Mandala - cercul sacru

Autor: Cristina Ciobanu - vineri, 12 aprilie 2013, 9642 vizualizari
Mandala - cercul sacru

Desi originea cuvantului “mandala” este dezbatuta in continuare, majoritatea oamenilor cred ca el provine dintr-un cuvant Sanskrit  ce inseamna “cerc” , iar etimologia sugerata inseamna, de fapt, “recipient de esenta”.

Mandalele au fost descoperite in Orientul Indepartat, iar simbolismul Nativilor Americani este bazat pe “cercul sacru”.  Sunt considerate ca fiind originare din Est, dar este dificil, chiar imposibil, sa gasim o civilizatie fara o oarecare constientizare a simbolismului si a potentialului de auto-examinare a cercului.

Cercul este cea mai naturala forma cunoscuta de umanitate. Universul este format din planete, stele, luna si soare – toate avand forma sferica. Soarele rasare si apune intr-un cerc fara sfarsit; copacii, pietrele  si picaturile de ploaie sunt circulare, iar majoritatea fructelor si florilor au forma sferica. Celulele si atomii, care alcatuiesc totul in univers, sunt de asemenea circulare.

Mandalele au fost folosite de catre Budisti, Hindusi, Tibetani si Nativii Americani in rugaciune, meditatie si pentru vindecare. Budistii fac mandale din nisip colorat, reprezentand locul divin de resedinta al lui Buddha, si le distrug, dupa ce acestea isi indeplinesc scopul. Multe religii Crestine folosesc mandala fara sa-si dea seama. De exemplu, ferestrele rozeta din catedralele gotice, cu designul lor complicat, sunt in mod clar mandale.

Mandala, ca forma de arta, este folosita in continuare si in prezent, caleidoscopul fiind una din cele mai simple cai de experimentare ale acesteia. 

In ziua de azi, mandalele sunt des folosite in terapie pentru a reprezenta “totalitatea” pacientului. Nou nascutii in varsta de 1 saptamana prefera sa se uita la cercuri in loc de alte forme, ceea ce indica faptul ca oamenii au o dorinta innascuta de a privi forme circulare. Cand copii invata sa deseneze, cercul este prima forma pe care o realizeaza dupa mazgaleala la intamplare. Ca adulti, desenarea unui cerc ne ajuta sa ne reconectam la copilarie. Crearea unei mandale ii poate ajuta pe oameni sa-si recapete sentimentul de sine.

Psihanalistul Carl Jung a vazut mandala ca pe “o reprezentare a sinelui inconstient” si  a crezut ca desenele sale de mandale i-au permis sa identifice tulburari emotionale si sa actioneze in vederea intregirii personalitatii.

Reprezentand universul insasi, o mandala este atat microcosmos cat si macrocosmos, iar noi toti suntem parte din acest desen complex. Mandala este mai mult decat o imagine vazuta cu ochii nostri; ea este un moment prezent din timp. Ea poate fi folosita ca un vehicul de explorat arta, stiinta, religa si viata insasi. Mandala contine enciclopedia finitului si o harta rutiera a infinitului.

Budistii tibetani spun ca o mandala e compusa din 5 “excelente”: profesorul, mesajul, audienta (privitorul), locatia si momentul.

Cristina Ciobanu

Bibliografie: www.Ehow.com, www.mandalahealingart.com, www.meaningofmandalas.com, www.mandalaproject.org

Sursa imagine: www.timeavarga.com



Astro Shop

Cele mai noi articole