Luna IULIE - primele roade de peste an
Iată-ne ajunși în luna lui Cuptor, ”luna fierbințelilor“, “luna coacerilor“ și la cum arată și se simte viața, luna Iulie își merită nu numai numele, ci și fascinația adusă încă din antichitate de semnificația cifrei șapte, ea fiind cea de-a șaptea fiică a anului.
Viața curge din preaplin sau cu preaplin și ne apropiem tiptil de strângerea ”recoltei”, căci, să nu uităm, Iulie e luna în care începe secerișul și se culeg primele roade de peste an.
Numele lunii Iulie vine de la nașterea lui Iulius Cezar, („iulius” însemnând în limba latină „tânăr”). Se zice despre Iulie că este perechea lui Februarie și că pe cât de frig a fost în Februarie, pe atât de cald va fi în Iulie.
E luna Sfântului Ilie (Sântilie) și a surorilor sale, Panteliile. Sfântul Ilie a fost singurul om căruia i s-a dat puterea Dumnezeiască de a "închide și a deschide cerurile", fiind imortalizat în tradiția românească ca un zeu solar, cu trăsură cu roți de foc, cai înaripați, săgeți de foc, trăsnete și fulgere. Și cine nu a auzit de Sfântul Ilie? Un sfânt apărut din Santilie, considerat de strămoșii strămoșilor noștri zeul Soarelui și al focului - asemănător lui Helios din mitologia greacă, care tună, fulgeră, stârnește ploi și amenință răul. Poate doar cei ce nu au fost copii să nu știe…
Și cum nimic nu este întâmplător, Iulie este o lună care se află sub încărcătura fascinantă a semnificațiilor cifrei 7, considerată simbol al Divinității. Este absolut impresionantă legătura dintre tradiție și știință în încrengătura semnificațiilor, încă din antichitate Pitagora considerând cifra 7 ”motorul vieţii” care-l are în spate pe însuși Dumnezeu, cel care a făcut lumea în șase zile și în cea de-a șaptea s-a odihnit.
Potrivit lui Pitagora, în 7, Spiritul se unește cu materia, natura triplă a Spiritului unindu-se cu cele patru elemente ale materiei: pământul, aerul, apa și focul.
La o simplă căutare, în memorie sau în surse online, cerul este împărțit în 7 elemente (atmosfera, exosfera, lonosfera, termosfera, mezosfera, stratosfera si troposfera), curcubeul are 7 culori, sunt 7 continente, au fost 7 minuni ale lumii antice, sunt 7 Zei ai Norocului (Japonia), omul poate săvârși 7 păcate capitale și la polul opus are 7 virtuţi, există 7 stadii de dezvoltare ale unei ființe pământene, există în tradiția islamică 7 ceruri și șapte pământuri, iar în Budism, Buddha a făcut 7 pași la naștere, sunt 7 note muzicale... Și enumerarea poate continua, însă se vor coace zilele acestei luni până vom termina.
Merită doar amintit, că în vastitatea semnificațiilor lui 7 se încadrează și Pleiadele, constelația cu șapte stele, singura constelație cunoscută în fiecare cultură de pe Pământ, actuală sau dispărută, și care se pare că datează de cel puţin 40.000 de ani.
Cu căldură și dragoste, cu tunete și fulgere, cu inspirație divină și fascinație față de miracolul vieții și înțelepciunea tuturor lucrurilor înțelese sau neînțelese, cu semnificații vechi sau noi, cu răscolire, agitație sau pace, cu inimile sus în cer și pe pământ, cu minuni câte șapte sau mai multe, așa să ne fie luna!
Autor: Roxana Alexe
Sursa foto: Gîlmeanu Răzvan
-----
🌐 Facebook 🌐 Instagram