Jena spiritualității
Autocunoașterea presupune expunerea imaginii de sine în lumina conștiinței, iar acest proces, la început nu este tocmai confortabil. Autocunoașterea începe folosind filtrul premiselor care au stat la baza formării imaginii de sine. Ceea ce a fost utilizat în sensul unui bine personal este acum recunoscut ca fiind cel puțin insuficient, nesatisfăcător sau chiar generator de durere, astfel că procesul autocunoașterii este interpretat a fi împotriva propriei ființe, pentru că este o acțiune cu care și prin care se recunoaște falsitatea a tot ce a fost validat, prezentat, iubit.
Întreaga energie a fost direcționată spre consolidarea unui construct mental ce azi se dovedește a fi epuizant și față de care apare necesitatea eliberării, doar că la început efortul pare uriaș. Cumva, față de tot ceea ce s- a construit, se naște o instanță interioară prin care se invalidează toate structurile personalității. Se nasc luptele cu atașamentul față de identitatea personală, fiecare redută câștigată și prin care ființa se regăsește eliberată de propriile iluzii fiind urmată de o stare de jale, de dor, aceasta fiind estompată doar de aroma libertății.
Nu este la îndemâna ființei devoalarea personalității sale, cu atât mai mult în public, pentru că se expun cele mai intime experiențe, credințe și dorințe față de care s- a investit “ o viaţă întreagă “.
Experiența este interpretată ca fiind o admitere a unui eșec, ființa se simte captivă între presiunea durerii provocate de propria personalitate și jena expunerii acesteia. Este un moment de alegere între cătușele imaginii de sine și libertate.
Aparent, mediul familial și cel social acționează împotriva autocunoașterii, dar prin acțiunile și atitudinea lor este și mai mult evidențiată încătușarea ființei în structura mentală.
Această jenă nu trebuie respinsă ori negată, ea este măsura prin care se evaluează onestitatea față de propria libertate, ea va împiedica formarea eului non-eu, va împiedica ființa să cadă în construirea unei noi personalități, a personalității spirituale.
Florin Dragos Minculescu
http://florindragosminculescu. blogspot.ro
*Imagine: Katharina Jung