Practicarea lucidităţii critice
Practicarea lucidităţii critice se referă la verificarea realităţii mesajelor şi aşteptărilor noastre care stârnesc demonii mentali ce ne fac să credem că „nu suntem suficient de buni”. De când ne trezim dimineaţa şi până când ne culcăm seara, noi suntem bombardaţi cu mii de mesaje şi aşteptări referitoare la fiecare aspect al vieţii noastre.
De la reclamele din reviste şi de la televizor şi până la filme şi muzică, nouă ni se spune exact cum trebuie să arătăm, cât trebuie să cântărim, cât de des trebuie să facem sex, cum trebuie să ne creştem copiii, să ne decorăm casa şi ce maşină trebuie să conducem. Procesul este absolut copleşitor, şi după părerea mea nimeni nu este imun la el.
Încercarea de a evita mesajele din mas-media este ca şi cum ai încerca să nu mai respiri ca să eviţi poluarea din atmosferă. Pe scurt, ea este absolut imposibilă. Felul în care suntem setaţi biologic ne face să avem încredere în ceea ce vedem cu ochii. De aceea, viaţa trăită într-o lume atent editată, regizată şi periată este extrem de periculoasă.
Dacă dorim să ne cultivăm un spirit flexibil şi să nu mai cădem în capcana comparării vieţii noastre obişnuite cu cea din imaginile care ne manipulează, noi trebuie să învăţăm un mecanism de verificare a realităţii lucrurilor pe care le vedem. Cu alte cuvinte, noi trebuie să ne punem următoarele întrebări şi să răspundem la ele:
1. Este real ceea ce văd? Prezintă aceste imagini viaţa reală, sau sunt ele o simplă fantezie?
2. Reflectă aceste imagini o viaţă trăită sănătos, echilibrat şi din toată inima, sau îmi transformă ele propria viaţă, propriul corp, familia şi relaţiile mele în simple obiecte?
3. Cine are de câştigat prin faptul că îmi expune aceste imagini, făcându-mă să mă simt rău în pielea mea? Un indiciu: răspunsul la această întrebare este ÎNTOTDEAUNA legat de bani şi / sau de control.
Pe lângă faptul că este esenţială pentru cultivarea flexibilităţii în general, practicarea lucidităţii critice chiar reprezintă unul din cele patru elemente ale flexibilităţii în faţa ruşinii. Ruşinea operează la fel ca lentilele care focalizează un aparat fotografic. Atunci când simţim o stare de ruşine, aparatul este foarte focalizat asupra detaliilor, iar noi nu mai percepem decât eul nostru imperfect, singur şi conflictual. Ajungem astfel să ne gândim:
„Oare sunt singurul om gras din lume? Oare sunt singurul om care are o familie dizarmonioasă? Oare sunt singurul om care nu face sex de 3-4 ori pe săptămână (cu unul din modelele lui Calvin Klein)? Ceva nu este în regulă cu mine. Sunt singur”.
Dacă defocalizăm aparatul, începem să percepem o imagine cu totul diferită. De pildă, constatăm că foarte mulţi oameni au aceleaşi probleme ca şi noi. Nu mai gândim: „Sunt singurul”, ci „Nu-mi vine să cred! Şi ceilalţi!? Asta înseamnă că sunt normal? Şi eu care credeam că sunt doar eu!” Atunci când începem să sesizăm imaginea de ansamblu, ne vine mult mai uşor să verificăm realitatea factorilor care ne declanşează ruşinea, mesajele şi
aşteptările care ne fac să credem că nu suntem suficient de buni.
Kilbourne scrie: „Publicitatea este o industrie cu o cifră anuală de afaceri de peste 200 de miliarde de dolari. Noi suntem expuşi la peste 3000 de reclame zilnic. Incredibil este faptul că marea majoritate a oamenilor cred că nu sunt influenţaţi de publicitate. În realitate, reclamele nu vând
numai produse. Ele vând inclusiv valori, imagini şi concepte precum succesul şi preţuirea de sine, iubirea şi sexualitatea, popularitatea şi normalitatea. Ele ne spun cine suntem şi cine trebuie să fim. Uneori, ele ne vând chiar anumite dependenţe”.
Aşa cum spuneam, practicarea spiritualităţii conferă vieţii o perspectivă superioară, semnificaţie şi sens. Dacă acceptăm să fim condiţionaţi cultural astfel încât să credem că nu suntem suficient de buni şi că nu avem realizări suficient de mari, sufletul nostru se simte rănit. De aceea, eu cred că practicarea lucidităţii critice şi a verificării realităţii este inclusiv o premisă a spiritualităţi, nu doar a gândirii critice.
Dr Brene Brown
Sursa: Darurile imperfecţiunii - Editura ADEVAR DIVIN
Imagine:www.emgevents.com