Încă singură? Află cine stă în calea potențialului tău de seducție
A existat o perioadă când viața mea se desfășura între două avioane. Munceam, călătoream mult, iar cariera era cel mai important lucru din viața mea. Câteva luni nu eram interesată de niciun fel de relație pentru că nu aveam timp și nici chef. La un moment dat, m-am obișnuit să nu mai fac dragoste și nici prin cap nu-mi trecea. Chiar dacă aspectul meu nu se schimbase, totuși nimeni nu mă invita la o întâlnire, o măslină, o atenție, o poveste, ceva. Nimic. Până când mi-am pus întrebarea: de ce mi se întâmplă acest lucru? Era ceva în neregulă cu mine? Probabil. Dar era cert că nu mai transmiteam mesaje sexului opus că eram disponibilă. Poate ți se întâmplă și ție. Dacă da, atunci înseamnă că ești într-o zonă asexuală. Iar potențialul tău de seducție s-a diminuat semnificativ. Pe o scală a seducției de la 1-10, unde crezi că te afli? Majoritatea dintre noi ne dăm o notă mult mai mică. Suntem foarte exigenți cu noi înșine. De aceea nota pe care ai acordat-o nu reflectă realitatea. Adevărul e că suntem foarte complicați când vine vorba de sinele nostru corporal. O dată ne place, alteori nu. Iar dacă stăm în fața oglinzii cu siguranță vedem doar defectele.
Dar care sunt motivele care stau la baza diminuării potențialului tău de seducție? Să le luăm pe rând:
1. Foștii ocupă loc fruntaș în acest top. Mai ales dacă tu ai avut mai mult de suferit în urma relației. De exemplu, te-a părăsit pentru alta. Sau i-ai dat atâta putere asupra ta, încât te-a înjosit foarte tare. A trecut un an, doi, trei iar tu tot cu gândul la el ești și nu trece o zi în care să nu te plângi cât de mult ai suferit tu din cauza lui. Eu te cred pe cuvânt! Dar depinde doar de tine dacă treci de această situație! Sau poate să vină să-ți spună ce mult a greșit și că a fost un bou? Pe tine cu ce te-ar ajuta asta? Acum că știi toate lucrurile despre el, ai mai începe o relație cu el? Te uiți cu invidie că el are pe alta și tu nu? Bagă-ți în cap: din punct de vedere genetic suntem programați pentru comportamentul poligamic. Sigur, asta nu înseamnă că monogamia nu există. Dar faptul că a ales pe altcineva nu are nimic de-a face cu tine. Are de-a face cu persoana pe care a ales-o. A iubi este un verb de voință. Și e nevoie de doi ca iubirea să continue. Eliberarea de fostul înseamnă să nu-i mai dai putere asupra ta. Oamenii intră în viața noastră atunci când trebuie și ies atunci când nu mai avem nevoie de ei. Fiecare experiență pe care o avem contribuie la dezvoltarea noastră. Odată, cu o clientă, am făcut următorul lucru: a scris pe o foaie de hârtie toate lucrurile pe care le simțea despre fosta relație. Apoi, împreună am mers într-un cimitir și a îngropat hârtia lângă un copac. Nu s-a întâmplat o minune, nu a uitat relația. Dar s-a detașat de ea, în sfârșit. Iar în timp a devenit doar o amintire. Pierderea unei relații aduce multă suferință în suflet. Știu. Dar îți dă posibilitatea de a găsi alta mai bună și mai împlinită.
2. Așteptările prea mari. Dumnezeu m-a binecuvântat din multe puncte de vedere. Mi-a dat un creier care funcționează foarte bine. Iar intuiția m-a scos din multe belele. Dar mai tot timpul voiam pe cineva mai deștept ca mine, mai puternic ca mine, mai bogat ca mine și dacă se poate mai frumos ca mine. Ei bine, la un moment dat viața mi-a dat acest lucru. Apoi s-au născut alte așteptări: să-și dea, seama ce gândesc fără să spun eu ceva, să observe dacă port ceva nou, să primesc complimentele atunci când vreau eu, să petreacă mai mult timp cu mine etc. Partea proastă era că sufeream foarte mult atunci când așteptările mele nu erau satisfăcute. Și era cumplit. Așa mi-am dat seama că frustrările mele luau naștere din așteptările mele exagerate față de partener. Voiam să fie perfect pentru mine. Dar niciodată nu mă gândeam dacă eu sunt perfectă pentru el. Așa că înainte să pretinzi de la cineva să fie perfect, asigură-te că tu ești așa. Este imposibil! Pentru că perfecțiunea nu există. Știai că persanii țeseau covoare atât de bine, încât intenționat puneau câte un nod ca să nu fie perfecte? În timp mi-am antrenat atât de bine așteptările, încât nu mai aveam nevoie de nimeni să-mi confirme ceva. Când am început să fiu așa, cele mai frumoase lucruri veneau în viața mea, atunci când mă așteptam cel mai puțin. Am adaptat un exercitiu care funcționează aproape de fiecare dată: timp de 2-3 zile scrie pe o hârtie 108 calități pe care vrei să le aibă viitorul tău partener. Ai să vezi că nu este chiar așa de ușor să le scrii. Scrie aici toate așteptările pe care le ai, cum să arate, cum să fie, cum să se comporte, tot. După ce ai scris lista, zilnic taie patru lucruri care nu ți se par importante. Adică poți să le accepți dacă nu le are. După 27 de zile îți vor rămâne doar patru calități, expectanțe. Ei bine, acele sunt cele mai importante pentru tine. Restul pot fi negociate. Întâmplarea a făcut că persoanele care au făcut acest exercițiu, la finalul lui, și-au găsit un iubit. Științific, încă nu am o explicație. Dar exercițiul te ajută să înveți să nu mai ai așteptări și să fii rațională.
