Modelul divin
Bătrâneţea este obiectivă. O provocăm noi înşine, dar este ea oare necesară? De fel. Să presupunem că am putea călători în spaţiu, atît de departe, încât Terra să nu mai conteze pentru noi. În acest caz, timpul n-ar mai exista. Să presupunem că rămânem acolo o suta de ani tereştri. Nu vom fi mai bătrâni. Acelaşi lucru se poate petrece şi pe Terra. De fapt, se şi petrece, cu adevărat - neexistând nici timp, nici spaţiu - condiţii supuse determinării noastre limitate.
Medicii ne spun că nici o celula corporală nu trăieşte mai mult de nouă luni. Nu suntem supuşi decât acelor schimbări, pe care ni le impunem noi singuri. Dacă n-ar exista această condiţie perfectă, n-am putea dovedi în nici un fel că suntem tineri. Dacă tinereţea n-ar fi mereu operantă, nimic nu ar fi mai tînăr. Dacă tinereţea nu s-ar supune voinţei noastre, am fi cu toţii bătrâni. În prezent, supunem voinţei noastre bătrâneţea.
Se naşte un copil. Cei din jur apreciază că va trăi în jur de şaptezeci de ani. Copilul admite acest gând. Nu-i acordăm nici măcar şansa de a-şi trasa singur propriul viitor. Îi impunem ideea morţii. Hinduşii spun că, la şaptezeci de ani, abia devin majori şi că încep a se realiza. Din acest punct, omul poate trăi fără limite, având posibilitatea de a-şi prelungi tinereţea la alegere.
Se spune că izbutim ceea ce întreprindem. Dacă e un eşec ceea ce am întreprins, îl socotim un succes. Dacă e un rezultat fericit, îl socotim de asemenea un succes. Nu e de preferat să adoptam ideea perfecţiunii şi nu pe cea a imperfecţiunii? Dacă nu facem nimic altceva decât să ne ajutăm vecinul, e cu mult mai bine decât să ne arătăm imperfecţi. Vom trage mai multe foloase de la viaţă, fără să ne coste nimic. Nu costă nimic să ne salutăm cu un zâmbet. Arătaţi-i prietenia dvs. şi perfecţiunea va urma acelaşi curs.
Imaginaţi-vă o adunare, în care se urmăresc doar tinereţea, frumuseţea, curăţenia şi perfecţiunea. Costă ceva, să trăieşti având aceste idealuri? Dacă o facem socotindu-le preponderente, ne vom modifica condiţia doar într-o săptămână. Ne-a fost dat să vedem asta împlinindu-se doar în cîteva clipe.
Nu a spus Iisus: "Daca viziunea voastră este unică, întregul trup este luminat."? Analizând azi originile învăţăturilor lui Iisus, este exclus să găseşti vreun pasaj în care să se refere la viitor. El le-a dat oamenilor deplina libertate de a-şi îndrepta gândurile către un ţel precis, iar acest ţel este Realizarea.
Baird T. Spalding
Sursa: Modelul Divin - Editura Herald
Imagine: i.pinimg.com