Practică recunoştinţa
Memoria este în mod inerent imperfectă. Amintirea ta despre un eveniment poate fi diferită de cea a prietenului tău; amintirea martorului ocular este în mod frecvent considerată irelevantă, căci nu există un proces liniar prin care evenimentele sunt „salvate” în mintea noastră. Unii oameni , privind înapoi în viata lor, îşi amintesc numai momentele fericite şi îşi percep viaţa ca fiind foarte veselă; pe de altă parte, oamenii care au petrecut mai mult timp concentrându-se asupra deficienţelor lor vor reuşi să întipărească mai degrabă aceste momente în memoria lor, rezultând o amintire negativă a trecutului.
Dacă doreşti sa vezi numai partea bună a lumii, trebuie pur şi simplu să consolidezi momentele pozitive pe care le-ai trăit. O modalitate de a face acest lucru este să-ţi exersezi recunoştinţa în fiecare seară, înainte de a merge la culcare, sau în fiecare dimineaţă, când te trezeşti şi începi ziua (sau în ambele momente!). De exemplu:
- Notează o listă cu 3-5 lucruri din viaţa ta pentru care eşti recunoscător şi alocă-ţi puţin timp ca sa reflectezi asupra lor.
- Meditează asupra lucrurilor din lumea asta despre care consideri că merită sa fie apreciate.
- Notează pe o listă cei mai importanţi 5 oameni din viaţa ta. Ar putea fi cei pe care îi iubesti cel mai mult, cei pe care îi vezi cel mai mult sau cei care au avut, într-un fel sau altul, cel mai mare impact asupra vietii tale. Apoi, concentrându-te pe câte o persoană de-a lungul viitoarei săptămâni, descrie în mod specific 5 lucruri pentru care te simţi recunoscător faţă de acea persoană. Dacă închei acest exercitiu, la sfârşitul săptămânii vei avea o lista de 5 persoane cu cel puţin 5 „binecuvântări” pentru fiecare. Asta înseamnă 25 de lucruri pentru care poţi fii recunoscător şi sunt destul de încrezător că, dacă faci un pas înapoi şi reflectezi la această listă, te vei simţi mai fericit.
- Notează pe o lista toate aspectele diferite ale locului tau de muncă (sau ale casei tale sau ale altor îndatoriri), pentru care te simţi recunoscător. Acesta este, cred, un exerciţiu deosebit de folositor, întrucât multe persoane tind să se concentreze exclusiv asupra aspectelor negative de la serviciu, chiar şi atunci când de aici vine o mare parte din satisfacţie şi din starea de bine. De exemplu, eu sunt recunoscător pentru faptul că:
- sunt plătit sa fac ceva ce-mi place;
- ajut diverşi oameni în fiecare zi;
- lucrez şi interacţionez cu nişte colegi minunaţi.
Pentru a multiplica efectele acestui exerciţiu simplu, dar de efect, împărtăşeşte gândurile şi aprecierile tale cu cineva apropiat. O atitudine pozitivă este contagioasă şi te poate face realmente mai atractiv pentru alte persoane.
Timothy J. Sharp
Sursa: 100 de căi spre fericire – Editura Trei
Imagine: odysseyart.files.wordpress.com