Mirosul corporal trădează cât de sănătos eşti
Cum miros oamenii? Orice persoana care traieste intr-o tara dezvoltata ar raspunde ca miros a parfum, sapun sau un alt tip de produs creat special pentru a acoperi mirosul natural pe care il au oamenii. Omul modern are repulsie la gandul ca poate “mirosi”. O industrie intreaga profita de acest lucru an de an. Insa aceste produse cosmetice si de ingrijire a corpului nu fac decat sa acopere mirosul pe care il emanam in mod natural. Niciunul dintre ele nu se adreseaza unei eventuale probleme si nici nu o rezolva.
De ce mirosim?
Mirosim din cauza bacteriilor. Transpiratia produsa de glandele apocrine situate in axile, zona genitala si alte zone ale corpului este, in mare parte, inodora, pana cand este descompusa de bacterii si transformata in tioalcooli. Acesti tioalcooli sunt compusi pe baza de sulf, ceea ce explica de ce unii oameni miros puternic a usturoi sau ceapa. Oamenii de stiinta au identificat bacteriile care descompun cea mai mare parte a tioalcoolilor, Staphylococcus hominis, insa nu sunt siguri cu privire la rolul restului de bacterii de pe piele.
Mirosurile sunt folositoare in moduri de care nu suntem constienti si pe care nu le cunoastem pe deplin. Mirosurile ne ajuta sa ne recunoastem familia, sa ne gasim un partener de viata si sa identificam un factor de stres sau un potential pericol. In fata stresului, semnalele din nas modifica modul in care reactionam la semnalele vizuale.
Sensibilitatea la expresiile faciale, de exemplu, creste atunci cand nasul simte semnalele de stres. Apropierea semnalelor de stres maresc reflexele de aparare ale corpului si ne fac sa evitam sau sa ne ferim instinctiv de mirosul stresant. La femei, mirosul poate influenta si ciclul lunar. Femeile care simt semnalele olfactive de la alte femei aflate in perioada ovulatiei sunt inclinate sa aiba un ciclu menstrual mai lung.
Mirosul si starea de sanatate
Oamenii bolnavi miros diferit. Cainii pot simti acest lucru. O organizatie numita “Caini de detectare medicala din Regatul Unit” foloseste cainii si mirosul acestora pentru a detecta primele semne de cancer la san si la prostata. Cainii pot mirosi si modificarile glicemiei. Chiar daca oamenii nu simt in aceeasi masura mirosul bolii, pot distinge mirosurile nesanatoase.
Cercetatorii din Suedia au indus o reactie imunitara la voluntarii unui studiu, pentru a vedea daca mirosul reactiei va putea fi sesizat. Cei care au mirosit tricourile purtate de voluntarii care au avut o rectie imunitara precum si alte tricouri nefolosite au declarat ca tricourile purtate miroseau mai putin sanatos si mai putin placut decat cele care nu fusesera purtate.
Corpul emana diverse mirosuri de atentionare in tot felul de situatii. Avand in vedere ca mirosul este cauzat de bacterii, si ca bacteriile ne indica starea de sanatate, este important sa acordam atentie mirosurilor si sa le privim ca pe semnale de alarma. Felul mirosului si locatia acestuia pot indica tipul de problema de sanatate.
Un miros persistent dulceag sau fructat la nivelul gurii poate fi un semn ca organismul elibereaza cantitati mari de ketone, un indiciu al diabetului. In partea opusa a spectrului de mirosuri, un miros “urat” poate indica faptul ca organismul nu poate procesa toxinele in mod adecvat si le elimina pe gura.
Mirosul din zona genitala, oricat de stanjenitor, este si el un indicator excelent al starii de sanatate. Urina care miroase a amoniac poate indica o infectie a tractului urinar. Un miros ranced sau de peste poate indica o infectie bacteriana, desi aceasta poate acoperi o gama larga de cauze, de la boli cu transmitere sexuala pana la infectii micotice sau cu Gardnerella.
