Oameni care dau prea mult și oameni care primesc prea mult. Ce se întâmplă în relațiile lor?

Autor: Nicoleta Svârlefus - duminica, 07 mai 2023, 3888 vizualizari

Te-ai gândit vreodată la cât de mult te lipsește de putere un anumit tipar comportamental?  
În relațiile noastre, punem în comun resursele noastre, fie că vorbim despre talente, despre bani, despre sentimente și orice altceva…

Ei bine, pentru a dezvolta relații sănătoase, este foarte important să fim atenți la echilibrul dintre a da și a primi, echilibru care este vital. Dacă vrem să avem relații armonioase, în care să ne găsim liniștea interioară, să ne simțim în confort, să avem o anumită lejeritate, este esențial să oferim în măsura în care ne-am dori să primim.
 
Din păcate, avem tendința de a ne apropia de ceilalți dintr-o energie de frică, de nevoie, avem tendința să fim precauți și mereu cu garda sus. Sau, de cele mai multe ori, în parteneriatele noastre tindem să ne ducem prea mult spre celălat, să-l sufocăm. În toate situațiile de acest gen, se creează dezechilibre.

Sunt 2 tipare complementare în interiorul relațiilor, unul care dă foarte mult și se duce către celălalt cu toată forța, inițiativa și energia și celălat care este pasiv și care, din starea aceasta de pasivitate, deseori nu are niciun cuvânt de spus. 

Fii atent/ă la comportamentele tale din interiorul relației si vezi dacă te regăsești în situația în care mereu preiei inițiativa, în care ești permanent prezent/ă și atent/ă la nevoile celuilalt, fie că le manifestă fie că nu. Ești mereu acolo să faci lucrurile în locul celuilalt, să-i vii în întâmpinare chiar și când nu ți se cere, să evaluezi mereu primul orice situație și să dai tu direcția și soluția "cea mai bună"?

De cealaltă parte se află partenerul pasiv, care pe măsură ce tot primește de la celălat, devine tot mai pasiv. Pasivitatea unuia nu însemnă că îi oferă celuilalt mai multă putere, dimpotrivă, cel care dă prea mult la un moment dat va fi frustrat, pentru că nu va primi niciodată în schimb, pe cât dă. Da, nu va primi niciodată pentru că nici nu are timp să primească. El e prea ocupat să dea, iar acest lucru, în timp, va duce la frustrări. Își va da seama că el dă, el vine, el preia inițiativa, el acționează, practic "el centrează, el dă cu capul". În tot acest timp, partenerul care este bombardat cu implicare și acțiuni din partea celuilalt, la un anumit nivel are senzația că nu există, că nu contează, e invizibil. 

Concluzia este că nici cel care oferă prea mult si nici cel care primește prea mult nu se află în echilibru.   
În relațiile în care dai sau primești prea mult se accentuează senzația de nemulțumire, de durere la nivel interior, de dezechilibru. Când oferi prea mult, ai permanent senzația ca celălalt nu te iubește, nu te prețuiește si nu răspunde așa cum ți-ai dori la inițiativele tale.

Cel pasiv, chiar dacă primește și pare că e confortabil pentru el să stea acolo la primire și-ți oferă ție posibilitatea să faci totul, nu se simte confortabil. Are senzația că nu-l vezi, că nu ai încredere în el si, de cele mai multe ori, așa și este. Numai că la un moment dat va simți că nu există. Pentru că toate deciziile se vor lua peste el. E ca și cum nu există. E ca și cum nu-i acolo, nu contează, n-are niciun cuvânt de spus și cu cât trece timpul, cu atât se accentuează și mai mult acest sentiment. 

În orice tip de relație, că vorbim despre cea de cuplu, cea dintre părinți si copii, relația profesională sau de prietenie, este important să existe echilibru.

Este foarte adevărat că a menține un echilibru în relație este un act de observare, de asumare și de conștientizare a poziției, a locului în care te afli. Ba mai mult, e necesar să fii conștient de durerea care te-a determinat să devii prea mult sau prea puțin, de experiențele traumatice din trecutul tău sau al familiei din care provii. Și să-ți asumi o călătorie de vindecare și mișcare interioară spre echilibru. Ori de câte ori te trezești că te repezi să faci tu ceva în locul celuilalt, fă un pas în spate. Lasă-l și pe celălat să-și trăiască viața și să-și asume responsabilitate propriilor alegeri. 

Avem tendința de a ne transforma într-un fel de salvatori, de consilieri, de îndrumători în raport cu ceilalți, însă nu ne dăm seama că, în realitate, cu toții ne dorim să fim văzuți, să fim validați și să fim acceptați pentru ceea ce suntem. Fie că oferi prea mult, fie că primești prea mult, vorbim despre o durere, despre un dezechilibru la care trebuie să fii atent/ă. 

Nicoleta Svârlefus
https://www.nicoletasvarlefus.ro/programe

Când poți să-l vezi pe celălat ca pe un tot, dispare orice problemă care a ținut un suflet mai jos decât poate să urce” - Cornel Svârlefus 

Primul pas pentru a crea o relație sănătoasă și conștientă este să-ți asumi 100% responsabilitatea pentru CINE EȘTI TU în acea relație și pentru tot ce aduci cu tine din sistemul tău familial. Al doilea pas este să faci tot ce poți din locul în care ești.  
Află detalii despre programul:
𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐑𝐞𝐥𝐚𝐭𝐢𝐢."

----- 
🌐 Facebook 🌐 Instagram



Astro Shop

Cele mai noi articole