Genele si meditatia

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 08 ianuarie 2014, 3742 vizualizari
Genele si meditatia

Impreuna cu tot mai multe dovezi care arata ca meditatia poate avea efecte benefice asupra sanatatii, oamenii de stiinta au incercat sa inteleaga modul in care aceste practici afecteaza corpul fizic.

Un nou studiu realizat de cercetatorii din Wisconsin, Spania si Franta, a raportat prima dovada a modificarilor moleculare specifice in organism, dupa o perioada de meditatie atenta.

Studiul a investigat efectele unei zile de practica atenta intensiva, intr-un grup de meditatori experimentati, in comparatie cu un grup de subiecti neantrenati, care desfasoara in liniste activitati non-meditative. Dupa opt ore de practica atenta, cei care au meditat au prezentat o serie de diferente genetice si moleculare, inclusiv niveluri modificate ale mecanismului de reglare al genei, si niveluri reduse ale genelor pro-inflamatorii, care, la randul lor, sunt in corelatie cu recuperarea fizica mai rapida, dintr-o situatie stresanta.

"Potrivit celor mai bune cunostinte ale noastre, aceasta este prima lucrare care arata modificari rapide in expresia genelor, in cadrul subiectilor asociati cu practica meditatiei atente", declara autorul studiului Richard J. Davidson, fondator al Centrului de Investigare a Mintilor Sanatoase, si William James si Vilas profesor de psihologie si psihiatrie la Universitatea Wisconsin-Madison.

"Cel mai interesant este faptul ca schimbarile observate in gene sunt tintele actuale ale medicamentelor anti-inflamatorii si ale analgezicelor", spune Perla Kaliman, primul autor al articolului si cercetator la Institutul de Cercetare Biomedicala din Barcelona, Spania, locul in care au fost efectuate analizele moleculare.
Studiul a fost publicat in revista  Psychoneuroendocrinology.

Cursurile bazate pe atentie au demonstrat efecte benefice asupra bolilor inflamatoare, in studiile clinice anterioare, si sunt aprobate de catre American Heart Association, ca o masura preventiva. Noile rezultate ofera un posibil mecanism biologic pentru efecte terapeutice.

Rezultatele arata o scadere a sensibilitatii genelor care au fost implicate in inflamatie. Genele afectate includ genele pro-inflamatorii RIPK2 si COX2, precum si mai multe gene HDAC, care regleaza activitatea altor gene prin epigenetica, prin eliminarea unui tip de eticheta chimica.

Mai mult decat atat, masura in care unele din aceste gene au suferit o scadere a sensibilitatii, a fost asociata cu recuperarea rapida a cortizonului, la un test de stres social, care implica un discurs improvizat, si sarcini ce necesita calcule mentale efectuate in fata unui public si a unei camere video.

Cumva surprinzator, spun cercetatorii, nu a existat nici o diferenta in genele testate, intre cele doua grupuri de persoane, la inceputul studiului. Efectele observate au fost vazute doar la persoanele care mediteaza urmand o practica atenta. In plus, cateva alte gene, care modifica ADN-ul, nu au prezentat nici o diferenta intre grupuri, sugerand ca practica atenta afecteaza in mod specific anumite cai de reglementare.

Cu toate acestea, este important de mentionat faptul ca studiul nu a fost conceput pentru a distinge orice efecte ale antrenamentului pe termen lung in meditatie, fata de o singura zi de practica. In schimb, rezultatul cheie este ca meditatorii au experimentat modificari genetice, in urma practicii atente, care nu au fost observate in grupul celor non-meditativi, dupa alte activitati linistite - un rezultat care ofera dovada principiului ca, practica atenta poate duce la modificari epigenetice ale genomului.

Studii anterioare efectuate la rozatoare si la oameni, au aratat raspunsuri epigenetice dinamice la stimuli fizici, cum ar fi stresul, dieta sau exercitiile fizice, in termen de doar cateva ore.

"Genele noastre sunt destul de dinamice in exprimarea lor si aceste rezultate sugereaza ca linistea mintii noastre poate avea o potentiala influenta asupra exprimarii lor", spune Davidson.

"Reglementarea HDAC-urilor si a proceselor inflamatorii, pot reprezenta cateva din mecanismele care stau la baza potentialului terapeutic al interventiei bazate pe atentie", spune Kaliman. "Descoperirile noastre au pus bazele pentru studiile viitoare de a evalua in continuare strategii de meditatie pentru tratamentul unor afectiuni inflamatorii cronice".

Studiul a fost realizat la Centrul de Investigare a Mintilor Sanatoase,  Waisman Centrul UW - Madison .


*Sursa: http://www.news.wisc.edu/22370

*Imagine: www.silentjourney.com

*Traducere: Cristina Ciobanu

 

Astro Shop

Cele mai noi articole