Inima este mult mai puternica decat creierul. Partea a II a

Autor: Cristina Ciobanu - joi, 05 decembrie 2013, 4233 vizualizari
Inima este mult mai puternica decat creierul. Partea a II a

Asa cum am mentionat pe scurt in articolul meu precedent, HeartMath: Inima este mult mai puternica decat creierul, stim ca Institutul HeartMath a demonstrat asta dupa 20 de ani de ample cercetari stiintifice referitoare la interactiunile dintre activitatea inimii si functionarea creierului.

Sa aruncam acum o privire mai atenta la explicatiile stiintifice care sustin aceste descoperiri de la HeartMath.

Schimbarea ritmului inimii

Pe vremuri stiinta a presupus ca inima in repaus bate similar unui metronom, care ticaie intr-un ritm constant si consecvent. Acesta este masurat cand mergi la medicul tau, care  iti ia pulsul si inregistreaza ritmul cardiac mediu la un anumit numar de batai pe minut. Clipa de clipa fluctuatii ale batailor inimii sunt, de obicei, trecute cu vederea.

Utilizand electrocardiografia si tehnologia undelor magnetice, oamenii de stiinta sunt capabili sa evalueze precis ritmul cardiac intre fiecare interval de bataie a inimii, numit variabilitatea ritmului cardiac. Studiile HeartMath demonstreaza ca o inima sanatoasa bate neregulat, chiar si in repaus. Inima ta nu bate precum un ceas, ci mai degraba isi schimba natural ritmul intr-un mod remarcabil.   

Semnificatia variabilitatii ritmului cardiac

Acum te-ai putea intreba cum se aplica asta la tine. Inima ta raspunde in mod constant la cum reactionezi in fiecare moment dat.

Ia in considerare acest fapt, cineva iti taie calea in timp ce conduci. Daca asta iti aduce un sentiment de furie, atunci acesta va fi reprezentat in fluctuatiile haotice extreme ale batailor inimii tale. Daca privesti aceasta intamplare ca fiind banala, atunci variabilitatea ritmului cardiac va pastra modelul sau stabilit.

Variabilitatea ritmului cardiac serveste la a cuantifica elasticitatea fiziologica si flexibilitatea comportamentala, ca urmare a experientelor, ceea ce inseamna capacitatea ta de a face fata stresului si adaptabilitatea ta in situatii date. Intelegand aceste detalii despre cum bate inima ta, poti aplica aceasta competenta la propria ta abilitate de a face fata cerintelor din viata de zi cu zi.

Forta emotiilor

Emotia este cel mai puternic factor care afecteaza schimbarea ritmului dintre bataile inimii. Acest lucru se dovedeste a fi deosebit de precis cand aceeasi emotie este o experienta repetata, sau perpetuata in decursul unor perioade lungi de timp.

Cercetarile HeartMath atata ca atunci cand variabilitatea ritmului cardiac este reprezentata grafic in timp, forma generala a undei se numeste  modelul ritmului cardiac. Modelul ritmului cardic este o reflectare a starii tale emotionale. Emotiile negative precum exasperarea, furia, stresul, sau anxietatea, duc la un model neregulat al ritmului cardiac. Acest model este cunoscut sub numele de incoerenta, vazuta pe electrocardiograma ca o secventa de unda cu varfuri ascutite neregulate.Cand inima ta raspunde la emotiile negative, de fapt face ca organismul tau sa functioneze incompetent prin epuizarea energiei tale.

In contrast, emotiile pozitive au un efect opus asupra modelului tau de ritm cardiac. Emotiile pozitive, precum iubirea, bucuria, recunostinta, si compasiunea, sunt vazute ca o secventa de unda a ritmurilor armonioase ale inimii cu varfuri netede regulate. Cand inima ta raspunde la, si sustine, emotii pozitive, ea desavarseste o schimbare mare in organism cuoscuta sub numele de coerenta, un echilibru total de energie. Coerenta este o sincronie de functii mentale, emotionale si fizice.

Lupta pentru coerenta

Coerenta nu este acelasi lucru ca si relaxarea, o stare de energie scazuta desprinsa de obicei din ganduri cognitive si emotionale. Coerenta se realizeaza prin implicarea activa a gandurilor tale intr-un fel care iti permite sa simti emotia pozitiva autentica.

Odata ce atingi in mod intentionat coerenta, experimentezi o stare de echilibru si claritate care iti va oferi un sentiment acut de constientizare. Realizarea coerentei aduce, de asemenea, beneficii in concentrarea mentala, emotii clare si coordonare fizica.

Pe scurt, gaseste gandurile care te fac sa te simti bine. Fa  tot ce este nevoie sa fii fericit si din acel spatiu al fericirii fa orice altceva. Este atat de simplu sa lucrezi pentru starea de a fi coerent. Intotdeauna tinde spre coerenta, caci ea este starea optima de receptivitate pentru existenta de zi cu zi si interactiunile vietii.


Stephanie Marie

Wearechange.org

Imagine: www.topnews.net.nz

*Aboneaza-te la newsletter pentru a afla despre evenimentele si noutatile Astrocafe si/sau

creeaza-ti un cont de utilizator pentru a primi zilnic previziunile astrologice pentru zodia ta si noutatile. Multumim!



Astro Shop

Cele mai noi articole