Noiembrie: limita dintre toamnă și iarnă, viață și moarte, material și spiritual
Cât am zis dovleac și frunză, doamna Toamnă doar ce-a mai pictat o pânză! Urmează cea de-a unsprezecea lună a anului, Noiembrie, o lună bogată în semnificații, aflată la limita dintre toamnă și iarnă, viață și moarte, lumea materială și cea spirituală (se intră în postul Crăciunului). În grecește se mai numea şi Maimakterion iar în limba română are legătură cu bruma.
Așadar, Brumar ne spune că este vremea plantării grânelor de toamnă şi a pregătirilor pentru iarnă. Dar cum nici anotimpurile nu mai sunt ce au fost și implicit nici noi, vom alege să ne bucurăm de soare și lumină, de căldură, de evenimentele pe care ni le-a pregătit Noiembrie și de tot ceea ce se va naște din spațiul antrenamentului nostru.
E luna care celebrează cel mai adânc limita fină a planurilor vieții, în care sunt cele mai multe sărbători a lumii animalelor și a lumii de dincolo (12-14 Noiembrie - Martinii de toamnă, timp de 3 zile, ca patroni ai urșilor și pentru protecția vitelor împotriva lupilor; Sf. Ioan Milostivul - sărbătoare ținută și pentru a se proteja vitele de șerpi și de lupi și pentru lăsata Secului; 14 Noiembrie - Filipii de Toamnă - perioada împerecherii lupilor; 21 Noiembrie - Intrarea în biserică a Fecioarei Maria sau Ovidenia, când tradiția spune că se deschid cerurile și animalele încep să vorbească; 29 Noiembrie - Ajunul Sfântului Andrei sau Noaptea Strigoilor - sărbătoare destinată unor obiceiuri care să asigure protecție oamenilor, animalelor și gospodăriilor.
Se spune despre această noapte, că spiritele morților ies din morminte și se iau la bătaie cu „strigoii vii”, cei despre care se crede că ar locui în văzduh, printre nori sau deasupra norilor și care sunt „răspunzători” pentru eclipse pentru că „ar mușca” din Lună sau din Soare. Legenda spune că în această noapte vorbesc animalele, însă oamenii nu trebuie să le asculte, căci cei care vor asculta poveștile animalelor vor muri).
Și nu i-am uitat nici pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril (8 Noiembrie), Sf. Ecaterina (25 Noiembrie) sora Sfântului Nicolae sau însuși Sfântul Andrei (30 Noiembrie).
Să nu uităm că Noiembrie, din punct de vedere numerologic, se află sub energia numărului 11, care este special. Deși ai putea spune că este vorba în fapt de numărul 2 (1+1=2), numărul 11, face parte din familia numerelor Maestre, ca şi 22, 33, 44...99. Numărul 1 în oglindă cu el însuși se poate aduna ca 2, dar potențialul său cel mai înalt este la 11, denumit Maestrul mistic sau Vizionarul.
Despre acest număr Maestru, cu o vibrație puternică inspirantă și cu o intensă forță creatoare, se spune că reflectă capacitatea de a îngloba atât partea luminoasă, divină, cât şi opusul ei, realizând echilibrul primordial, fiind format din două numere 1- Număr Maestru, la rândul său. Simetria inclusă în el produce un efect de lupă, care amplifică şi sporește semnificația lui 1, un număr al începutului.
Este asociat cu deschiderea mentală, cu intuiția, cu idealismul și cu viziunile mistice. Vechii evrei îl considerau numărul lui Lillith, Luna Negră, forța feminină șerpuitoare, cea care a împins-o pe Eva spre nesupunere în grădina Raiului. În numerologie, 11 domină inteligența omului și o guvernează.
Ce mai lună se arată! Ce mai luni am trăit! După eclipse, transformări și perioade întregi de curgere a energiei în toate felurile posibile. De la haos la pace și vice-versa. De la întuneric la lumină și-napoi! După aproape un alt an pământesc în care ne-am avut aproape și ne-am susținut. Și toate aceste trăite de la inimă la inimă, pentru că ne-am avut unii pe ceilalți. Căci poate cel mai important lucru în călătoria de până acum a fost că inimile noastre au bătut la unison.
Nu, nu ne luăm la revedere, doar rămânem un pic în energia recunoștinței că (ne) suntem! Că mă vedeți și la rândul meu, văd lumina fiecărui suflet. Că vom mai adăuga o lună în calendarul amintirilor.
Autor: Roxana Alexe
----
🌐 Facebook 🌐 Instagram