Îngrijirea și hrănirea sufletului
Un prieten m-a întrebat ce aș face dacă aș primi cadou 547600. Am înșirat imediat o listă cu lucrurile pe care le-aș cumpăra. Atunci el mi-a spus că nu se referă la bani, ci la minutele dintr-un an – mult mai valoroase decât banii. Ne socotim cu grijă banii, dar acordăm mult mai puțină atenție felului în care ne folosim timpul – sau, și mai important, felului în care ne folosim spiritul în tot acest timp.
Fiecare moment este o ocazie de a ne hrăni sufletul, iar calitatea vieții noastre depinde de cât de mult îi permitem vieții să ne iubească. Important este ca ceea ce e important să rămână la fel de important tot timpul. „Dacă aș avea două pâini, aș vinde una și mi-aș cumpăra zambile pentru suflet“, spunea un mistic persan. Îngrijirea și hrănirea sufletului sunt mult mai importante decât toate celelalte eforturi pe care le depui pentru că totul depinde de ele.
Atunci când sufletul e hrănit cum se cuvine, te simți minunat; sănătatea îți este înfloritoare; ai energie și entuziasm;relațiile cu ceilalți îți aduc satisfacții și tot ceea ce faci e un succes. Dacă sufletul nu îți este bine hrănit, nu reușești în nimic. Te simți oribil; te irită toate fleacurile; te cerți mereu cu cei din jur; ai tot felul de plictiseli financiare; pierzi mai mult timp la serviciu încurcând lucrurile, iar viața sentimentală este un fel de film de groază, dramă epică sau lipsește cu desăvârșire.
Desigur, poți brava și poți prosti multă lume, dar dacă ești pustiit pe dinăuntru și te doare sufletul, nimic din ceea ce faci nu-ți va aduce satisfacția pe care o cauți. Când îți dai seama că sufletul ți s-a uscat, oprește-te și fă orice pentru a-l regenera. Ieși din casă. Invită-ți cel mai bun prieten la restaurantul preferat. Plimbă-te pe plajă și savurează momentul magic în care soarele sărută oceanul. Fă un masaj complet cu uleiuri aromatice.
Închiriază casete cu filmele preferate, ia-ți o găleată de floricele și organizează-ți propriul festival de film la un sfârșit de săptămână. Ia-ți vacanța pe care ai tot amânat-o. Admiră-ți umbra în lumina lunii. Indiferent ce faci pentru a te simți bine, va schimba tot ceea ce faci. Sau, cum spune Ally McBeal, „Când mănânc jeleuri mă simt mai bine. Nu-mi cereți o explicație științifică.“
Considerăm înfometarea o problemă fizică, când, de fapt, aceasta e generată de foamea spirituală. Am văzut cu toții fotografiile sfâșietoare ale copiilor care mor de foame în Africa, cu burți mari și ochi imenși, triști. În fiecare zi însă întâlnim pe stradă oameni sătui fizic, dar cu sufletul vlăguit. Nu le acordăm atenție pentru că acceptă înfometarea sufletului ca pe un mod de viață. Poți fi foarte bogat, dar îngrozitor de flămând spiritual. Sau te poți hrăni modest, dar să te simți în al nouălea cer.
A învăța să-ți hrănești sufletul este una dintre cele mai importante lecții ale vieții. De ce îți înfometezi sufletul? Ce poți să faci? Ești prea ocupat? M-am gândit să fac un afiș foarte mare pe care să scriu: Dacă te grăbești spre nicăieri, nu ajungi niciunde. Îți poți ocupa tot timpul și câștiga lumea întreagă, dar îți pierzi sufletul. Dacă ești depășit și te-ai angajat în mai multe decât poți duce, oprește-te și acordă-ți un răgaz. Ești oare o ființă umană sau o acțiune umană?
„Viața înseamnă mai mult decât viteză.“ Există două feluri de „ocupare“: unul te înalță, altul de doboară. Pe măsură ce trece ziua, energia îți sporește sau ești din ce în ce mai epuizat? Când fac ceva cu plăcere, mă simt mult mai plin de viață la sfârșitul zilei decât atunci când am început. În alte zile, sunt sfârșit. Acest lucru nu depinde însă de cât de mult lucrez, ci de ceea se simt în timp ce lucrez. Gradul nostru de ocupare nu e o plasă în care ne prinde Universul suprasolicitant, ci opțiunea fiecăruia.
Alan H. Cohen
Sursa: Viata ca o teapa - Editura Nemira
Imagine: newwallpaperdownload.com