Majoritatea oamenilor au un miros subtil in aceasta zona, dar daca acesta este mai puternic decat de obicei, aduce a peste, mucegai sau este acru, ar fi indicat sa se inceapa o cura de limonada de merisor, o dieta cu legume crude si sa se renunte, pe cat posibil, la zahar.
Si, desigur, nu putem trece peste mirosul materiei fecale. Desi pot fi multe exceptii si cauze, in general, mirosul care ramane dupa ce faci “treaba mare” iti poate spune multe despre cat de sanatos esti.
Mirosul joaca un rol important si in privinta felului in care te percep alti oameni. Putem, in mod subsconstient, sa mirosim si sa identificam reactiile imunitare. Suntem mai atrasi de mirosul unei persoane sanatoase. Oamenii sunt mai inclinati sa se identifice sau sa caute compania unei persoane care miroase sanatos.
Impactul deodorantelor
Daca mirosul ne spune atat de multe, de ce ne straduim atat de mult sa-l acoperim? Pentru ca am fost educati sa uram felul in care mirosim. Primele reclame la deodorante sugerau, pe de o parte, ca femeile nu-si pot gasi un partener din cauza mirosului de la subrat, iar pe de alta parte ca nu este profesionist ca barbatii sa miroasa. Deodorantele si alte produse parfumate de ingrijire personala sunt considerate articole obligatorii in lumea moderna.
Exista, insa, posibilitatea ca aceste produse care ne fac mai acceptati in societate sa ne distruga si corpurile. Vasele limfatice care favorizeaza raspandirea cancerului sunt localizate la nivelul axilelor, unde se aplica deodorantele care contin parabeni si aluminiu. Aluminiul este o neurotoxina. Parabenii imita estrogenii si favorizeaza dezvoltarea celulelor de cancer de la san. Deodorantul ca atare este posibil sa nu cauzeze cancer, insa un sistem limfatic supraincarcat de toxine nu este niciodata de bun augur.
Pe langa toate aceste probleme de sanatate, deodorantele distrug si masurile de protectie ale corpului. Ele nu stiu sa faca diferenta; distrug atat bacteriile care produc miros, cat si bacteriile benefice. Iar mediul tot mai steril in care incercam sa traim, cu sapunuri si lichide de maini antibacteriene nu face decat sa agraveze situatia, omorand bacteriile benefice inainte ca acestea sa aiba vreo sansa sa actioneze.
Alternative mai sanatoase
Nimic nu va imbunatati mirosul corpului mai bine ca o alimentatie sanatoasa. Cand afli ca bacteriile sunt cele care produc mirosul, este firesc sa-ti doresti sa scapi cat mai repede de ele, dar exista si un revers al medaliei. Bacteriile pot produce si mirosuri bune, in conditiile potrivite. O alimentatie in care predomina produsele proaspete, crude si organice si din care sunt eliminate alimentele procesate si zaharurile rafinate va face ca bacteriile benefice sa prospere.
Aceste bacterii produc un miros mai placut. Substante de genul aluminiului si al parabenilor ucid toate bacteriile bune si patrund in corp, afectandu-i modul de functionare si favorizand aparitia unor boli grave.
Citeste cu atentie etichetele si alege produse care nu contin chimicale, pentru a mirosi dar si a te simti mai bine.
Mirosurile neplacute
Nimeni nu isi doreste sa miroasa urat. Insa termenul de miros urat este relativ, daca ne gandim ca o persoana obisnuita cu mirosul natural si sanatos al corpului ar putea sa se simta sufocata de mirosurile de parfum si deodorante parfumate. Aceste produse, in acelasi timp, nu vor acoperi niciodata in intregime semnalele olfactive emise de corp, generand o continua stare de frustrare utilizatorului.
Totul tine de bacterii. Trateaza-ti microbii corect si vei economisi mai multi bani cu apa de colonie si deodorantele.