3. Vârsta. Aici am un sfat: Chiar dacă mass-media, moda, industria cosmetică și farmaceutică vor să ne îndoctrineze că valoarea supremă este tinerețea, LASĂ să treacă anii! S-a demonstrat că odată cu înaintarea în vârstă, oamenii se simt din ce în ce mai seducători, chiar dacă nu dau această impresie. Subscriu și eu: tinerețea este percepută ca un atu. Da, și pe mine mă deranjează când văd un ten fără riduri sau piele fermă de 18 ani. Dar mă enervează mai tare mentalitatea est-europeană față de vârstă: “Vai, ai împlinit 30 de ani, ești expirată!”. O prostie! Dacă ne străduim să nu-i acordăm atenție sigur va dispărea această percepție. Toate femeile vor același lucru: să încapă în blugii de la 20 de ani, să pară cu 10 ani mai tinere și să aibă mai multă energie. Dar a te feri să îmbătrâneşti, ca şi cum asta ar fi o boală, este împotriva firii umane. Adevărul este că fiecare etapă din viaţa noastră are frumuseţea ei. Încearcă să nu ratezi aceste etape, tânjind după frumuseţea “prefabricată”. Dacă ai trecut de o anumită vârstă, gândeşte-te că poate în avantajul tău sunt înţelepciunea, experienţa, demnitatea, eleganţa, atitudinea chic, experienţa de viaţă. Calităţi pe care mulţi le găsim foarte atrăgătoare, chiar sexy uneori. Este cazul inclusiv al unui rid, în colţul unui ochi. Acceptă-ți vârsta și du-te și fă sport: cu siguranță, vei arăta bine și te vei simți minunat.
4. Ciclul hormonal. Unele femei pot avea fluctuații mari de estrogen și progesteron în perioada unei luni. Când sunt după ciclu își doresc un partener mai masculin, iar după ovulație unul mai grijuliu, protectiv. In cazul acestor femei, situațiile le pot juca niște feste: dacă sunt în perioada de ovulație și bărbații din jurul lor sunt mai sensibili, grijulii, nu le place de ei și le dau cu flit. Când sunt după ovulație, iar bărbații pe care-i întâlnesc sunt masculi puternici, nu le place de ei că-i consideră bădărani. Deci, nicicum nu-i bine. În acest caz, ar fi bine să fii conștientă că ciclul hormonal are de-a face cu preferința noastră pentru parteneri.
5. Statutul social. Eu urăsc statisticile despre căsătorie. Iar perspectiva femeii singure este jalnică. De ce nu vrem să recunoaştem? Femeia singură nu mai este deloc, astăzi, demnă de milă. Dimpotrivă: ea devine modelul contemporan de seducţie. De ce? Pentru că, din punct de vedere economic, ea este un vis: trăieşte din propriile resurse. În plus, este cultivată, arată bine, are grijă de ea şi este promotorul vieţii sănătoase.
Totuși, odată ce ai un anumit statut social îți este greu să te cobori la un alt nivel. Dar s-ar putea să-ți dorești de la partenerul tău doar să te facă să râzi. Și poate acel tip nu are statutul social pe care-l ai tu. În acest caz, întreabă-te ce este cu adevărat important pentru tine.
6. Felul în care arăți. Ești drăguță, știi că areți mai bine ca media femeilor, totuși legi greu o relație? Persoanele atractive sunt mult mai preocupate de înfățișarea lor decât altele. Motivele: fie sunt atât de atente pentru că cei din jur stau cu ochii pe ele, fie aleg spre comparație oameni foarte frumoși, nicidecum oameni obișnuiți. Adesea, ne comparăm cu diverse modele ori vedete, în general, şi chiar ajungem să le invidiem pentru operaţiile estetice pe care şi le-au făcut, fiindcă ne sunt prezentate ca fiind atractive. Dar oare ce invidiem cu adevărat? Puţini ştiu că o treime din persoanele care îşi fac operaţii estetice suferă de tulburare dismorfică a corpului. Asta, dacă ajung să fie diagnosticate, pentru că cele mai multe nu sunt. În acest caz, statisticile ar creşte. Uneori s-ar putea să ratezi un posibil partener pentru că tot ceea ce contează pentru tine este doar felul în care arăți.
7. Ești mama tuturor răniților. Dacă ai tendința ca la prima vedere să vezi într-un bărbat totalitatea problemelor pe care le are, în loc să vezi masculinitatea din el atunci ești mama tuturor răniților. Faptul că vrei să-l ajuți să-și rezolve problemele nu te face deloc atractivă. Și nu te gândi deloc că, rezolvându-i problemele, va sta lângă tine. Fiecare dintre noi are probleme mai mici sau mai mari. Cei care trebuie să le rezolve suntem tot noi înșine. Este foarte interesant să observi aceste femei, pentru că ele chiar și la primele întâlniri stârnesc discuții pentru a afla ce probleme are bărbatul. Bărbații, de pe altă parte, se bucură dacă pot plânge pe umărul unei femei, mai ales dacă aceasta NU este soția. Și cea care cade în plasă ești tu. Așadar rezervă-ți rolul de mamă doar pentru copiii tăi!
Dr. Hedi Hoka
*Imagine: www.sunshinekelly.com