Oamenii fac tot ce pot pentru a-i controla pe ceilalți
Cam toate regulile scrise sau nescrise ale societății, cele de tipul "așa trebuie" sunt acolo pentru a controla, nu neapărat pentru a susține nevoile autentice ale individului. Orice regulă este despre control, asta nu înseamnă că regula e rea sau controlul e rău.
Altceva este important aici, din punctul meu de vedere, dacă cei care pun regulile și cei care le pun în aplicare au abilitatea de a fi conștienți sau funcționează conform unor tipare fixe, unor condiționări, unor programe care îi face să funcționeze în separare de exterior.
Acesta este motivul pentru care, în multe situații, dacă aud un "așa se face pentru că așa s-a făcut până acum" îmi trezesc observatorul din somn pentru că acolo s-ar putea să fie o mare, mare păcăleală. Multe dintre regulile sociale sunt relativ noi, maxim câteva sute de ani și sunt impuse tocmai pentru a modela societatea într-o direcție.
Dacă te întrebi care e direcția, te invit doar să observi ce se întâmplă în jurul tău, fiecare încercând să ajungă în vârf pentru a controla totul. E ca în serialul / filmul Highlander (Nemuritorul) unde trebuie să rămână doar unul. Controlul, cel care este exercitat cu conștiență, este menit a susține pe toți cei implicați, acesta nefiind exercitat cu și din frică ci este conform nevoilor celor implicați.
Controlul devine, astfel, un proces inconștient de fundal care creează punți și conexiuni între oameni. Oamenii nu se mai controlează între ei, pentru a se parazita reciproc ci se acordează unii cu ceilalți. În Cheile Genelor există cheia 21 (în momentul în care scriu aceste rânduri suntem fix în tranzitul acesteia până miercuri dimineață). Această cheie are umbra Controlului si darul Autorității, esența / Siddhi-ul fiind Vitejia.
Autoritatea apare atunci când nu mai este nevoie de control, când fiecare alege să își joace rolul în comunitate / în trib și astfel resursele obținute sunt menite a susține pe toți, nu doar pe cei de la vârf. Cheia 21 este o cheie tribală, nu una individuală, controlul nu este menit a fi deținut de un individ ci este un aspect al unei comunități, este lipiciul ce îi ține pe oameni acolo hrăniți (nu doar fizic) și SusȚinuți.
De ce ai vrea să ieși dintr-o relație sau dintr-o comunitate în care ai libertate de a îți manifesta geniul și cei de acolo te doresc pe lângă ei? De ce ai dori să ieși dintr-o relație sau dintr-o comunitate unde cei de acolo te acceptă, te înțeleg și te susțin prin exemplu, nu prin impunere? Problema societății în care trăim este că ceea ce am scris în paragraful de anterior nu prea se aplică în marea majoritate a situațiilor. Oamenii fac tot ceea ce pot pentru a îi controla pe ceilalți și apoi se întreabă de ce relațiile lor nu funcționează?
Cum să funcționeze când acestea devin niște lagăre de concentrare frumos mascate? Fie că vorbim de relații de cuplu, fie că vorbim de relații profesionale, fie că vorbim de relația statului cu cetățeanul, regula este impunerea. Chiar și de la fisc primești decizii de impunere...
Am creat un mediu toxic pentru umanitate, cei care rezistă sunt cei care și-au asanat nevoile autentice în favoarea unora artificiale, mandatate de presiunea culturală și socială. Controlul în absența conștienței creează probleme imense pentru toți cei implicați și nu duce la încredere, la susținere și la grijă.
Controlul în absența conștienței duce la lipsă de încredere generalizată, la izolare și la a încerca să îi schimbăm pe ceilalți, de dragul de a fi asimilați, de a fi înghițiți mai ușor de societate.
Tu ce "așa trebuie" ai descoperit că nu ți se potrivește și nu are vreo legătură cu nevoile tale autentice?
Autor: Orlando Daniel Stoicescu
Sursa foto: Gîlmeanu Răzvan
-----