Indiferent dacă ţi le doreşti sau nu… temerile îţi aparţin
Tu te simţi o victimă sau îţi asumi responsabilitatea pentru viaţa ta? Foarte mulţi oameni cred că îşi asumă responsabilitatea pentru viaţa lor, dar în realitate nu o fac. Mentalitatea de „victimă” poate fi extrem de subtilă şi poate lua numeroase forme. Cel mai probabil, ideea de a-ţi asuma responsabilitatea pentru viaţa ta nu este nouă pentru tine. Ani la rând ai fost bombardat cu acest mesaj: ASUMĂ-ŢI RESPONSABILITATEA PENTRU VIAŢA TA. Personal, sunt convinsă însă că cei mai mulţi dintre oameni nu înţeleg ce înseamnă acest lucru.
Oamenii „independenţi” traduc acest mesaj prin faptul că trebuie să îşi ia o slujbă, să câştige suficienţi bani pentru a se susţine singuri şi să nu depindă de altcineva pentru supravieţuirea lor. Această perspectivă poate face sau nu parte integrantă din semnificaţia mesajului (cunosc mulţi oameni „dependenţi” care înţeleg perfect secretul asumării responsabilităţii pentru viaţa lor), dar nu reprezintă esenţa lui, care este infinit mai complexă şi mai puţin aparentă.
Cunosc foarte mulţi oameni singuri sau divorţaţi care se plâng încontinuu de foştii lor parteneri de viaţă, de şefi, de singurătatea în care trăiesc, de lipsa de perspectivă a oamenilor singuri în cadrul societăţii etc. Cunosc la fel de mulţi oameni căsătoriţi care se lamentează la fel de frecvent, plângându-se de copiii lor, de faptul că nu au bani, că nu comunică cu partenerii lor de viaţă şi aşa mai departe. Îşi asumă ei responsabilitatea pentru viaţa lor? Deloc!
Cu toţii joacă rolul victimei, fapt care dovedeşte că şi-au acordat puterea personală altor persoane sau circumstanţe. Pe un nivel mai evident, dacă ai o slujbă pe care o deteşti, dacă eşti singur şi doreşti să te căsătoreşti, dacă te afli într-o relaţie dizarmonioasă şi doreşti să ieşi din ea, dacă nu te înţelegi cu fiul sau cu fiica ta, pe scurt, dacă nimic nu merge aşa cum ţi-ai dori, tu joci inevitabil rolul de victimă. Nu este de mirare că te simţi atât de speriat, căci victimele sunt prin excelenţă neputincioase!
ADEVĂRUL ESTE CĂ TU DEŢII CONTROLUL TOTAL ASUPRA VIEŢII TALE. Dintr-un motiv sau altul, tu optezi în mod conştient sau inconştient pentru a-ţi păstra slujba pe care o deteşti, pentru a-ţi urî viaţa trăită în singurătate, pentru a rămâne într-o relaţie distructivă cu fiul sau cu fiica ta… sau pentru a te complace în situaţia care te nemulţumeşte, indiferent în ce constă aceasta. Ştiu că este greu să accepţi faptul că tu însuţi eşti cauza sentimentelor care te fac să nu mai sesizezi bucuria de a trăi.
Nimic nu este mai neplăcut decât să te percepi pe tine însuţi ca fiind cel mai mare duşman al tău. Adevărul este însă că această realizare este cea mai mare binecuvântare din viaţa ta. Dacă înţelegi că tu eşti cel care îşi creează singur propria suferinţă, devine evident că tot tu eşti cel care îşi poate crea şi propria bucurie.
Dr. Susan Jeffers
Sursa: Acceptă-ţi teama, dar nu te lăsa inhibat de ea - Editura ADEVAR DIVIN
Imagine: http://www.shardsofreflection.com