Lintea

Autor: Cristina Ciobanu - vineri, 14 iunie 2013, 2216 vizualizari
Lintea

Lintea este o planta originara din Orientul Apropiat si a fost una dintre primele plante cultivate de om pentru a fi utilizata în alimentatie, inca din Neolitic. Ea este un aliment sanatos, asemanator cu mazarea, nautul, soia si fasolea, cu numeroase proprietati nutritive, potrivita atat pentru adulti cat si pentru copii. In prezent, lintea este utilizata extensiv la scara globala, fiind preferata de populatia asiatica si mediteraneana, precum si de catre vegetarieni.

Lintea, catalogata ca aliment de grad nutritional A, este bogata in proteine si alti nutrienti esentiali, incluzand acid folic, potasiu, fier, fosfor si o multime de antioxidanti. Fierul ajuta la combaterea anemiei, regasita in special la acele persoane care au diete sarace in fier, precum veganii si vegetarienii. De asemenea, lintea are un indice glicemic mic, continut scazut de grasimi, putand fi folosita cu succes in curele de slabire, pentru combaterea simptomelor de colon iritabil si totodata reduce inflamatiile -  asociate cu bolile de inima pana la cancer. Scade colesterolul "rau" LDL, imbunatateste digestia, hraneste rinichii si glandele suprarenale, creste vitalitatea si energia.

Lintea are de trei ori mai multe fibre decat o portie de fulgi de tarate, contine mai multe proteine decat carnea de vita, putand fi un excelent inlocuitor al carnii, si aduce un important aport caloric de cca 110-160 kcal/100g, în functie de varietatea si modul de preparare.

Spre deosebire de alte fructe si vegetale, care isi pierd din nutrienti atunci cand sunt gatite, lintea isi pastreaza proprietatile, iar organismul absoarbe mult mai usor calciul, fierul si zincul dupa ce aceasta a fost gatita. 

Pentru a gati lintea, spalati-o cu apa rece si apoi puneti-o la fiert in apa clocotita, fara sare. Timpul de gatit poate varia in functie de tipul de linte folosit, dar in general este sub 30 de minute - 15-20 min pentru lintea maro si verde si 10 min pentru cea rosie. Supele de linte sunt preparatele ideale care pun în valoare calitatile sale nutritive. Pe locul doi sunt salatele în care amesteci diferite legume, printre care si lintea fiarta. 

In lintea pusa la incoltit, fibrele solubile cresc pana la 300%, iar continutul de vitamine poate creste de 20 pana la 30 de ori fata de valoarea initiala.

Atentie - lintea consumata in stare cruda poate provoca afectiuni gastrice.

Cristina Ciobanu

*Bibliografie: www.mayoclinic.com

www.thelongestlife.com

ro.wikipedia.org

www.stack.com

*Sursa imagine: www.telegraph.co.uk

Aboneaza-te la newsletter pentru a afla despre evenimentele si noutatile Astrocafe. Multumim!



Astro Shop

Cele mai noi articole