.

Steven J. Stein & Howard E. Book

Sursa: Forţa inteligenţei emoţionale – Editura Allfa

Imagine: https://i2.wp.com



Astro Shop

Cele mai noi articole