Meditatia

Autor: Nicoleta - luni, 28 mai 2012, 4277 vizualizari
Meditatia

Voiam sa ma apuc sa scriu seria de articole privind meditatiile. Cum te conectezi la ingeri, cum meditezi asupra iubirii, etc.  Dar m-a pocnit o dilema.  Vorbim despre meditatie, dar oare cati stiu ce inseamna asa ceva? Ori cati practica meditatia intr-o forma care sa le aduca rezultate? Sper ca, prin acest articol, sa aduc un pic de lumina asupra acestui subiect.

Inainte sa aflam ce inseamna, ar trebui sa stim cat de veche este notiunea. Ei bine, era folosita in preistorie, primele scrieri apar in Biblie (si dateaza cam din 1400 IH), iar Vedas-urile hinduse fac referire la meditatie ca o practica intalnita in 1500 IH.

O prima definitie a meditatiei (data mai ales de ‘profani’) este: meditatia este o stare de relaxare a trupului si mintii.  Da, dar doar la prima vedere. Meditatia inseamna mult mai mult, dupa cum o sa aflam in continuare.
   
A medita inseamna a gandi, a contempla.  De acord, dar este mult prea vaga notiunea. Cum? La ce?  Sunt intrebari la care trebuie sa raspundem.
Din punctul meu de vedere, meditatia este o practica (sau o suita de practici) prin care practicantul se concentreaza asupra unui gand sau unei stari. Meditatia asupra unui gand implica gandire, dar aproape la nivel de subconstient.

Fizic, e greu ca cineva sa iti spuna ce se intampla. Este clar o stare de relaxare, incepand de la nivelul muschiilor si coborand pe masura ce inveti sa meditezi pana la nivel de celula. In primul rand as putea spune ca este o stare de liniste si calm. Stiintific, s-au demonstrat rezultate incredibile cu privire la modificari ale metabolismului, presiunii sanguine, diferite schimbari ale corpului si, cel mai important, activari la nivelul creierului.  Principala modificare este frecventa impulsurilor electrice emise de creier (brain cycles), care poate fi masurata foarte usor cu EEG.

Orice creier are urmatoarele moduri de lucru, daca pot sa ma exprim asa, in functie de aceasta frecventa:


De ce am lasat starea Alfa la sfarsit ? Din doua motive. In primul rand, este rezultatul oricarei meditatii bine facute. Al doilea motiv ar fi cel din punct de vedere parapsihologic.

Pana la urma, meditatia este un gand sau o stare. Gandul nu este si el o energie ? Pai nu e cumva cel mai usor sa accepti si sa emiti acel gand in jurul tau, cand corpul tau este relaxat (nu consuma energie), centrii comunicarii sunt deschisi la maximum (vezi mai sus)? Gandeste-te, ce energie proiectezi acum?
   
Una e sa ne gandim toti la pace sau iubire cand alergam prin oras sau conducem masina, alta ar  fi ca toti sa meditam la acest lucru.
   
Parapsihologic, alfa este starea care iti da acces in celelalte lumi. Iti da legatura cu Sinele tau si  celelalte dimensiuni (lumea astrala). Este starea in care se ataca sau se protejeaza. Este starea in care cel de-al Treilea Ochi functioneaza perfect.  Ca fapt divers, initierile in Reiki (si nu numai) te ajuta sa intri mult mai repede in alfa. Exista maestri Reiki care pot intra in cateva secunde maxim, pe cand unui om normal ii ia cel putin 10 minute.

Practica meditatiei
Meditatia se poate practica oriunde, atat individual, cat si in grup. De obicei, se folosesc diferite obiecte si ambiente pentru ajutor (lumanari, bête parfumate, rozarii). Asigurati-va ca este liniste si nu va deranjeaza nimeni. Orice meditatie, din punctual meu de vedere, incepe sa aiba efecte de la 15 minute in sus (desigur, depinde de la om la om).

Fizic, sunt recomandate doua pozitii.  Fie pozitia lotusului (pe podea), cu mainile in poala sau pe genunchi, fie asezat pe un scaun, cu picioarele ferm ancorate pe pamant, spatele drept si mainile pe genunchi. De preferat, palmele ar trebui orientate in sus. Nu recomand meditarea in pozitie intins (culcat), decat de la un anumit nivel de experienta in sus. Altfel, veti adormi.

Voi inchide acest articol cu o meditatie simpla, dar care va va deschide aceasta lume minunata.

Meditatie:

Gasiti o pozitie confortabila. Va inchipuiti ca sunteti singuri pe o plaja superba sau pe un varf de munte. Incet, va eliberati mintea de orice gand sau emotie. Va impuneti sa nu va mai ganditi la absolut nimic. Va concentrati asupra respiratiei.  Este singurul gand care va mai trece prin cap. Inspirati. Expirati.
Repetati respiratia de 10 ori.
Incet, va comutati uitati de respiratie si va indreptati gandul catre zona Tandemului (zona ombilicala). Va concentrati asupra unui punct din interiorul dumneavoastra. Incet, incep sa apara ganduri si sentimente (probabil negative).  Indepartati aceste ganduri usor (fara sa va grabeasca cineva, fara sa pierdeti sentimentul de relaxare) si  fara sa pierdeti focus-ul pe acel punct. Pe masura ce gandurile negre dispar, incepeti sa fiti cuprins de o senzatie de caldura si liniste. Incet, apar si celelate sentimente care va inconjoara.  Pace, iubire, compasiune. Cand simtiti ca sunteti una cu aceste sentimente, incepeti sa va reveniti usor. Deschideti ochii si observati starea de spirit pe care o aveti, fata de cea de la inceputul meditatiei.

Astept opinii si remarci asupra perceptiei pe care o transmiteti catre prieteni si cunostinte, dupa ce incepeti sa practicati aceasta meditatie.

Va doresc Iubire si Liniste!

Alexandru Coseru

Foto: www.handyoga.com



Astro Shop

Cele mai noi articole