Motivatia este supraevaluata. Adesea, mediul inconjurator conteaza mai mult
Poate fi tentant sa dai vina pentru un esec pe lipsa de vointa sau lipsa de talent si sa atribui succesul muncii grele si efortului.
Ca sa fim siguri, aceste lucruri conteaza. Ce este interesant, insa, daca examinam cum comportamentul uman a fost modelat de-a lungul timpului, constatam ca motivatia si chiar talentul sunt adesea supraevaluate. In multe cazuri, mediul este cel care conteaza mai mult.
Sa va dau un exemplu care m-a surprins cand am invatat pentru prima oara despre asta.
Forma Comportamentului Uman
In cartea sa premiata, "Arme, Germeni si Otel", antropologul si biologul Jared Diamond puncteaza un fapt simplu: continentele diferite au forme diferite. La prima vedere, aceasta consideratie pare evidenta si neimportanta, dar pare sa aiba un impact profund asupra comportamentului uman. Axa primara a Americilor pleaca de la nord la sud. Asa, tinuturile care formeaza America de Nord si America de Sud tind sa fie inalte si subtiri mai degraba, decat largi si grase. La fel, general vorbind, e valabil si pentru Africa. In acelasi timp, tinuturile care formeaza Europa, Asia si Orientul Mijlociu sunt opusul. Aceasta masiva intindere de pamant tinde sa fie mai degraba o formatiune de tip est-vest. Conform lui Diamond, diferenta de forma a jucat un rol esential in raspandirea agriculturii de-a lungul secolelor.
Puterea Remarcabila a Mediului
Cand agricultura a inceput sa se raspandeasca de-a lungul pamantului, fermierilor le-a fost mai usor sa se extinda pe liniile est-vest decat de-a lungul celor nord - sud. Asta pentru ca datorita locatiilor de-a lungul aceleiasi latitudini, impart cam acelasi climat, perioade de ploaie si de soare si schimbari de anotimp. Acesti factori au permis fermierilor din Europa si Asia sa domesticeasca cateva culturi si sa le cultive de-a lungul intinderii de la Franta si pana la China.
Prin comparatie, climatul variaza major cand circuli de la nord la sud. Imaginativa ce diferenta de clima este intre Florida si Canada. Poti fi cel mai talentat fermier din lume dar nu te ajuta sa cultivi portocalele din Florida in iarna canadiana. Zapada este un substitut sarac al solului. Pentru a raspandi culturile de-a lungul liniilor nord-sud, fermerii ar avea nevoie sa descopere si sa domesticeasca plante noi de cate ori clima se schimba.
Ca si rezultat, agricultura s-a raspandit de doua, trei ori mai repede in Europa si Asia decat a facut-o in susul si josul Americilor. De-a lungul trecerii secolelor, aceasta mica diferenta a avut un impact mare. Cresterea productiei de hrana a dus la cresterea rapida a populatiei. Cu mai multi oameni, aceste civilizatii au fost in stare sa construiasca armate mai puternice si s-au echipat mai bine pentru a dezvolta noi tehnologii. Schimbarile au pornit incet - o cultura care s-a raspandit usor mai departe, o populatie care a crescut ceva mai repede - si s-au adunat intr-o diferenta substantiala peste timp.
Mana Invizibila
Mediul este mana invizibila care modeleaza comportamentul uman. Tindem sa credem ca obiceiurile noastre sunt un rezultat al motivarii, talentului si efortului.
Cu siguranta, aceste calitati conteaza. Dar lucrul surprinzator este ca, in special dupa o perioada lunga de timp, cracteristicile tale personale tind sa fie mult imputernicite de mediul tau inconjurator.
Nu exista nici o dovada ca fermierii din Europa si Asia sunt mai talentati decat cei din restul lumii. Totusi, ei au fost in stare sa raspandeasca agricultura de doua-trei ori mai repede decat ceilalti. Daca vrei sa maximizezi sansele tale de succes, atunci ai nevoie sa operezi intr-un mediu care iti accelereaza rezultatele in loc sa le impiedice.
Cum Sa Construiesti un Mediu de Succes
Exista cateva cai prin care sa-ti construiesti un mediu care promoveaza succesul.
Iata trei strategii:
In primul rand, automatizeaza deciziile bune. Oricand este posibil, construiti un mediu care ia decizii bune pentru voi. De exemplu, cumparand portii mai mici asta poate ajuta la pierderea greutatii prin decizia de a te proportiona pe tine. Un studiu al Brian Wansink la Universitatea Cornell a descoperit ca oamenii mananca cu 22% mai putin prin alegerea unei farfurii mai mici cu cativa centimetri in circumferinta. Similar, folosind un software pentru a bloca siturile de media sociale poate ajuta la trecerea peste amanare punand vointa pe pilot automat.
A doua, intra in flux. Acum cativa ani PetSmart au schimbat modul de plata. Dupa folosirea cardului, clientilor le era afisat pe un ecran daca vor sa doneze pentru a saiva animale fara adapost. Prin aceasta strategie unica, PetSmart Caritate a crescut cu 40 de milioane de dolari intr-un an.
Poti aplica strategii similare doar creand un mediu unde bunele obiceiuri intra in fluxul obiceiurilor normale. De exemplu, daca vrei sa exersezi la un instrument muzical, ai putea sa repeti in mijlocul sufrageriei. Similar, te vei duce la sala de sport daca ti-e in drum fata de una la mica distanata dar opus drumului tau. Oricand e posibil, creati-va obiceiuri astfel incat sa se potriveasca fluxului vostru obisnuit.
A treia, limiteaza influentele negative. Fermierii vechi nu au avut prilejul sa inlocuiasca barierele care i-au tinut pe loc, dar tu ai. De exemplu, producatorii de la televiziunea japoneza si-au rearanjat spatiile de lucru pentru a economisi timp prin eliminarea intoarcerilor inutile, a aplecarilor si pivotarea. Poti reduce influenta negativa in mediul tau. Poti face mai usor de evitat mancarea nesanatoasa prin depozitarea ei in locuri mai putin vizibile. (Mancarea care este pozitionata la nivelul ochilor este aleasa mai des.)
Norocul Mediului
Suntem gata sa dam vina pe mediu cand lucrurile merg prost. Daca pierzi o slujba e din cauza economiei proaste. Daca pierzi un joc este pentru ca oficialii sunt rai. Daca ajungi tarziu la servici este pentru ca traficul e o nebunie.
Cand castigam, oricum ar fi, ignoram mediul. Daca castigi o slujba, este pentru ca tu esti talentat si simpatic. Daca ai castigat un meci, este pentru ca ai jucat mai bine. Daca ajungi mai devreme la o intalnire este pentru tu esti organizat si prompt.
Este important sa tinem minte ca mediul nostru ne conduce catre obiceiurile bune precum si catre cele rele. Oamenii care raman in obiceiurile lor bune, adesea beneficiaza de un mediu care face acele comportamente mai usoare.
Intre timp, oamenii care se chinuie sa reuseasca ar putea de fapt sa duca o lupta impotriva mediului. Ceea ce uneori arata ca o lipsa de vointa este uneori rezultatul unui mediu sarac sau slab.
Viata e un joc si daca vrei sa ai garantia unor rezultate mai bune pe o perioada de timp, cea mai buna abordare este sa joci jocul intr-un mediu care te favorizeaza. Castigatorii inving pentru ca mediul lor fac castigul mai usor.
Acest articol este un extras din capitolul 12 al cartii "Obiceiurile Atomice", de James Clear