O viata fara limitari
"Nu-ti poti rezolva problemele folosind aceeasi mentalitate cu care le-ai creat." A.Einstein
Unul din motivele pentru care multi oameni esueaza este ca ei nu sunt constienti de propriile lor limitari, sau nu stiu cum sa le foloseasca in avantajul lor. Cu totii avem limitari, asa ca nu ne ajuta cu nimic daca ne plangem de ele. Cel mai bun lucru este sa le descoperi si sa le folosesti pentru a merge mai departe in viata. Altfel risti sa devii dezorganizat, implicat in prea multe activitati si, eventual, dezamagit. Bineinteles, cand vorbesc despre limitari, ma refer atat la cele psihice cat si la cele fizice.
Indiferent de varsta pe care o ai, detii o cantitate importanta de energie si nenumarate abilitati, atat intelectuale cat si fizice, care te fac unic, si iti formeaza caracterul. Nu exista pe lumea asta doi oameni care sa aiba exact acelasi temperament sau profil psihologic.
Aceste caracteristici te fac sa fii o persoana exceptionala, dar depinde de tine cat de bine stii sa-ti folosesti abilitatile, si esecurile, astfel incat sa-ti atingi scopurile propuse. Pentru a determina care sunt acestea, e necesar sa ai incredere in tine, si in controlul sentimentului de mandrie.
Mandria te face sa-ti supraestimezi abilitatile, iar lipsa de incredere in sine te face sa-ti subestimezi potentialul. In primul caz, crezi ca esti capabil de mult mai mult decat poti realiza cu adevarat, iar in al doilea, nu crezi ca poti indeplini, sau nu stii, ce poti face cu adevarat.
Indiferent de categoria in care te incadrezi, daca lasi una din aceste tendinte sa-ti domine personalitatea, acest fapt te aduce in imposibilitatea de a-ti forma o imagine clara despre sine si te impiedica sa stii care sunt capacitatile tale.
O minte conditionata reactioneaza de obicei in baza experientelor trecute, in loc sa cantareasca si sa analizeze ceea ce se intampla aici si acum.
Un exercitiu, in acest sens, este sa analizezi aceste afirmatii de mai jos pentru a vedea daca iti recunosti, in actiune, propria conditionare a mintii:
- Cand reactionez negativ, pur si simplu se intampla.
- Nu stiu sigur de ce reactionez in acest fel.
- Este un tipar care se repeta de fiecare data cand ma aflu intr-o situatie asemanatoare cu aceasta.
- Nu am ce face, asa sunt eu.
Recunoasterea auto-sabotajului, spargerea tiparelor si anihilarea obiceiurilor nesanatoase te fac sa devii constient de ceea ce esti cu adevarat, iar viata ta se va imbunatati peste masura.
O minte neconditionata iti aduce bucurie, fericire si pace. Cand treci dincolo de ceea ce iti era familiar si de negativitatea justificata, te plasezi in afara zonei de confort si iti asumi riscuri. Rezultatul este ca stima de sine si increderea cresc si incepem sa intelegem ca influenta pe care o avem in viata noastra este uriasa, iar viata in sine este mult diferita de tot ce ne-a facut mintea noastra conditionata sa credem.
Gandeste-te la cum s-ar imbunatati viata ta, simtindu-te bine in majoritatea timpului, daca ai alege ca in fiecare moment sa vezi solutiile in locul blocajelor, oportunitatile in locul fricii.
Deci, cine iti conduce viata? Esti condus de constientizare sau de mintea conditionata?
Asadar, in ciuda fricilor, dubiilor, dizabilitatilor, circumstantelor, sau chiar a esecurilor cu care ne confruntam, avem literal optiunea, abilitatea si puterea de a ne determina propriul potential si de a ne creea propriul succes in viata.
Cristina Ciobanu
*Bibliografie: www.selfgrowth.com, www.planetofsuccess.com. www.awakeyourpotential.com
*Sursa imagine: www.danielespinoza.me